Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Започва път от моя праг" в РБ "Пенчо Славейков"-Варна

| обновено на 05.07.23 в 10:17

Регионална библиотека „Пенчо Славейков” - Варна и Българска фондация Биоразнообразие със съвместна изложба с фокус върху природата като източник на вдъхновение.

Изложбата е озаглавена “Започва път от моя праг” и е опит да предизвика посетителите на библиотеката към приключения не само сред книгите, но и в красивите и запазени места у нас, богати на биоразнообразие.

Какво съдържа изложбата пред репортера ни Ваня Славова разказа главният библиотекар Кристиана Димчева:


Експозицията представя 13 постера, които включват снимки на ценни за опазване видове и местообитания от България. Фотографиите са на експерти еколози и любители на природата и са придружени с кратък текст. Така, във фоайето на основната сграда на библиотеката, посетителите могат да научат повече за красивата и много рядка орхидея венерина пантофка, за екзотичния на вид саблеклюн, да се пренесат на любимите Рилски езера или по непристъпните склонове на Биосферен парк “Червената стена”. С тази своеобразна разходка, изложбата цели да покаже многообразието на заобикалящия ни свят, но и неговата уязвимост.

 По време на откриването на изложбата бе представен и списък с книги за природата - част от колекцията на библиотеката във Варна.

 Сред тях има художествена, научно-популярна литература, албуми с фотографии и други.

 “Събрахме този списък с книги за деца и възрастни, който да бъде отправна точка за тези, които искат да разберат по-добре връзката между човек и природа. Ако отгърнете поне една от тези книги, ние ще сме щастливи. Независимо дали това ви накара да заобичате растенията, животните, някое определено място, или пък цялата земя, ако ви мотивира да излезете навън в търсене на чист въздух, морски бриз или хладината на планината, или дори ви предизвика да искате да помогнете за опазването на многообразието в света ни.

Докато можем да си представим щастието да тръгнем по път, “безкраен и покрит с трева”, все още имаме шанс да спасим себе си и нашата малка Земя”, споделят от Българска фондация Биоразнообразие.

Подробности от Ива Георгиева:


  Тази инициатива е част от проект „Природата няма глас, тя има нас“, който цели да популяризира общите усилия на природозащитни организации, обединени в неправителствената Коалиция „За да остане природа в България“ за съхраняване на природното богатство на страната ни. Колкото повече хора приемат за своя мисия да ценят и опазват околната ни среда заедно с цялото многообразие от видове, което я прави такава, каквато е, толкова по-голям е шансът на всички нас да се радваме още дълги години на красива природа, която ни осигурява чисти въздух, вода и почва, място за отмора и причина за гордост


По публикацията работи: Ваня Славова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев: Филмите по някакъв по-лек начин трябва да продават силните и важни теми

Има един много важен фактор - колкото и да е драматичен филмът, колкото и да е силно значението му, колкото и да е интелектуален, филмът трябва да достигне по-широка публика. Филмът трябва да има занимателен елемент. Не можем да правим филми, които само да тровят хората и да ги отчайват. Това каза режисьорът Момчил Карамитев, който е председател на..

публикувано на 29.08.24 в 08:00

"Състояния" - изложба с философия, която витае отвъд, отгоре, отдолу, иззад самите творби...

В изложбата „Състояния“, която е подредена в Арт салона на Радио Варна до 5 септември, няма политика, екология и социален привкус. Всичко, което виждате или не виждате, се е случило дълбоко в интимния свят на съответния му автор, свят отвъд основните определителни маркери на съвременното „социално животно“. Не представя и красиви пейзажи или букети..

публикувано на 28.08.24 в 08:30

Matt Harvey (EXHUMED, LEFT TO DIE, GRUESOME): Предизвикателство е нещо да звучи грозно и в същото време да чуваш всичко

Интервю с Matt Harvey (EXHUMED, LEFT TO DIE, GRUESOME) LEFT TO DIE e супергрупа – трибют на DEATH. Бандата изпълнява песни от първите два албума на класиците – „Scream Bloody Gore” и „Leprosy”. В състава на LEFT TO DIE влизат Gus Ríos, свирил с кого ли не и с кого ли да, Rick Rozz, участвал и в първата реинкарнация на DEATH - MANTAS, настоящият..

публикувано на 28.08.24 в 07:25

Юри Георгиев - за хвърчилата, чудесата и фестивала по света и у нас

Един бивш военен пилот от Варна продължава да лети, но по много различен начин. Той пуска хвърчила и им се радва истински. Това негово хоби успя да зарази цяла Варна през последните години, а вече и цялото Българско Черноморие.  Юри Георгиев е човекът, който провежда Фестивала на хвърчилата. Такъв имаше във Варна, тази събота и неделя, на плажа в..

публикувано на 27.08.24 в 08:25

Екстремно високи температури в новия албум на Polina

"475°C е максималната температура, измерена на Венера. Планета, богиня, закрилник, воин, многолика, многопластова, начало и край. "475°C" се казва албумът, който със силна увереност и романтични чувства създавахме през последните две години." Така Полина и Фенги описват новия албум на Polina , който излезе на 23 август. Изданието съдържа 9..

публикувано на 26.08.24 в 08:00

Иван Плачков: Усетихме се българи едва в свободна Украйна

Никога не съм учил специално български език, говорехме го само вкъщи. Дори, когато започвахме училище по времето на СССР, първата година в Чушмелий (Криничкое) беше нулева и учихме само руски език. Съветският съюз правеше всичко възможно да не се чувстваме българи. Това разказва украинският политик от български произход Иван Плачков, с когото..

публикувано на 24.08.24 в 08:45

Новият наставник на БК "Черно море-Тича" Георги Давидов: Когато всички сме обединени, нещата се получават

Новият наставник на баскетболния тим на "Черно море-Тича" Георги Давидов вече е във Варна и работи по селекцията на тима.  Отборът се събира за официална първа тренировка на 26 август. Новите сигурни двама са Николай Стоянов и Цветомир Чернокожев, които идват от „Спартак“-Плевен. Чакат се и двама американци, съобщи за Радио Варна Давидов. В момента..

публикувано на 23.08.24 в 08:00