Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС прие правила за избор на ръководители на БНБ, Сметната палата и Здравната каса

Автор:
Снимка: Десислава Семковска

Мнозинството в Народното събрание одобри без дебати процедурните правила за избор на управител на Българската народна банка, предаде БНР. Срокът за предложения на кандидати е седемдневен от приемането на правилата и ще се правят от парламентарните групи. Допуснатите до процедурата ще бъдат изслушани в  бюджетната парламентарна комисия преди да бъдат гласувани в пленарната зала.

Със 108 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП приеха процедурните правила за предлагане и избор на председател на Сметната палата. Срокът за номинации е 7-дневен. От "Възраждане" и ИТН гласуваха против.

Управителят на БНБ и председателят на Сметната палата работят в условия на изтекъл мандат. На 20 януари тази година Цветан Цветков бе освободен от позицията председател на Сметната палата по инициатива на ГЕРБ, БСП, ДПС и "Български възход", но вчера Конституционният съд постанови, че освобождаването му е неправомерно.

В предишните няколко парламента беше откривана процедурата за избор на управител на БНБ, но до приключването й така и не се стигна. 

Днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов потвърди подкрепата си за настоящия управител на БНБ Димитър Радев за нов мандат. 

Като трета извънредна точка Народното събрание днес прие и процедурните правила за избор на Националната здравноосигурителна каса. 
Гласуването стана без присъствието на ПГ на ПП-ДБ в пленарната зала. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожарът около Военна болница е загасен

Пожарът, който се разрази днес в района на Военна болница във Варна, вече е потушен, съобщиха от полицията. Щетите от инцидента са само материални. На място ще остане екип на пожарната. Все още отбиват движението по част от Околовръстното заради пожара до ВМА

публикувано на 21.08.24 в 18:04

Все още отбиват движението по част от Околовръстното заради пожара до ВМА

Временно бе ограничено движението в участък от бул. "Христо Смирненски" заради пожара в района на Военна болница днес, видя репортер на Радио Варна. Полицаи все още насочват трафика по вътрешни улици. Припомняме, пожар възникна в   строителна борса и автосервиз до Военноморската академия.  Четири екипа на Областната дирекция "Противопожарна и..

публикувано на 21.08.24 в 17:49

Повече от 350 самодейци при централното читалище в Балчик очакват енергийното обновяване на сградата

В момента тече подготовката на тръжната процедура за избор на изпълнител,като се очаква работата да започне през пролетта догодина, за да не се попречи на творческия сезон, коментира читалищният секретар Веселин Павлов. Проектът „Внедряване на мерки за енергийна ефективност в сградата на Народно читалище "Паисий Хилендарски- 1870" на Община Балчик..

публикувано на 21.08.24 в 15:42

Пожар гори в района на ВМА (ОБНОВЕНА)

Четири екипа на Областната дирекция "Противопожарна и аварийна безопасност" във Варна потушават пожар, възникнал в строителна борса и автосервиз до Военноморската академия.  Това съобщи старши комисар Тихомир Тотев - директор на ОДПБЗН.  Няма пострадали хора, информира комисар Тотев.  Липсват пожарни кранове в района заради ремонта на бул...

обновено на 21.08.24 в 15:35

Разбиха организирана схема за укриване на данъци

При спецоперация на 9 август е неутрализирана престъпна група, свързана с престъпления към данъчната система и пране на пари, чрез създаване на верига от фирми. Това съобщиха на брифинг старши комисар Калин Литов, заместник-директор на ГДБОП, и Евгени Нанков, заместник изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП), предаде БТА.  За..

публикувано на 21.08.24 в 15:29

Другия месец започва авариен ремонт на участък от пътя до корабостроителницата във Варна

Авариен ремонт на участък от пътя до корабостроителницата във Варна ще бъде извършен следващия месец, съобщи директорът на ОП "Инженерна инфраструктура и благоустрояване" Тихомир Тимов. За рехабилитацията на отсечката ще бъдат използвани средства от бюджета от перото за текущи ремонти на пътна и улична мрежа в район "Аспарухово", каза той и допълни, че..

публикувано на 21.08.24 в 15:10
Рая Назарян

Рая Назарян категорично отказа да заеме поста на служебен премиер

Председателят на 50-ото Народно събрание Рая Назарян категорично е отказала да заеме поста на служебен министър-председател, предаде NOVA, като се позова на източници. Тя е провела телефонен разговор с президента Румен Радев и е потвърдила позицията си от началото на юли, предаде БНР.  В търсене на нов служебен премиер президентът Румен Радев..

публикувано на 21.08.24 в 15:06