Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продават ли във Варна употребявани дрехи като нова колекция?

Снимка: Pixabay


Дрехи без етикети или със смачкани обозначения на състава на текстила установи проверка на Радио Варна.

Можем ли да сме сигурни, че дрехите, които се предлагат за нови в магазините в центъра на Варна, не са употребявани?  Не визираме магазините втора употреба, аутлет или преоценена стока. Ограничаваме се със стоката зад лъскавите витрини, където се оказва, че трудно може да разберем какъв е съставът на материята. Причините - етикетът, поставен от производителя, е смачкан и боядисан с цвета на дрехата, или пък липсва.

Продавачката в един от магазините на бул. „Княз Борис I“ не успя да обясни защо след като, по думите й, дрехата не е прана, етикетът е цикламен, какъвто е и цветът на блузата. Тя отрече в магазина да се продават дрехи втора употреба.

 Блузата е нова колекция, 100 % лен, а цената - 78 лева.


Със снимка на смачкания и оцветен етикет отиваме в магазин за втора употреба. Показваме го на продавачката, през чиито ръце минават купища използвани дрехи: 

„Етикетите на употребяваните дрехи винаги са намачкани. Когато цветът на етикета е променен, значи дрехата е прана. При нас можете да откриете много хубави и запазени дрехи. Имаме ленена пола за 7 лева. “

В друг магазин на бул. „Сливница“ предлагат нови дрехи без етикети. Обяснението на продавачката е, че етикетите са паднали.

Създателят на платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова коментира пред Радио Варна, че всеки търговец, който продава дрехи втора употреба, трябва да информира предварително потребителите, че това е така, в противен случай се счита, че дрехите са нови. Освен външните белези, за качеството на дрехата може да ни ориентира етикетът, който съдържа информация за състава на текстилните влакна. Не може да има дрехи без етикети:

„В разпоредбите, които са валидни за целия Европейски съюз, изрично е записано, че етикетът трябва да е здраво прикрепен към дрехата, за да не се стига до подобни случаи.

Радио Варна изпрати сигнал до Комисията за защита на потребителите /КЗП/ във Варна. Очакваме резултатите от проверката.

Чуйте повече в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бенджи Грегъри

Отиде си Бенджи Грегъри, изиграл ролята на Брайън Танер в "Алф"

Американският актьор Бенджи Грегъри е починал на 46-годишна възраст. Актьорът, който изигра ролята на Брайън Танер в популярния ситком "Алф", е починал на 13 юни, но информацията за смъртта му излиза почти месец по-късно, предават БГНЕС, "Ню Йорк таймс" и USA Today. Към момента не е ясна причината за трагичния край на актьора. Намерен е мъртъв в..

публикувано на 11.07.24 в 10:03

Бутан - страната с министерство на щастието

Бутан, малкото кралство в Хималаите, е страна, в която щастието е основно право, което е гарантирано от конституцията. Грижа за това всички да бъдат щастливи задача има Министерството на щастието. Това припомни пътешественикът Пламен Узунов. Щастието се крепи на четири основни стълба. Водещо е житейското правило да живееш природосъобразно, да опазваш..

публикувано на 10.07.24 в 15:57

През април 2024 г. вносът на стоки на България от ЕС се увеличава с 11.9%

През периода януари - април 2024 г. износът на стоки от България за ЕС намалява с 6.4% спрямо същия период на 2023 г. и е на стойност 17 680.1 млн. лева, съобщиха от НСИ. Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Франция, които формират 62.0% от износа за държавите - членки на ЕС .При износа, разпределен според..

публикувано на 10.07.24 в 13:38

Колаген и биотин, строителните материали на красотата

В днешния свят, където външният вид играе важна роля, много жени търсят начини да подобрят здравето и красотата на косата, ноктите и кожата си. Колагенът и биотинът са две ключови съставки, които могат да ви помогнат да постигнете тази цел. Тези хранителни добавки предлагат множество ползи, които ще разгледаме в тази статия. Какво е Колаген?..

публикувано на 09.07.24 в 13:56

ВСУ "Черноризец Храбър" е домакин на обучение, организирано от Българския олимпийски комитет и Червения кръст

Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ ще бъде домакин на обучение по проект „Спортен треньор+“, организирано от Българския олимпийски комитет и Българския червен кръст. Очаква се в него да се включат треньори по над 10 вида спорт от Варна и региона, които работят с бежанци и/или с деца и младежи в риск. Събитието ще бъде открито на 10..

публикувано на 09.07.24 в 11:37

Турция и България с най-ниски нетни доходи в Европа

Турция и България отчитат най-ниските средни годишни нетни доходи в Европа, съответно 8 968 евро за Турция и 9 355 евро за България, съобшава БГНЕС. Според Евростат, официалната статистическа служба на ЕС, Швейцария оглавява списъка с впечатляващата средна годишна нетна заплата от 85 582 евро, която е значително по-висока от всяка друга..

публикувано на 09.07.24 в 07:23
Черна чайка

Черната чайка долетяла във Варна от остров Свети Иван?

Възможно е черната чайка, която през почивните дни стана хит в социалните мрежи, да е долетяла във Варна от остров Свети Иван. Това коментира за Радио Варна Ивайло Иванов от Българското дружество за защита на птиците. Той обясни, че преди три години на острова е била заснета друга черна чайка. Иванов припомни, че на остров Свети Иван се..

публикувано на 08.07.24 в 14:01