Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Провериха условията на труд в психиатричната болница в Карвуна

| обновено на 20.06.23 в 18:39

Проверка по поредица от сигнали за лоши условия на труд и грубо отношение от страна на директора беше извършена в Държавната психиатрична болница Карвуна. Лечебното заведение е под прякото управление на Министерството на здравеопазването и е изцяло на държавна издръжка. В него се лекуват психично болни хора, болницата разполага и с единственото отделение в страната, в което се настаняват психично болни с активна туберкулоза. 

Държавната психиатрична болница Карвуна, намираща се в община Балчик, е място, в което психично болни и зависими хора намират не само възможност за лечение, но понякога и постоянен дом, защото близките им често не искат да носят отговорност за тях. Че времето в тази болница е спряло преди десетки години, показва не само часовникът в директорския кабинет, но и пътят, който води до нея. Шесткилометровата отсечка от завоя от село Сенокос към клиниката може да се нарече всичко друго, но не и път – осеян с дупки, на места толкова дълбоки, че е почти непроходим. А защо е в това състояние – отговорът е традиционният – липса на средства в общинската хазна и разбира се, недостатъчен повод за инвестиция, защото обслужва вече само болницата.  


В проверката на място в клиниката присъстваха депутатите от „Продължаваме промяната-Демократична България“ Ивайло Мирчев и Стела Николова. Поводът е сигнал, изпратен от трима служители за лоши условия на труд, неспазване на работните графици и грубо отношение от страна на директора д-р Нягол Няголов. От проведения в началото на срещата разговор директорът очерта основните проблеми на клиниката – недостатъчно персонал, недофинансиране и разбира се, специфичността на лечението на психично болни пациенти. 

Няма достатъчно персонал, за да осигурим служители денонощно, каза Няголов. В болницата има две мъжки отделени, едно - женско, и отделение за психично болни с туберкулоза, което е единствено в страната, обясни още той. Броят на леглата определя и щатните бройки, които са крайно недостатъчни за болницата, допълни д-р Няголов и проблем е възрастовата характеристика на сестринския персонал. Основната заплата на сестрите е около 1450 лева, за тези с по-голям стаж, тя се увеличава с начисления процент за "клас прослужено време".


По повод на обвиненията за лошо отношение д-р Няголов е категоричен, че работи чудесно с персонала на болницата, но действително има проблеми с две от медицинските сестри и с един лекар.  Сестрите и санитарите трябва да са много внимателни, вратата при визитация винаги трябва да е отворена, никога не се знае какво има в главите на болните, категоричен е той.

Директорът на болницата призна, че понякога повишава тон, главно заради сигурността. Имаме два основни проблема - живота на болните и риска за служителите, каза той. 

Бюджетът на Държавната психиатрична болница Карвуна се утвърждава от Министерството на здравеопазването за всяка година. Дали той може дори да се приближи до достатъчен обаче, говори и самата клиника. Дворът, някога поддържан, днес е тъжна гледка - с остатъци от красиви пейки и парково озеленяване. Стаите са малки, леглата са със сигурност от миналия век, постелъчния инвентар също. Докато тече проверката в мъжкото отделение, жените слизат за своята закуска, носейки пластмасови чаши или празни кофички от кисело мляко. След минути се връщат с по две филии хляб и чаша айрян. Оказва се, че храноденът на един пациент е за сумата от 2.60 лв.  

Независимо от всичко това сестрите, с които се срещаме в коридорите, са усмихнати и споделят, че харесват работата си, въпреки че е тежка.  

Такъв е процесът на работата. Случват се много неща, но в крайна сметка всичко отминава и продължаваме напред. Работата ни е достатъчно тежка, за да си създаваме още напрежение, каза една от сестрите.

Друга от сестрите призна, че най-тежко и да вижда младите хора, които попадат в болницата. Преживявам всеки случай, всичко това е на база стрес, житейски ситуации, имаше и ковид пандемия. Всеки среща затруднения заради недостиг на средства, всичко това минава през психиката на хората, каза с тъга тя.

И един от младите пациенти изказа благодарността си. "Този човек ме оправи. Говорех си сам, сега знам себе си."

След събраните впечатления народните представители Ивайло Мирчев и Стела Николова заявиха категорично, че здравната система дължи много на тази болница. 

Очевидно има проблем, с финансирането и очевидно трябва да с направи нещо повече - реформа, каза Мирчев. По думите на Николова болницата е застинала в ХХ век.

Очевидно е, че за държавата психично болните са последна грижа, посочи Мирчев и изрази надежда, че ще се намери решение. Стела Николова подчерта, че на първо място е важна превенцията, за да не се задълбочават проблемите. 

По отношение на пътя д-р Няголов разказва, че пътека е направена и от министър на здравеопазването, и от омбудсмана, и от депутати, и от общински служители и от кого ли не. Резултатът е този – 6 км се изминават за минимум 20 минути, а ако е извикана линейка за някой от пациентите и случаят е наистина спешен, дупките биха могли да костват и човешки живот.  

Подалите сигналите за нарушения не пожелаха да бъдат записани, но д-р Няголов заяви: 

"Ако аз съм проблемът на тази болница, аз и сега съм готов да си отида."

Какво показа проверката и каква е ситуацията в здравното заведение чуйте в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Димитър Главчев: Ако президентът ми предложи, бих приел да стана служебен премиер

Служебният премиер Димитър Главчев заяви, че ще приеме да стане отново служебен министър-председател, ако президентът Румен Радев му възложи този пост, предаде БГНЕС.  „Ако президентът ми предложи, бих приел да стана служебен премиер. Но първият, който бих сменил, е министърът на външните работи“, подчерта Главчев.

публикувано на 05.08.24 в 18:02

Затварят временно автомобилния подлез до Спортна зала

Във връзка с премахване на опасно дърво на 6 август (вторник) от 8:00 до 12:00 часа временно ще бъде затворено движението в района на автомобилния подлез в близост до Двореца на културата и спорта и платения паркинг към него.  В този часови диапазон ще бъде ограничено движението на автомобили от обществения паркинг на ДКС към подлеза, водещ към..

публикувано на 05.08.24 в 18:00
Снимката е илюстративна

Глобиха с близо 300 хиляди лева сметопочистващата фирма във Варна, най-много са санкциите в "Приморски"

Община Варна е наложила 291 000 лева санкции на сметопочистващата фирма само през юли, съобщава общинският пресцентър.  Най-много – около 102 000 лева, са санкциите в район „Приморски“ . Г рафикът за извозването на отпадъците се спазва, но не се почистват териториите около контейнерите, коментират районните кметове. Служителите на районите са..

публикувано на 05.08.24 в 17:46

Пореден ден жители на "Аспарухово" протестират срещу отсичането на седем кедъра в квартала

Жители на варненския квартал "Аспарухово" протестират и днес пред терен в центъра на квартала, където ще бъдат отсечени седем кедъра и още едно дърво, за да се построи кооперация. Недоволните изразиха готовността си да протестират всяка вечер, защото, според тях, варненската общественост все още не е запозната с казуса.  Протестиращите днес..

публикувано на 05.08.24 в 17:45

Какви са рисковете при покупка на храна от амбулантни търговци на плажа?

Покупката на храни като царевица и гевреци от амбулантни търговци на плажа може да крие рискове за здравето на потребителите, а осъществяването на ефективен контрол от страна на институциите на извършващите такава дейност нерегламентирани лица е трудно и почти обречено начинание. За това предупреди пред портала за икономически и бизнес новини..

публикувано на 05.08.24 в 17:12

Община Варна: Пет са подадените оферти за строителството на новата сграда на библиотеката

Пет оферти са подадени за строителството на новата сграда на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна. Постъпилите предложения са от „Планекс груп“ ДЗЗД, „Камо билд груп“ ЕООД, „Булстрой груп“ ЕООД, „Консорциум щрабаг – библиотека Варна“ ДЗЗД, както и от „Комфорт" ООД, представен от физическото лице – Атанас Костурков. Към настоящия..

публикувано на 05.08.24 в 16:45

Акция "Скорост" в цялата страна от днес

От днес до 11 август в цялата страна се провежда специализирана полицейска операция за контрол на скоростните режими. Тя е част от календара на Европейската мрежа на службите на пътна полиция – Родпол (ROADPOL), като аналогични проверки се извършват във всички страни-членки на европейската мрежа, съобщават от Министерството на вътрешните работи...

публикувано на 05.08.24 в 16:28