Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Асен Василев във Варна: Всички социални разходи в бюджета се запазват през тази година

Министърът на финансите Асен Василев категорично опроверга във Варна появилите се коментари за орязване на социалните плащания в бюджета за тази година, както и това, че внасянето на 100 процента от дивидента на държавните дружества в полза на държавата ще доведе до тяхната декапитализация.

сички социални разходи в бюджета се запазват през тази година. Това, което се орязва, е в частта за издръжка на различни министерства и ведомства. Няма съкращения, няма намаляване на заплати в администрацията. Прецизираме капиталовите разходи. Започнати проекти не се спират. Изискваме 100 % от дивидента на държавните дружества. Това беше една от мерките, заложена от служебния кабинет. Изискваме ги точно в този обем, в който те бяха заложени от служебния кабинет", каза още Василев.

Размерът на минималната заплата не може да бъде променян в средата на годината. Това ще стане от 1 януари 2024 година, съобщи финансовият министър.

Асен Василев коментира и по-високите приходи на Агенция "Митници".

оискахме прогнозата по стокови групи, като тази година прогнозата беше за милиард и половина по-малко приходи от миналата. Една от стоковите групи е от внос на автомобили", посочи Василев. По думите му, прогнозата е била за спад от 30 %, тъй като цената на вносните автомобили е спаднала. "Помолихме "Митници" да ревизират тези си предположения, които заварихме. След като те ги ревизираха, се получи значително по-малък спад", допълни Асен Василев.

Финансовият министър бе във Варна за церемонията по залагане на кила на втория модулен патрулен кораб на Военноморските сили.  

Подробностите чуйте в звуковия файл:

БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Възраждане": Предложение за ограничаване на стари коли в центъра на Варна би било дискриминация

От 1 декември в София е забранено движението на стари коли, за които се предполага, че отделят вредни емисии в околната среда. Идеята за подобна рестрикция се прокара в публичното пространство и за Варна.  Предложението за въвеждането на зона с ниски емисии на вредни вещества  в атмосферния въздух от транспорта на територията на община Варна тепърва ще..

обновено на 04.12.23 в 18:17

Общината: Предложението за зона без стари коли във Варна тепърва ще се разглежда

Предложението за въвеждането на зона с ниски емисии на вредни вещества  в атмосферния въздух от транспорта на територията на община Варна тепърва ще се разглежда от компетентните комисии към Общинския съвет и може да претърпи промени, преди да бъде предложено за гласуване.  Това съобщават от общинската администрация във връзка с отправено запитване от..

публикувано на 04.12.23 в 17:50

Иван Портних: Не съм построил тръбопровода в езерото, ще съдействам на правосъдието

"Все още не съм получил обвинителния акт от Окръжната прокуратура, по повод аварията на тръбопровода във Варненското езеро, затова не мога да коментирам обвиненията. Ще продължа да съдействам на правосъдието", заяви Иван Портних, бивш кмет на Варна, общински съветник от ПП ГЕРБ, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ-Варна. Повдигнаха обвинения на Иван..

обновено на 04.12.23 в 16:45

МОН започва поетапни промени във формата на НВО

МОН започва поетапни промени във формата на Националното външно оценяване с включване на повече практически и междупредметни задачи, предаде репортер на БГНЕС. “Трудно можем да въведем веднага, особено при такива важни и за обществото и за семействата и за децата външни оценявания, каквито са след четвърти и седми клас, изпити, които са с различен тип..

публикувано на 04.12.23 в 16:45

Общинските съветници от ГЕРБ във Варна внасят сигнал за строеж на сграда в Евксиноград

Общинските съветници от ГЕРБ във Варна внасят сигнал с въпроси до администрацията по повод строителство на жилищна сграда в местността Евксиноград. Това съобщи бившият кмет на града и настоящ съветник Иван Портних. Искаме бързи отговори от администрацията, за да няма спекулации по темата, каза Портних. По негови наблюдения строителството на обекта се..

публикувано на 04.12.23 в 15:57

Повдигнаха обвинения на Иван Портних за замърсяването на Варненското езеро

Днес Окръжната прокуратура – Варна внесе в Окръжен съд – Варна обвинителен акт за замърсяването на Варненското езеро от тръба на канализацията. Обвинени са трима души, сред които е бившият кмет на Варна – Иван Портних, съобщават от Окръжен съд- Варна Иван Портних: Не съм построил тръбопровода в езерото, ще съдействам на правосъдието От него се..

публикувано на 04.12.23 в 15:37

Европейски регламент урежда работата чрез платформи

До края на годината се очаква да бъде приета европейска директива, която урежда работата чрез платформи. След това директивата ще бъде въведена и в нашето законодателство. Това каза във Варна заместник-министърът на труда и социалната политика Николай Найденов: "Директивата дава презумпция за трудово правоотношение, с което хората ще се..

публикувано на 04.12.23 в 11:49