Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичани пътуват по-скъпо до морето, някои предпочитат самолет

Снимка: Siana Spiridonova


В софийските бензиностанции цената на дизела е 2,59 лв. /литър, на бензина – 2,68 лв./литър, а на газта - 0,97 лв./ литър, предаде БГНЕС. 

Каква сума ще е необходима на столичани, за да се разхладят в топлите летни дни и да посетят морето?

Един от анкетираните споделя, че че през 2022 г. е ходил до морето с 200 лв. гориво, а сега - с 400 лв. „Аз съм на дизел и тази година зареждам горивото на автомобила си за 400 лв. Нямам идея на какво се дължат тези цени”, смята още той.

Друга анкетирана допълва, че вече е направила първото си море и забелязва покачване в цените. „Вече ходих на море, тази седмица отново заминавам. Увеличение в цените на горивата все пак има, пътувах за около 350 лв. до морето тази година, а през миналата стигах за 250 лв.”, коментира още тя.

Някои от анкетираните отчитат по-ниските цени на горивата тази година спрямо предходната. 

Един от тях коментира, че вече е ходил до морето и не смята, че е много по-скъпо спрямо 2022 г. „Целият ми резервоар беше за 120 – 130 лв., имах гориво и там да си карам с него, така че със сигурност ми е стигнал един резервоар, а съм имал и повече, но зависи и каква кола карате. Аз съм със семейно комби, което не харчи много, така че всичко е преценено. Ако сте с по- мощна кола, ще плащате и повече бензин”, уточни още той, след което поясни, че миналата година цените за гориво са били по-увеличени, сега вече не са чак такива.

Според друг анкетиран пък до нашето море се пътува по-скъпо, отколкото до Гърция и дори предпочита да пътува със самолет. „Защото ако си направиш резервацията и запазиш билета си по-отрано излиза много по-евтино”, смята още тя, след което сподели, че вече е пътувала до морето със самолет и тази седмица отново ще замине с него.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

12 противопожарни автомобили остават и през нощта на мястото на пожара край село Слънчево

12 екипа с противопожарни автомобили остават и през нощта на мястото на пожара край село Слънчево , община Аксаково.  От Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров "са осигурили дронове, с които утре ще бъде обследван от въздуха района на пожара. В ъв Варна пожарите са овладeни.

публикувано на 14.07.24 в 21:53
Пожар

Два големи пожара продължават да гасят огнеборците във варненско

Останалите по-рано възникнали огнища на огнената стихия са овладени.  Това каза старши комисар Тихомир Тотев-директор на варненската пожарна служба. Тотев съобщи, че екипи от военноморските сили са пристигнали на мястото на пожара край село Слънчево и помагат за потушаването му.  Няма опасност този пожар да застигне населените места. Във Варна..

публикувано на 14.07.24 в 20:02

Доброволците да гасят огъня само под ръководство на пожарникарите

Разраства се пожарът, възникнал между летище Варна и село Слънчево, пламъците вървят към Игнатиево и селата Припек и Баново. Десет машини, осигурени от пътно-строителните фирми, са включени в овладяването на огъня. Областният управител на Варненска област проф.Андрияна Андреева е поискала от командира на ВМС контраадмирл Кирил Михайлов да бъдат..

публикувано на 14.07.24 в 18:28

От пътните фирми също предоставят багери и тежка техника за гасенето на огнищата

Областният управител на Варненска област проф.Андрияна Андреева е изпратила писмо до командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов с искане да се осигурят екипи от представители на ВМС ,които да подпомогнат пожарникарите в овладяване на огнищата, възникнали в града и региона. От пътните фирми също предоставят багери и тежка техника, общо 10..

публикувано на 14.07.24 в 17:23
пожар

Пожарите стават повече, огънят върви към Игнатиево, с.Припек и с.Баново

О перативният дежурен в Областна администрация – Варна е получил от телефон 112 нови сигнали за възникнали пожари на територията на Варна и в региона. Пожар се е разгорял в района на блок 406 в квартал „Владислав Варненчик“ при обръщача и до Детския център.  Друго огнище се разпростира между селищно образувание Сълзица,..

обновено на 14.07.24 в 17:09

Утре 35 градуса във Варна

През нощта ще е предимно ясно и почти тихо. Минимални температури между 18° и 23°, по носовете до 26°. Утре ще се запази слънчево и горещо. Ще духа до умерен вятър от североизточна четвърт. Максималните температури във вътрешността ще достигат 36°-41°, само по крайбрежието ще са малко по-ниски между 31° и 36°. За Варна минимална температура..

публикувано на 14.07.24 в 15:40
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Китай и Русия проведоха съвместен военен патрул в Тихия океан

Китай и Русия проведоха съвместно военноморско патрулиране в северната и западната част на Тихия океан, съобщи Министерството на отбраната на Пекин, цитирано от АФП. От министерството заявиха, че учението не е било насочено срещу никоя друга държава. Двете..

публикувано на 14.07.24 в 15:37