Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Електрическите тротинетки във Варна - при какви правила трябва се карат?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Електрическите тротинетки трябва да се движат с много по-ниска скорост, особено през лятото и през туристическия сезон. Това коментира за Радио Варна бившият общински съветник Драгомир Белев. 

Той посочи и основните проблеми, които по негово мнение трябва да се разрешат във връзка с карането на електрическите тротинетки в града. По думите на Белев, тези, които карат тротинетки по тротоарите, трябва да ги карат с много по-ниска скорост. "Има много деца във ваканция, възрастни хора. Опасно е", каза Белев. 

Според него водачите на тротинетки не могат да бъдат спрени да ги карат по велоалеите. "Но те правят това и по самите тротоари, а най-лошото е, че ги карат и по двама. Има и такива, които карат по пътно платно, между автомобилите, на зиг-заг. Те са без каски, а нощно време са и без светлоотразители", възмущава се Белев.

Трябва да бъде променен Законът за движение по пътищата, посочи още той. "С този Закон трябва да се регламентира движението на водачите на тротинетки. Аз съм убеден, че всичко ще се промени, като стане един много тежък инцидент", допълни Белев. 

По думите му, карането на тротинетки в Морската градина с над 20-25 км/ч - там, където има малки деца и хора, които се разхождат, също създава проблеми. "Определени са две алеи за движение на велосипеди. Нека тротинетките да се движат по тях", каза още той. Белев допълни, че трябва да бъде забранено движението на велосипеди и тротинетки и по Ларгото. 

Мнението на Драгомир Белев чуйте в прикачения звуков файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Марина Великова представя "Ледовете на Антарктика" във Варна

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на колегата Марина Великова от Българското национално радио ще бъде представена в 19 часа днес, 2 август, на входа на Морската градина във Варна.  Снимките са направени по време на участието и в 32-рата антарктическа експедиция, ръководена от проф. Христо Пимпирев. Представянето е по повод отбелязването на три..

публикувано на 02.08.24 в 16:40

Отбелязваме Илинден по стар стил

Илинден е денят, в който се почита Свети пророк Илия. По стар стил той се отбелязва на 2 август, а по нов - на 20 юли. Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей. Има поверие, че на този ден морето взима най-много жертви.  Днес имен ден имат: Илия, Илиян, Илин, Илина, Илияна, Илко.

публикувано на 02.08.24 в 09:41

Изложбата "Разкази от злато и сребро" от днес в Балчик

От днес до 14 октомври в Каменната зала на Двореца в Балчик е достъпна богата и много различна изложба, създадена да допълни събитията по отбелязването на 100-годишнината от началото на построяването на Двореца - бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария Единбург, съобщават домакините от Държавния културен институт Представената в Каменна..

публикувано на 01.08.24 в 16:00

БАБХ въвежда допълнителни мерки срещу чумата по дребните преживни животни

Във връзка с влошената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция и заболяването чума по дребните преживни животни, със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), се въвеждат допълнителни мерки за предотвратяване на разпространението на болестта у нас. Ръководството на Министерството на земеделието и..

публикувано на 01.08.24 в 12:45

80 години от рождението на изследователя на Варненския некропол отбелязват във Варна

През 2024-та се навършват 80 години от рождението на Иван Иванов, изследователят на варненския халколитен некропол и откритото в него най-старо обработено злато в света. По този повод от 18 часа днес, 1 август – рождената дата на Иван Иванов , в зала „Одесос“ на Варненския археологически музей ще бъде представен юбилейният сборник „Да оставиш..

публикувано на 01.08.24 в 08:00

Поливно земеделие - възможно ли е в България?

От началото на тази година вече няколко пъти бяха подобрявани дневните рекорди за високи температури от времето, в което са били извършени първите измервания. Високите температури през зимата и екстремно горещото време през лятото, започнало още през месец юни, повдигнаха на дневен ред отново темата за поливното земеделие и огромната нужда от неговото..

публикувано на 31.07.24 в 17:15

Птицезащитни устройства монтираха в село Стожер

Птицезащитни устройства  бяха монтирани по електроразпределителни съоръжения в добричкото село Стожер.  Районът е част от главния маршрут на миграция на птиците от Европа към Африка и обратно - Via Pontica. Повишен риск за живота и здравето на птиците отчитат еколозите и експертите от ЕРП-Север. Пилотното поставяне на устройствата е преди..

публикувано на 31.07.24 в 15:40