Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гладиаторски битки и весталки в античния фестивал "Марцианопол - животът в древния град"

| обновено на 19.07.23 в 11:00

Гладиаторски битки, изпълнение на присъди, весталки, римска кухня за чревоудодници, конни демонстации, шествия и бит отпреди две хилядолетия ще представи и тази година античният фестивал "Марцианопол - животът в древния град".

Традиционно, фестивалът се провежда на мястото на античния амфитеатър в близост до Музея на мозайките в Девня, съобщи един от организаторите - Любомир Любомиров.

Фестивалът, който пресъздава живота в един от 20-те най-големи римски града преди 17-18 века, дал на света едно от най-големите съкровища от сребърни монети, намерени на едно място - повече от 100 хиляди, и дори за кратко превърнал се в столица на Римската империя и иззел ролята на центъра на света на Древния свят, ще е тази събота  - 22 юли.

За поредна година групи за исторически възстановки от България и чужбина ще покажат бита, културата и военното дело на народите, населяващи територията на днешна Девня и околността.

Марцианопол - в годинита на най-големият си разцвет, е бил сред най-впечатляващите градове на Древен Рим.

Римският град е бил административен център с такова значение, че е един от само осемте града в някогашната Римска империя, имащи право да секат собствени монети. Запазените основи на сгради и крепостни стени показват огромното влияние на Марцианопол на Черноморския и Мизийски региони. Сред тях е вила от III - IV век, собственост на богат гражданин. Площта ѝ е колкото цял квартал - 37 на 37 метра! Запазените мозайки на пода са без аналог в България, изключително впечатляващо постижение на древноримското изкуство! Именно върху това неповторимо място е изграден Музеят на Мозайките, припомня Любомиров.

Входът е свободен, а вечерта ще завърши с концерт на група "Хоризонт".

Подробностите чуйте от разговора на Доротея Николова с Любомир Любомиров:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна ще отбележи с общоградско честване 187 години от рождението на Васил Левски

С общоградско честване във Варна ще бъдат отбелязани 187 години от рождението на Васил Левски.  Церемонията по полагане на венци и цветя, съпроводена с военен ритуал, ще се проведе на 18 юли от 9 часа на паметника на Апостола в Алеята на Възраждането в Морската градина, съобщиха организаторите от Община Варна.  Съорганизатори на събитието са..

публикувано на 16.07.24 в 10:42

Православната църква чества паметта на света мъченица Юлия

На 16 юли Православната църква чества паметта на света мъченица Юлия.  Св. Юлия била родом от Картаген. Произхождала от бележит род. Родителите ѝ били християни и ѝ дали християнско възпитание. Когато персийците покорили Картаген, те отвлекли много народ. И малката Юлия била между пленниците. Купил я някой търговец езичник в Сирия. Много настоявал..

публикувано на 16.07.24 в 08:29

Отец Генадий и неговата "Малка България" в украинския Арциз

"Малка България" - така настоятелят на храма „Пресвета Богородица“ в украинския град Арциз – отец Генадий Мартинов, определя градежа на храмовия комплекс, зад който стои.  Около половината от населението на Арциз и Арцизски район са украински българи.  Идеята за храма е от около 15 години, понастоящем градежът, който включва освен храмов..

публикувано на 16.07.24 в 08:05

Варна е домакин на най-голямото състезание с дронове у нас

Събота и неделя Варна е домакин на най-голямото състезание за дронове у нас – DRON CUP VARNA FAI 2024. Събитието ще се проведе на 20 и 21 юли, в близост до квартал Аспарухово, в зоната до игрищата на местния парк. Състезанието се провежда с подкрепата на Община Варна. В надпреварата ще се включат над 75 пилоти на дронове от целия свят. Сред заявилите..

публикувано на 15.07.24 в 18:27
Снимката е илюстративна

Лесна работа: На връщане с влака

Преди седмица в рубриката „Лесна работа“ ви разказах колко вълнуващо и изпълнено с неочаквани обрати може да бъде едно пътуване с влак: от стреса, че до последната минута не си сигурен дали изобщо ще тръгнеш до удоволствието на цената на един билет да получиш бонус – пътуването да се удължи с пет часа и четирсет минути. Последното може да се..

публикувано на 15.07.24 в 14:30

Варненци търсят спешна медицинска помощ заради високите температури

През почивните дни (13 и 14 юли) екипите на Центъра за спешна медицинска помощ във Варна са приели общо 403 пациенти от областта. Част от обадилите се на медиците са приети с ниско кръвно налягане и неразположение. Причина за сигналите са екстремно високите температури в града и областта, посочват от ЦСМП-Варна . 29 от 56-имата потърсили..

публикувано на 15.07.24 в 12:30

Графити и вдъхновение от Удсток в 7-ото издание на винения фестивал WINEkend във Варна

За поредна година Варна ще е домакин на виненото изложение WINEkend. Повече от 35 млади винарни ще представят продукцията си на 19 и 20 юли в Английския двор на Археологическия музей. Тазгодишното - седмо, издание е вдъхновено от фестивала Удсток, каза за Радио Варна единият от организаторите Владислав Ванков. Освен дегустация на вина, ще има..

публикувано на 15.07.24 в 09:00