Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обрат в Русия: Пригожин връща военните си обратно

3
Снимка: БТА

Евгений Пригожин, лидерът на частната военна компания "Вагнер", която късно в петък се обяви срещу висшето руско командване, обяви, че връща военните си обратно, въпреки че са на 200 км. от Москва.

До тук се стигна след разговор на белоруския президент Александър Лукашенко с Пригожин. Разговорът е бил съгласуван с Владимир Путин, съобщава официалната пресслужба на Лукашенко.

Постигнати са договорености, съобщават и двете страни. Детайлите на сделката не са известни.




Припомняме, че преди дни от руското командване поискаха наемниците на "Вагнер" да преподпишат договори с армията, срещу което се възпротиви Пригожин. 

От 23 юни, в Русия има огромна ескалация на отношенията между ръководителя на частната армия "Вагнер" и военното ръководство на страната. Безпрецедентно, следственият комитет на Федералната служба за сигурност на Русия обвини Пригожин - известен и с близките си връзки с Владимир Путин, в призиви към въоръжен метеж и започна наказателно производство срещу него. 

Също вчера Пригожин обвини хората на Шойгу, че пращат срещу него хеликоптери, а в различни агенции и в телеграм каналите се появиха непотвърдени видео и фото кадри за свалянето на два хеликоптера, както и за унищожени от руските сили коли на "Вагнер" по магистралата от Ростов на Дон към Москва.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
архив

Сформират оперативен щаб за пожарите у нас

Служебният премиер Димитър Главчев ще издаде заповед за сформиране на оперативен щаб за борба с пожарите в България. Предстои ситуацията в Стара Загора да бъде овладяна, заяви Главчев, който пристигна в засегнатия район, предаде БНР. По думите му огнените стихии са овладени. От шестте огнища, които горяха в Старозагорско, активно вече е само едно...

публикувано на 16.07.24 в 13:59

Почти всеки втори лекар във Варна е в предпенсионна или пенсионна възраст

Почти всеки втори лекар във Варна е в предпенсионна или пенсионна възраст.  Тенденцията на застаряване остава. Към края на 2023 най-много от практикуващите специалисти са на възраст от 55 до 65 години - 639 души или 27% от всички упражняващи професията, сочи изследване на Териториално статистическо бюро - Североизток. След пенсионирането си (над..

публикувано на 16.07.24 в 13:42

Банка ДСК обясни на притеснени клиенти, че работи по техническа грешка с дублиране при плащания с карти

Екипът на банка "ДСК" публикува официално съобщение, в което обяснява на своите клиенти, че при проблем с дублиране на плащания ще възстанови всички надвзети пари  в най-кратък срок.  Оттам публикуваха официално съобщение до своите потребители : "Уважаеми клиенти, В случай че забелязвате дублирано отчитане на Ваши операции с карти и в следствие..

публикувано на 16.07.24 в 13:10

Георги Стоянов: Опитите с извалявания от потенциални облаци е в интерес на земеделието ни

Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата. Такива вече се правят в съседна Румъния от български учени и метеоролози. В напреднала фаза на опити са САЩ, Канада, Китай и Русия, каза за Радио Варна Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз.  Европа изостава, но в Румъния се..

публикувано на 16.07.24 в 12:11
Деница Сачева

Деница Сачева: ГЕРБ-СДС няма да подкрепи правителство с втория и третия мандат

Деница Сачева, заместник-председател на парламентарната група на ГЕРБ -СДС, отново потвърди позицията, че няма да подкрепят правителство с втория и третия мандат. Тя  обяви, че ще се отзоват на поканата за разговор с ПП-ДБ по приоритетни политики "Ние ще се отзовем на срещата, за да говорим за това, но казахме, че няма да подкрепим втори и трети..

публикувано на 16.07.24 в 12:03

Румен Радев: Тези дни ще реша кога ще връча втория мандат на ПП-ДБ

Президентът Румен Радев заяви, че тези дни ще реши кога ще връчи втория мандат на Парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България", съобщава БНР.  "Аз очаквам още тези дни да стане ясно ще има ли мнозинство в парламента и подкрепа за мандата, даден на втората по численост парламентарна група. Реакциите на другите..

публикувано на 16.07.24 в 11:53

Аварии и недостиг на вода - причини за нарушеното водоподаване в населени места в община Балчик

Аварии и недостиг на вода - това е причината определени места и селища в община Балчик към дата 16 юли, когато температурата навън е почти 35 градуса, да са с нарушено водоподаване. Най-продължителен е проблемът за село Тригорци, в село Сенокос съобщават също, както и село Дропла.  Аварията в село Оброчище е поправена и би следвало водата да се..

публикувано на 16.07.24 в 11:19