Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полският посланик у нас: България е най-предпочитаната дестинация за полските туристи през 2023 г.

Снимка: Pixabay

“Полският пазар е изключително важен за нас и в мое лице имате пълна подкрепа, за да може полските туристи да се чувстват добре в България“. Това заяви министърът на туризма Зарица Динкова по време на работната си среща с Н.Пр Мачей Шимански - извънреден и пълномощен посланик на Република Полша в Република България. Страната ни може да предложи много повече от традиционно силните летен и зимен сезон. “Наред с летния туризъм, България се превръща в предпочитана дестинация за ски, културно-исторически, уелнес и СПА туризъм, както и предпочитано място за работа на дигиталните номади”, допълни министър Динкова и подчерта, че алтернативния туризъм започва да играе ключова роля в развитието на националния туризъм на държавите, като допринася със своята добавена стойност и увеличава интереса към комбинирания туристически продукт, съобщават от пресслужбата на министерството. 

През тази година се отчита изключително засилен интерес към България, отбеляза от своя страна Н.П.р Мачей Шишмански. “Последните данни показват, че България е най-предпочитаната дестинация през 2023 г., като нашите прогнози са, че тази година ние ще надскочим нивата от предковидната 2019 г.”

Беше повдигнат и въпроса за обезпечаването на повече сигурност за туристите избрали България и възможността за командироването на полски полицаи, които да се грижат за сигурността на туристите в най-предпочитаните от тях курорти. Министър Динкова изрази готовност да съдейства на всички нива, за да може подобна стъпка да се реализира в най-кратък срок.

Обсъдено беше и участието на България във Втория Европейски конгрес за спорт и туризъм, който ще се проведе в  Закопане, в периода 26-28 септември 2023 г.

Поради големия интерес предстои организирането на още едно „роуд шоу“ в Полша, при което представители на туристическия сектор в България да се срещнат с техни потенциални партньори.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Планински спасители помогнаха на пострадала туристка от Гърция в Пирин

Планински спасители са оказали помощ на туристка от Гърция в Пирин планина, съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба. Случаят е от вчера на обяд.  Жената е била на разходка в района на водопад „Свети Никола“ над Добринище. След подаването на сигнала към нея моментално е изпратен на помощ отряд планински спасители от Банско ...

публикувано на 03.08.24 в 09:50
УМБАЛ Бургас

С опасност за живота е 9-годишното дете, пострадало на плажа в Созопол

Лекарите продължават да се борят за живота на 9-годишното дете , което пострада на плажа в Созопол. Инцидентът е станал след 20:00 ч. в петък , докато машината е почиствала пясъка. 9-годишното дете е било засмукано от устройство, прикачено на трактор. Устройството е пречиствало пясъка. Детето е настанено в реанимацията на УМБАЛ-Бургас...

публикувано на 03.08.24 в 09:43

Гръцки фирми платиха 1,15 млн. евро глоби за нарушения по плажовете

Това лято концесиите на плажовете за бизнеса достигнаха рекордните 1650, което е много повече от първоначалната прогноза на гръцкото министерство на финансите за 1200. В други 150 случая не е имало концесии, защото не е имало достатъчно интерес или защото избраният концесионер се е отказал от..

публикувано на 03.08.24 в 09:38
Сградата на езикова гимназия „Гео Милев“ в Добрич .

Свободните места за четвърто класиране в гимназиите в област Добрич са 305

Регионалното управление на образованието в Добрич обяви 305 свободни места за четвърто класиране в гимназиите в областта. В четвърти етап на класиране участват ученици, които не са приети, не са се записали или не са кандидатствали до момента. Най-много свободни места за четвърто класиране има в Професионалната гимназия по ветеринарна медицина..

публикувано на 03.08.24 в 08:44

Пожарът до село Лозница, община Генерал Тошево, вече е потушен

Пожарът, избухнал вчера край село Лозница, община Генерал Тошево, е потушен, информират от ОД на МВР Добрич. Огънят засегна гора с площ от 3 000 дка, като изгорели са около 1 500 дка от нея. В гасенето на пожара край село Лозница, в близост до границата с Румъния, участваха пожарникари от Генерал Тошево и Добрич, както и земеделци със..

публикувано на 03.08.24 в 08:40
Σοζόπολη

Инцидент на плажа в Созопол, трактор прегази дете при почистване на ивицата

Тежък инцидент на централния плаж в Созопол. Дете е прегазено от машина на сметопочистваща фирма малко след 20:00 ч. вечерта. По първоначална информация то е оставено без надзор. Детето е транспортирано в болница с тежки наранявания. Близките на детето обясниха, че са го изпуснали от поглед за секунди, 9-годишното дете и братовчед му се опитали да се..

публикувано на 03.08.24 в 07:48
Костадин Костадинов

"Възраждане" отказва да подкрепи правителство, подкрепено от представители на ДПС

Партия "Възраждане" няма да застане зад правителство, което ще бъде подкрепено с представители на ДПС -  без значение дали ще е без Пеевски. Това заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Той посочи, че страната има нужда от хомогенно правителство, дори при по-ниска избирателна активност, съобщава БНР.  Това стана ясно след близо тричасов..

публикувано на 02.08.24 в 17:10