Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерт: Слагайте фотоволтаици на покривите за по-ниски сметки за ток

Снимка: Община Дупница

Битовите потребители на електроенергия у нас трябва да се сдружават в т.нар."енергийни кооперативи" и да поставят фотоволтаични системи на покривите на къщите и блоковете си. Така ще имат по-ниски сметки за ток, след като влезе в сила европейската директива за излизане на битовите абонати на либерализирания пазар. Това коментира във Варна инженер Иван Желязков от Научно-техническия съюз на енергетиците в България, който участва в Международния енергиен форум в Международния дом на учените край Варна. 

Според Желязков, държавата трябва да стимулира потребителите за създаване на фотоволтаици, а за енергийно бедните да има фиксиран лимит с по-ниски цени на тока.

Цените на енергията на българската енергийна борса. т.е. на свободния пазар са в пъти по-ниски - под 200 лева за мегаватчас, в сравнение със същия период на миналата година. Това се дължи основно на зелената енергия, която имаме, каза Желязков, и допълни, че това е благодарение на частната инициатива от възобновяемата енергия слънце или вятър и микровецове.

Чуйте повече в звуковия файл:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Десета "Конференция по демокрация" във Варна през почивните дни

Повече от 15 лектори - граждански активисти и експерти - ще участват в юбилейното издание на „Конференция по демокрация 2024“.  Гражданският форум ще се проведе през почивните дни във Фестивалния и конгресен център във Варна.  "Конференция по демокрация 2024“ се организира за десета поредна година от Обществения център за околна среда и..

публикувано на 24.02.24 в 06:45
Снимката е илюстративна

Ограничават временно движението на автомобили заради футболния мач на стадион "Тича"

Във връзка с провеждане на футболна среща между отборите на ПФК „Черно море“ и ПФК ЦСКА на стадион „Тича“, на 24 февруари, събота, ще бъде преустановено движението по следните улици: - За времето от 13:00 ч. до 15:15 ч. по бул. „Осми Приморски полк“ (пътното платно посока курортните комплекси) в частта от кръстовището с бул. „Цар Освободител“ до..

публикувано на 24.02.24 в 06:40
Лебеди във Варна

Преобладаващо слънчево в събота

Днес над по-голямата част от района ще преобладава слънчево време.  Сутринта на места в Югоизточна България ще има ниска слоеста облачност или ще е мъгливо.  По-късно следобед от запад ще се появи висока облачност.  Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад, по Северното Черноморие следобед от юг-югоизток.  Температурите ще се повишат - максимални..

публикувано на 24.02.24 в 06:34

Борисов: Депутатите на ГЕРБ няма да подкрепят законопроекта за ветропаркове в Черно море

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви във Варна по време на среща с рибари от Североизточна България, че 69-имата депутати от партията са взели решение да не подкрепят законопроекта за изграждането на ветропаркове в Черно море.  Представители на сдружения от сектор "Рибарство", екоактивисти, хотелиери и ресторантьори инициираха среща с ръководството на..

публикувано на 23.02.24 в 18:55

Рибари и хотелиери искат съдействие от ГЕРБ за оттегляне на законопроекта за перките в Черно море

Представители на сдружения от сектор "Рибарство", екоактивисти, хотелиери и ресторантьори инициираха среща с ръководството на ГЕРБ, за да получат подкрепа на най-голямата партия в Народното събрание във връзка с оттеглянето на законопроекта за ветропаркове в Черно море. Това съобщиха в предаването "Пост Фактум" Емил Милев, п редседател на сдружение..

публикувано на 23.02.24 в 17:03

Одобриха коригираната програма за управление и разпореждане с имоти общинска собственост

Коригираната Годишна програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост беше одобрена от ресорната комисия към Общинския съвет във Варна. Почти без дебати съветниците дадоха съгласието си да отпадне раздел VII, в който фигурираха 133 незастроени терена, и да се включат допълнителни имоти за прекратяване на съсобственост, за да може да..

публикувано на 23.02.24 в 16:59

ПУП на заустването на Шокъровия канал ще разглежда ОбС-Варна

Проект на подробен устройствен план (ПУП) на заустването на Шокъровия канал в Черно море, входиран от общинската администрация, обсъдиха и одобриха единодушно съветниците от постоянната комисия „Архитектура и градоустройство“ към Общински съвет-Варна. Подробният устройствен план касае обект: „Включване на води от воден обект Шокъров канал във..

публикувано на 23.02.24 в 16:02