Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спешната помощ в Балчик има нужда от спешна помощ

| обновено на 03.07.23 в 13:21
Снимка: Ани Петрова

Медици от Спешната помощ в Балчик алармират за проблеми в обгрижването на пациентите през летните месеци. Причината е, че поради недостиг на кадри в Спешната помощ на смяна работи само по един екип. По този начин в случай на нужда от посещение на място при инцидент или влошено здравословно състояние, в центъра остава на разположение само една медицинска сестра. Затова лекари, медицински сестри и фелдшери настояват да бъде осигурен втори екип и апелират за подкрепа от свои колеги и за намеса на Министерството на здравеопазването във връзка с техните проблеми.

В момента в Спешната помощ в Балчик работят 22-ма служители, от които само един лекар и двама фелдшери са на пълен щат. В една 12-часова смяна работи само един екип, съставен от лекар, медицинска сестра и шофьор. Това, с оглед на натовареността през летните месеци, изправя пред огромно предизвикателство персонала и крие рискове и за самите пациенти, категоричен е началникът на Спешната помощ д-р Станислав Димитров.

В същото време заболяванията и травмите, с които се сблъскват в Спешния център са в широк диапазон, особено през лятото. Д-р Димитров дава и конкретни примери как ако лекарят и шофьорът трябва да посетят например КК „Албена“ и се наложи пациентът да бъде транспортиран за лечение в болница във Варна, това отнема няколко часа. През цялото това време в Балчик за всички останали спешни случаи остава само една медицинска сестра.

Галина Гошева с 40-годишен трудов стаж в спешната помощ, вече е пенсионер, но продължава да работи.

Фелдшер Гошева разказва и за миналото лято, когато Балчик беше пълен с бежанци от Украйна, които не са имали лични лекари и здравни осигуровки и за всяко заболяване са се обръщали към спешната помощ. Тогава те отново са били оставени да се справят сами.

Началникът на Медицинския център към болницата в Балчик д-р Яна Дочева, която е невролог, посочва, че действително през летните месеци натоварването за нея и колегите й е голямо.

Д-р Дочева споделя и че вследствие на огромния стрес украинските бежанци, намерили подслон в Балчик, масово са имали нужда от нейната медицинска помощ, като тя се е сблъскала с множество случаи на инсулти и то при млади хора.

Д-р Станислав Димитров настоява да бъдат предприети действия, така че да се осигурят в една смяна два екипа. За целта ,споделя той, са изпратили писмо сигнал и до Министерството на здравеопазването от служебния кабинет, но не са получили отговор нито от тогавашния министерски екип, нито от сегашния.

Д-р Димитров допълва, че на всички се налага да полагат извънреден труд, правенето на графици е изключително трудно, но персоналът му е толкова уморен, че дори и парите вече не са фактор, за да искат извънредна заетост.

Повече по темата чуйте в репортаж на кореспондента ни Мая Щърбанова:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

12 противопожарни автомобили остават и през нощта на мястото на пожара край село Слънчево

12 екипа с противопожарни автомобили остават и през нощта на мястото на пожара край село Слънчево , община Аксаково.  От Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров "са осигурили дронове, с които утре ще бъде обследван от въздуха района на пожара. В ъв Варна пожарите са овладeни.

публикувано на 14.07.24 в 21:53
Пожар

Два големи пожара продължават да гасят огнеборците във варненско

Останалите по-рано възникнали огнища на огнената стихия са овладени.  Това каза старши комисар Тихомир Тотев-директор на варненската пожарна служба. Тотев съобщи, че екипи от военноморските сили са пристигнали на мястото на пожара край село Слънчево и помагат за потушаването му.  Няма опасност този пожар да застигне населените места. Във Варна..

публикувано на 14.07.24 в 20:02

Доброволците да гасят огъня само под ръководство на пожарникарите

Разраства се пожарът, възникнал между летище Варна и село Слънчево, пламъците вървят към Игнатиево и селата Припек и Баново. Десет машини, осигурени от пътно-строителните фирми, са включени в овладяването на огъня. Областният управител на Варненска област проф.Андрияна Андреева е поискала от командира на ВМС контраадмирл Кирил Михайлов да бъдат..

публикувано на 14.07.24 в 18:28

От пътните фирми също предоставят багери и тежка техника за гасенето на огнищата

Областният управител на Варненска област проф.Андрияна Андреева е изпратила писмо до командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов с искане да се осигурят екипи от представители на ВМС ,които да подпомогнат пожарникарите в овладяване на огнищата, възникнали в града и региона. От пътните фирми също предоставят багери и тежка техника, общо 10..

публикувано на 14.07.24 в 17:23
пожар

Пожарите стават повече, огънят върви към Игнатиево, с.Припек и с.Баново

О перативният дежурен в Областна администрация – Варна е получил от телефон 112 нови сигнали за възникнали пожари на територията на Варна и в региона. Пожар се е разгорял в района на блок 406 в квартал „Владислав Варненчик“ при обръщача и до Детския център.  Друго огнище се разпростира между селищно образувание Сълзица,..

обновено на 14.07.24 в 17:09

Утре 35 градуса във Варна

През нощта ще е предимно ясно и почти тихо. Минимални температури между 18° и 23°, по носовете до 26°. Утре ще се запази слънчево и горещо. Ще духа до умерен вятър от североизточна четвърт. Максималните температури във вътрешността ще достигат 36°-41°, само по крайбрежието ще са малко по-ниски между 31° и 36°. За Варна минимална температура..

публикувано на 14.07.24 в 15:40
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Китай и Русия проведоха съвместен военен патрул в Тихия океан

Китай и Русия проведоха съвместно военноморско патрулиране в северната и западната част на Тихия океан, съобщи Министерството на отбраната на Пекин, цитирано от АФП. От министерството заявиха, че учението не е било насочено срещу никоя друга държава. Двете..

публикувано на 14.07.24 в 15:37