Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Алея на книгата" бойкотира преместването си

| обновено на 30.06.23 в 15:39
Снимка: Асоциация „Българска книга“

Традиционното книжно изложение "Алея на книгата" във Варна тази година може и да не се случи заради смяна на мястото за провеждане. Дали морската столица ще има литературен кът организаторите ще обявят официално следващата седмица. Това обясни Василка Ванчева от Асоциация "Българска книга" . Тази година Експертният съвет по устройство на територията посочва нова локация, на която да се състои събитието - площада между Археологическия музей и сградата на община Варна. Решението на ЕСУТ е аргументирано с два довода, които не приемаме, каза Ванчева. Първият е, че "Алеята на книгата" стеснявала прохода за потока от хора, а вторият - възпрепятства подхода към входовете на жилищните сгради. От Асоциация "Българска книга" са написали обосновано писмо, че не приемат доводите, тъй като не са подкрепени с факти, но все още не са получили отговор от Община Варна. 

Според фирмата, която строи шатрите, определеното пространство не може да събере изложението, каза Ванчева. Опасенията на организаторите са, че при силен вятър книгите могат да бъдат повредени от пръски от фонтана. Събитието е подчинено на някаква концепция  - "Книгата при хората" , т.е. книгата отива там, където има най-много хора. На това място е невъзможно да реализираме "Алея на книгата" с мащаба и видимостта, които влизат в нашата концепция, категорична е Ванчева. Тя припомни, че според социологическо проучване 92% от варненци подкрепят вече традиционното събитие.

Ако от общината не ни предложат друго място, което да замени по достоен начин ларгото, ще се оттеглим от организацията, каза представителката на асоциацията и допълни, че не искат да лишат варненци от книжното изложение.

Въпроси по темата към Община Варна отправи и редакцията на Радио Варна, но до този момент отговор няма.

Чуйте повече от разговора на Светлана Вълкова с Василка Ванчева:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

За транспортния кошмар на балчишката Тузла за пореден път сезират полицията

Поредно лято общественият транспорт от Балчик до санаториалния комплекс Тузлата е затруднен да стигне крайната си точка – специализираната болница за рехабилитация в едноименната местност. Причината – паркиралите неправомерно автомобили в едно от двете платна и то зигзагообразно. Движението в почивните дни е още по-затруднено, докато автомобили..

публикувано на 06.08.24 в 13:56

Новак Джокович идва в България за мач с Григор Димитров

Олимпийският шампион Новак Джокович идва в българската столица по покана на нашата първа ракета Григор Димитров, а двамата ще изиграят демонстративен мач помежду си на 17 септември в столичната "Арена София". Досега сърбинът е бил в България само веднъж преди повече от 10 години, когато пристигна за снимките на екшън филма "Непобедимите 2", но никога..

публикувано на 06.08.24 в 13:53

54-годишен мотоциклетист загина в отсечката Кранево-Албена

Инцидентът става вчера, като информацията за възникнало пътнотранспортно произшествие е подадена в полицията около 10.30 часа.  На място е установено, че лек автомобил „Форд“, управляван от 65-годишен мъж, при маневра - завой на ляво, отнема предимството на насрещно движещ се мотоциклет „Хонда“, управляван от 54-годишен мъж.  Вследствие на..

публикувано на 06.08.24 в 13:49

В 11 училища и 20 детски градини във Варна се извършват ремонтни дейности през лятото

В 11 училища и 20 детски градини се извършват текущи ремонти през летните месеци. Строително-ремонтните дейности включват боядисване на класни стаи или занимални, коридори и канцеларии. Извършва се още ремонт на санитарни помещения, подмяна на осветителни тела, частична подмяна на паркет и первази. Строително-ремонтните дейности са възложени от..

публикувано на 06.08.24 в 12:21
Снимката е илюстративна, архив

Катастрофа затвори АМ "Тракия" на входа за Бургас

Тежка катастрофа между две коли е станала на автомагистрала "Тракия" на входа на Бургас в платното за София. От ОД на МВР Бургас потвърдиха, че има и жертва.  Шофьорите да използват за обходен маршрут стария път през Айтос, предаде БНР-Бургас.  Движението се регулира от екипи на "Пътна полиция", съобщават от АПИ. 

публикувано на 06.08.24 в 12:15

Публикуваха за обществено обсъждане проекта за Туристическият гаранционен фонд

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени във връзка с пакетните туристически пътувания и свързаните пътнически услуги. Директивата хармонизира обезпечителната схема за..

публикувано на 06.08.24 в 12:02

Варненската полиция задържа фалшификатор на лични документи

Служители на отдел „Икономическа полиция“ при Областната дирекция на МВР във Варна са задържали рано тази сутрин мъж на 33 години.  За нарушителя са събрани данни, че „..преправя неистински официален документи за самоличност... и се ползва от преправен официален документи за самоличност“. Фалшифицираните лични карти, на български граждани, е използвал..

публикувано на 06.08.24 в 11:00