Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС ще внесат общ проект за конституционни промени

Снимка: БГНЕС

Има намерение групите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС до няколко дни да изработим общ законопроект за изменение и допълнение на Конституцията, който да бъде внесен, за да може да стартира процедурата. Това заяви пред медиите Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС след заседание на Комисията по конституционни въпроси, предаде БТА. 

По думите му проектът ще бъде внесен до края на тази седмица или началото на следващата. След това през септември ще започне обсъждането на предложените промени, като този процес ще продължи между един и три месеца. „Има как да стане до края на годината“, каза Чолаков.

Радомир Чолаков каза още, че се надява да се постигне мнозинство от 180 гласа при гласуването на промените. Според него въпросът за това 24 май да бъде обявен за национален празник е изместил темата за промени в съдебната власт.

По време на заседанието на конституционната комисия днес стана известно, че експертен съвет от конституционалисти ще съветва народните представители във връзка с промените в основния закон. 

Предложението на "Продължаваме промяната - Демократична България" за ограничаване на кметските мандати до два най-вероятно няма да влезе в общия проект за промяна на Конституцията на ПП-ДБ,  ГЕРБ-СДС и ДПС. Не е ясно, дали в него ще присъства и записването на 24 май като национален празник, стана ясно от изказванията на представителите на ГЕРБ -СДС по време на първото заседание на парламентарната конституционна комисия, предаде БНР. 

"Всичко зависи от степента, в която политическите сили ще постигат консенсус", коментира Чолаков.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Национален екоклъстер беше учреден във Варна

Сдружение „Национален екоклъстер България“ беше учреден във Варна. Основната му цел е да обедини всички заинтересовани, които работят в областта на опазването на околната среда – личности, неправителствени организации, бизнес и местни власти. Това съобщи за Радио Варна Апостол Пенков, председател на новоучреденото сдружение. По думите му, освен..

публикувано на 18.07.24 в 09:42

ПП-ДБ са готови да върнат втория мандат

ПП-ДБ са готови да върнат втория мандат за създаване на правителство. Това обявиха на брифинг в парламента депутатите от парламентарната група, предаде БНР. На проведените вчера срещи по предложената от коалицията декларация за антикорупционно законодателство те получиха откази за подкрепа от ГЕРБ-СДС, "Възраждане", БСП и "Има такъв народ". "Няма..

публикувано на 18.07.24 в 09:40

От днес е забранено косенето на трева и храсти в цялата страна

От днес на територията на цялата страна се забранява косенето на трева, машинното почистване и почистването на храсти в постоянно затревените площи и обработваемите земи на територията на цялата страна. Причината са високите температури и повишения риск от пожари при ползването на земеделска техника, предаде БНР . Заповедта на земеделския министър не..

публикувано на 18.07.24 в 08:49
архив

Тлеещо огнище се активира между стария път за София и АМ "Хемус"

Два екипа на Областната дирекция "Противопожарна и аварийна безопасност" са на стария път Варна - София, до местността Побити камъни, където между него и магистрала "Хемус" отново се е активирало тлеещо огнище.  Запалили са се изгнили дънери на дървета. Няма други активирани огнища, през нощта също е имало задимяване в района на магистралата, но..

публикувано на 18.07.24 в 08:32

Още предложения за ветрогенератори в Добруджа

Продължава засиленият интерес за поставяне на ветрогенератори или както ги наричаме разговорно - „перки“, в Добруджа. Преди около месец в предаването на Радио Варна „Пост фактум“ кметицата на Община Добричка Соня Георгиева съобщи, че ще организира местен референдум за намерението да се изградят ветрогенератори край 15 добрички села   - Тянево,..

публикувано на 18.07.24 в 06:51

Отново ще е много горещо

30 градуса е най-високата температура на въздуха измерена тази сутрин точно в 6 часа в Източна България и карй морето. Отчетена е на нос Емине. 29 градуса е на нос Калиакра, 28 във Варна, където атмосферно наляганее 1012 хПа – малко по-високо от средното за месеца, слабо ще се колебае , относителната влажност на въздуха е 51%. 26 градуса..

публикувано на 18.07.24 в 06:20

Адресите без ток

На 18.07.2024 от 08:30 ч. до 14:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Детелина. На 18.07.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, са..

публикувано на 18.07.24 в 05:00