Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 150 фирми във Варненско ще получат помощ за софтуери и киберсигурност

 По Плана за възстановяване и устойчивост бе отворена процедура „ИКТ решения и киберсигурност“ с бюджет от 30.6 млн. лв., по която са одобрени за финансиране 1599 фирми от цялата страна. Това припомни министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева, съобщават от ведомството.

От Област Варна 168 фирми ще получат подкрепа с общо 3.2 млн. лв. Към момента по процедурата са сключени 313 договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за общо над 6 млн. лв., като от Област Варна са 32. Предстои сключването и на всички останали договори. Средствата по мярката са за закупуване на софтуер за оптимизиране на управленските, производствените и логистичните процеси, както и осигуряване на по-добра информационна и киберсигурност. Също така за създаване на корпоративни уебсайтове, мобилни приложения, онлайн магазини, дигитален маркетинг, връзки с клиенти, системи за бизнес анализи, онлайн обучения на служители и уеб-базирани услуги за платформи и вътрешни мрежи за споделяне на информация и други.

ИКТ секторът може да бъде водеща индустрия във Варна. Изключително важно е, че работите за изграждане на интегриран подход за създаване и задържане на кадри – от средно към висше образование и излизането им на пазара на труда,  заяви министър Стийчева на среща с представители на ИКТ Клъстер - Варна. Тя ги запозна с възможностите за подкрепа по линия на структурните фондове на ЕС и визията на Министерството на иновациите и растежа за развитие на сектора.

„Целта ни е да развиваме България като дестинация, която създава висока добавена стойност чрез инвестиция в човешки и интелектуален капитал“, каза министър Стойчева. По думите й, сред основните цели на Министерството на иновациите и растежа е развитието на стартъпите и предприемаческата екосистема, както и комбинацията между финансовите и нефинансовите ресурси на МИР, чрез които България да излезе с ново лице в региона и Европа. Министърът подчерта, че е важно да се въведат механизми за по-бърза подкрепа за стартъпи.

„Бизнесът трябва да усети възможностите си за изява и да разшири амбициите си за растеж“, категорична бе министър Стойчева. Тя подчерта, че МИР подкрепя българските фирми с всички възможни ресурси, включително и по двете европейски програми, за които Министерството отговаря. Министър Стойчева заяви, че предстои стартирането на процедури по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 (ПКИП) – за разработване и внедряване на иновации, и по „Програма за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ 2021-2027 (ПНИИДИТ).


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общинският съвет във Варна заседава днес

Общинският съвет във Варна се събира за 15-и път от началото на мандата. Сесията започва в 10 часа днес, 26 септември, в зала „Пленарна“. Проектът за дневен ред съдържа 12 точки. Една от тях е приемане на отчета на бюджета на Община Варна за миналата година. Съветниците ще разгледат също годишните финансови отчети за 2023 г. на общинските лечебни..

публикувано на 26.09.24 в 06:00

Адресите без ток

На 26.09.2024, от 9:00 до 17:00 , поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на с. Дръндар. Временни смущения в електрозахранването са възможни от 9:00 до 10:30, от 15:00 до 17:00, в районите на с. Войводино, с. Николаевка. На 26.09.2024, от 8:30 до 14:00..

публикувано на 26.09.24 в 05:00

ОИК отказа да регистрира Илиян Карагьозов като независим кандидат за кмет на район "Приморски"

Общинската избирателна комисия във Варна отказа да регистрира Илиян Карагьозов като независим кандидат за кмет на район "Приморски", сочи решение на ОИК, публикувано в сайта ѝ. Причина за отказа е, че не са изпълнени законовите изисквания за регистрацията му за частичния вот на 20 октомври. "Приложеният списък в електронен вид не отговаря на..

публикувано на 25.09.24 в 17:37

Взривиха 160-метров комин в завод край Девня (СНИМКИ и ВИДЕО)

Взривиха стоманобетонен комин с височина 160 метра, който се намира на площадката на „Девня Цимент“. Операцията се извърши от фирма, притежаваща разрешително за специални взривни работи, издадено от Дирекция „Инспекция по труда“ - Варна. По посоката е положена 3-метрова пясъчна възглавница, която да омекоти удара от падането, уточниха от..

публикувано на 25.09.24 в 17:06

Окончателно: Пълна забрана за продажба на райски газ на физически лица

Парламентът прие окончателно на второ четене промени в Закона за здравето, с които се забранява продажбата на диазотен оксид (райски газ) и пълнители с него, включително и онлайн, на физически лица. В подкрепа на забраната гласуваха 105 народни представители, 47 бяха "против“ и 12 се въздържаха, съобщава БНР.  До момента беше..

публикувано на 25.09.24 в 16:59

Обявиха обществената поръчка за ремонт на ОУ "Св. св. Кирил и Методий"

Община Варна обяви във вторник обществената поръчка за основен ремонт, мерки за енергийна ефективност и достъпна среда на сградата на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в район „Одесос“ във Варна. Ремонтът се финансира по Националния плана за възстановяване и устойчивост (НПВУ), по процедура „Модернизация на образователната среда“, с прогнозна стойност 5,3..

публикувано на 25.09.24 в 16:10

Изтеглиха жребия за бюлетината на изборите на 27 октомври, ГЕРБ е с номер 18, ПП-ДБ - с 26

В Централната избирателна комисия се  проведе жребият за номерата в бюлетината за гласуване за изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г., както и за определяне на реда за представяне на кандидатите, регистрирани от партии и коалиции, в различните форми на предизборна кампания по БНТ и БНР в изборите на 27 октомври 2024 г. Общо 28 са..

публикувано на 25.09.24 в 16:02