Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Erik Mårtensson (ECLIPSE): "В дигиталния свят е необходимо да боравиш с уникални думи"

Интервю с Erik Mårtensson и Vicke Crusner (ECLIPSE)

На 14 и 15 юли Кнежа отново ще е домакин на рок фест, на който среща ще си дадат АХАТ, SCARLET AURA (Румъния), МиленаСлавова, THE BIG DEAL (Сърбия), STILL ARCTUS (Гърция), TEAM DREAM, GLOCK, FYELD, СЕВЕРОЗАПАДНЯЦИТЕ, както и шведската хард рок банда ECLIPSЕ, която не само ще направи концертен дебют в България, но в самото начало на септември ще издаде новия си албум „Megalomanium”. Два повода, заради които вокалистът на бандата Erik Mårtensson и басистът Carl Victor Gustav Svensson Crusner дадоха специално интервю за „От другата страна”.

Интервюто с Erik Mårtensson и Vicke Crusner (ECLIPSE) е излъчено в „От другата страна” по Радио Варна на 10.07.2023 година.


От другата страна - Здравейте, в началото бихте ли представили ECLIPSE с няколко думи?

Vicke Crusner – Набързо представяне на ECLIPSE в десет секунди. ECLIPSE е хард рок група от Стокхолм, Швеция, с няколко издадени албума. Подготвяме следващия, който ще излезе през септември и се казва „Megalomanium”. Албумът е убийствен и нямаме търпение да го издадем, за да изследваме нови територии, както и да го представим с турнета. Това е основното за бандата.

Erik Mårtensson – ECLIPSE е точно рок банда, в основата на която стои композирането и създаването на висококачествени песни, за които се надяваме, че ще издържат проверката на времето. Точно това се е превърнало в сърцевината на бандата.

От другата страна - Вярно ли е, че всеки артист от Швеция е повлиян от ABBA?

Erik Mårtensson – Предполагам, защото няма човек, който да не е слушал песните им от най-ранна възраст. Така че по някакъв начин отговорът е положителен. В същото време ABBA са много добри в създаването на песни и всъщност тяхното творчество е непреходното завещание как се създава качество. Без значение кога са написани, техните композиции продължават да са велики.

Vicke Crusner – Според мен в повечето случаи става въпрос за вдъхновение от идеята за ABBA и онова, което са направили като музиканти от малка страна. Успели са да покорят света и да станат успешни. Те поставят стандартите. Непостижимо е да се достигне тяхната висота. Така че по-скоро влиянието идва от идеята зад ABBA и онова, което са постигнали.

От другата страна - Скоро ще свирите в България на фестивала в Кнежа. Бихте ли споделили какво прави едно шоу на ECLIPSE специално?

Erik Mårtensson – Според мен това е самото изпълнение. На сцената не използваме много декори и подложки. Излизаме като истинска рок банда. Силно съм повлиян от концертите на AC/DC от 70-те, когато групата е всичко и не се нуждае от нищо друго освен от музикантите в нея, които правят яростно рокендрол шоу. Това и трябва да очакват хората от ECLIPSE.

От другата страна - Защо обаче музиката днес става все по-визуална?

Vicke Crusner – Хлъзгав въпрос. Това, което Erik каза току-що е, че когато става въпрос за нашето шоу и изпълнение на живо, искаме реакцията на публиката да я направи част от концерта така, както ни сме част от него. Говоря за случаите, в които се превръщаме с феновете в едно цяло. Ние искаме незабавно да нахлуем в рокендрола. И го постигаме с поведението си на сцената, увличайки хората пред нея, вместо да им демонстрираме нещо, което е предварително записано.

От другата страна - Тогава кое е онова нещо, което отличава ECLIPSE на сцената?

Erik Mårtensson – Комбинацията от много добри музикални способности. Всички свирим и пеем много добре. Според мен имаме и много страхотни парчета. Тази комбинация оставя хората без дъх. Имаме много добри композиции, които представяме без компромиси. В същото време много обичаме да свирим на живо и да изнасяме концерти заедно четиримата, което показва голямото вдъхновение в бандата.

От другата страна - Въпреки че пишете музика на първо място за себе си, каква е ролята на слушателите в процеса на музикална комуникация?

Erik Mårtensson – Когато създаваш нова музика, когато композираш песни, го правиш единствено заради себе си. Това е единственият стандарт, който трябва да постигнеш. И ако резултатът ти харесва, надеждата е, че и някой друг ще го хареса. И преди съм го казвал – когато пишеш песни или създаваш албум, все едно сглобяваш автомобил. И когато правиш концерт, се качваш в този автомобил и фактически го управляваш. Участията са съвсем различни от работата в студиото. И когато става въпрос за концерти – там се получава живата комуникация между група и публика. Когато феновете харесат онова, което им представяме, ставаме по-добри. Колкото по-добри ставаме, толкова повече публиката ще ни хареса. Обратният процес също е възможен. Ако публиката не ни хареса, това би могло да повлияе в негативен аспект на вдъхновението ни. От друга страна, ако всичко работи, както трябва, моментът може да е много вдъхновяващ.

Vicke Crusner – Съгласен съм с всичко, което Erik каза. Ние четиримата сме най-големите фенове на ECLIPSE. И сме щастливи, когато имаме възможност да го покажем пред всички и навсякъде. И точно това правим, когато имаме концерт. По този начин изграждаме една ECLIPSE-общност.

Erik Mårtensson – Ние сме естествена и органична банда. Което по време на концерт може да ни поведе в две посоки – или ще направим велико шоу, или нещата няма да проработят. Такъв е животът. Понякога достигаме висините, друг път – сме на дъното. Никога не знаеш как ще се развие един концерт, докато не дойде неговият край.

От другата страна - Кой е най-интересният концертен спомен, който имате?

Vicke Crusner – През последните две години ни се случиха доста странни и интересни неща. За себе си бих отличил момент от миналата година, когато паднах от сцената в Испания. Бяхме на третата или четвъртата песен. Аз подскачах, когато кракът ми хлътна и се озовах под сцената. Беше много сюреалистично, защото въобще не знаех какво ми се случва. Най-лудото нещо, което съм преживял.

Erik Mårtensson – Всички бяхме щастливи, че не завърши в болница. Притеснихме се, че си е счупил крака и в същото време беше много забавно да го наблюдаваме. Няма да го забравя със сигурност.

Vicke Crusner – Стана за няколко секунди. Както си скачах и в следващия момент вече бях под сцената.

От другата страна - Коя е правилната реакция, когато стане нещо подобно?

Vicke Crusner – Ако си способен да реагираш с чувства на хумор, значи нещата са вече наред. Хуморът е винаги най-добрият начин за справяне в подобни ситуации. Особено, ако всички са добре и никой не се е наранил. Аз не пострадах. Т.е. имах няколко драскотини, но те бяха повод след това да се посмеем хубаво. Между другото преди няколко дни имах подобно преживяване. Но тогава паднах върху барабаните. Ударих се. За щастие всичко беше наред. Това са ситуации, които не можеш да предвидиш и да контролираш. И е по-добре, ако можеш да им се надсмееш. Просто няма причина да се ядосваш. Така че на този въпрос отговорът е чувството за хумор.

От другата страна - Скоро ще издадете нов албум. Какво се крие зад името „Megalomanium”?

Vicke Crusner – Искахме заглавие, което говори само за себе си. Все едно избирахме име на кораб. За да можем да турираме продължително в негова подкрепа, а самият диск да се превърне в ера за групата.

Erik Mårtensson – Съгласен съм с Vicke. Искахме име, което да излиза извън ограниченията. Да говори само за себе си. Когато го провериш в Интернет, да откриеш, че всъщност тази дума е малко или много наше изобретение. Имаме албум с името „Armageddonize”. При него концепцията е същата. В дигиталния свят е необходимо да боравиш с уникални думи. В същото време харесвам кратки и точни имена, вместо дълги и претенциозни заглавия. Това е името. Или го приемете, или подминете.

От другата страна - Каква всъщност е концепцията зад „Megalomanium”?

Vicke Crusner – „Megalomanium” няма директен превод, защото не е реално съществуваща дума.  По отношение на термина „Megalomanium” става въпрос за чувството, че си велик. Нашият албум е много грандиозен в някои отношения и с много интимно усещане в други. Причината беше, че последният ни диск „Wired” е чист и праволинеен рокендрол, издаден по време на пандемията. От разговорите, които проведохме, решихме, че искаме промяна, искахме да тръгнем в друга посока и да създадем албум, който да е по-голям, а в същото време и по-интимен. В този случай името „Megalomanium” се вписва много добре и описва много добре концепцията, ако имаш желание да вникнеш в нея.

От другата страна - Групата развива ли се спрямо вашите идеи?

Erik Mårtensson – В момента - да. В началото бяхме много зле. Издавахме скапани албуми, не можехме да свирим и да пеем добре. Това беше период на проби и грешки. Първите десет години работехме на принципа проба-грешка. Не правехме никакви турнета, не работехме, както трябва по албумите и не се занимавахме достатъчно с групата. Това продължи до 2015 година. Тогава за първи път като група направихме турне в Европа. Така че равносметката, за която питаш, обхваща твърде кратък период от време, който дори не обхваща десет години, в които започнахме да правим концертни обиколки и да представяме групата, както трябва. На второ място трябва да отбележим, че сменихме публиката. Старите фенове си заминаха, защото за тях първите албуми бяха най-добрите. Причината е, че откриха бандата с тях. Но тези записи са вече факт, няма защо да ги повтаряме. Самият аз не съм същия десет години по-късно. Не съм същия дори и отпреди пет години. Като музикант и личност постоянно се развивам, научавам нови неща и намирам нови източници на вдъхновение. Така че развитието и прогресът на ECLIPSE се получават по естествен начин. Малко или много това са стъпките, които всеки човек предприема в живота си.

От другата страна - Тогава „Megalomanium” е резултат от натрупания опит или от моментното състояние и настроение на членовете на ECLIPSE?

Erik Mårtensson – Той е резултат от моментното състояние на бандата. Това се отнася за всеки албум. Това са дневници, в които е запечатано времето, през което са създадени съответните песни. „Megalomanium” е положението, в което в музикално отношение се намираме в момента.

Vicke Crusner – Всички песни са създадени на едно и също място, записани са и са продуцирани в студиото на Erik. Също така през останалото време също сме заедно, защото постоянно сме по турнета. Винаги, когато сме на пътя, обсъждаме музиката. Когато се видим, постоянно говорим накъде бихме искали да поемем. За това и както Erik отбеляза, албумите ни са дневник на годините, в които сме работили по тях.

От другата страна - Кой период от историята на ECLIPSE е най-важен за Вас?

Erik Mårtensson – Живея днес и сега. Така че бих отбелязал, че най-важният и вълнуващ период от историята на групата е точно настоящето. Разбира се, че всяка година, всеки албум е приключение. Групата и кариерата ни са самият живот, пътешествие изградено на базата на милиони решения. Многото малки решения по пътя са ни довели и направили това, което сме днес. Не мисля, че съществува само един определен момент. Може би големият пробив за ECLIPSE, беше издаването на албума "Paradigm”. В него е песента, която се превърна в големия ни хит „Viva La Victoria”. Тя отвори много врати за групата.

От другата страна - Най-смелото решение, което сте вземали?

Erik Mårtensson – Лично за мен, защото съм в групата от самото начало, това е, когато започнахме да пишем песни за себе си, без да се интересуваме какво говорят останалите. От този момент всичко се промени за ECLIPSE. Точно тогава и хората започнаха да харесват онова, което правим. Спряхме да обръщаме внимание на очакванията на другите. Заявихме пред себе си, че това е музиката, която харесваме и това е музиката, която искаме да създаваме. Тогава направихме първите крачки към образа на групата, който представяме днес.

Vicke Crusner – Лесно е да застанеш в това положение и да го кажеш. Но наистина е много смела постъпка да спреш, да се интересуваш от желанието на околните и да отключиш онова, което се харесва от нас като част от тази група. Много добър отговор. Това е ключът.

От другата страна - Кой е вашият най-рокендрол момент?

Vicke Crusner – Ще се върна на онова, което казах по-рано. За онова, което става на сцената, докато ти си паднал от нея, но се връщаш и продължаваш с концерта. Като в същото време, както хората, така и ти се забавлявате. Когато става въпрос за рокендрол, ние го изживяваме. Това, което ни се случва сега, с участията по фестивали е истински рокендрол. Erik, случайно за имаш по-добър отговор?

Erik Mårtensson – Купонът в бекстейджа на голям фестивал е истински рокендрол. Това е нещо много специално. Участвали сме във всякакви рокендрол случки, напивали сме се, купонясвали сме. Минали сме през много от тези глупави неща. Но не смятам, че точно това е рокендролът. Рокендролът е онова, което се преживява на сцената. Рокендролът е закодиран в дадения момент. Не можеш наистина да го уловиш. Той е тук за съвсем кратък период и после изчезва. Рокендролът е чувство. Чувството, че преживяваш нещо голямо.

От другата страна - Споделете подробности за сетлиста, който подготвяте за България?

Vicke Crusner – Ще е комбинация от всичко, създадено от ECLIPSE. Предполагам, че феновете трябва да очакват най-малко по една песен от всеки албум от 2012 до днес. Обичаме да експериментираме, за това бъдете подготвени да чуете, както много стари, така и нови песни от ECLIPSE.

Erik Mårtensson – Обикновено подготвяме сетлиста час или по-малко преди да се качим на сцената. Винаги чакаме последната минута, защото спорим много по-малко коя песен да изпълним. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Настоящото служебно правителство е изключително изгодно за ГЕРБ и ДПС

„Първата разпоредба, която е отменена от Конституционния съд, е член 23 от основния закон. Той постановява, че културата, образованието и науката са национални ценности. Това решение ми се струва доста куриозно, но може да бъде прието и като метафора за цялостното поведение на съда“. Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна политологът..

публикувано на 27.07.24 в 14:04

Галина Станишева след успеха във Виена: Хорът ни единствен се представяше с различна програма на концертите

Варненският детски хор „Добри Христов“ към Общинския детски комплекс спечели първата награда и златния медал в 13-ото издание на Световния фестивал за мир в австрийската столица Виена.  Варненски хор спечели голямата награда на конкурс във Виена (ВИДЕО) В тазгодишното издание участваха 42 хорови формации от 16 държави - хорове  от Китай,..

публикувано на 26.07.24 в 12:25

Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY): Твърде лесно е просто да се предадеш

Интервю с Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY) Няма смисъл да обясняваме кой е Peter Tägtgren. Композитор, музикант, продуцент, лидер на индъстриъл бандата PAIN и дет зверовете HYPOCRISY. Истински работохолик. Това е напълно достатъчно за неговото представяне. Поводите за интервюто с Peter Tägtgren или както мило му казват българските фенове –..

публикувано на 26.07.24 в 11:07

Patrick Mameli (PESTILENCE): Рутината е проблем!

Интервю с Patrick Mameli (PESTILENCE) За първи път дет легендите от Нидерландия PESTILENCE ще свирят в България на 27 юли като част от „Sofia Metal Fest 2024” по покана на „BGTSC”. Водената от Patrick Mameli група ще излезе на сцената на „Арена София” преди TESTAMENT и BEHEMOTH. Преди тях феновете ще видят DJ Eric Hutchence и MALTWORM. В..

обновено на 26.07.24 в 09:33

Варненският лекоатлет Християн Касабов: Психиката в този спорт е изключително важна

За да надбягаш съперниците си в леката атлетика, трябва да имаш здрава психика, която е най-важното нещо в този спорт. Това коментира в интервю за Радио Варна лекоатлетът Християн Касабов. Успешният варненски лекоатлет преди броени дни спечели б ронзовия медал в дисциплината 110 метра с препятствия на Европейското първенство по лека атлетика за юноши..

публикувано на 25.07.24 в 10:05
Делян Илиев, Елена Цанкова и Димитър Георгиев

Благотворително почистване на Морската градина събира пари за солна стая за деца в нужда

„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщиха за Радио Варна Елена Цанкова и Делян Илиев   – двама от..

публикувано на 24.07.24 в 09:10

Магърдич Халваджиян: Успешните хора не обвиняват другите и признават грешките си

Магърдич Халваджиян е един от най-успешните продуценти у нас. Описва себе си като мечтател. Обича да казва, че „хвърчи в облаците, но в същото време е здраво стъпил на земята“.  В годините разбрах, че мечтите са много хубаво нещо, но трябва да ги подплатиш с много можене и знаене. Чак тогава разбираш, че те се сбъдват, категоричен е той. Този урок..

публикувано на 23.07.24 в 08:00