Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ветрилото - оптичен център и акцент в аутфита на една жена

“Използването на ветрило е начин за невербална комуникация и флирт. Тази година модните тенденции са свежи, пъстри - цветовете на лагуната, дъгата, пустинята Сахара, но тотален хит е розовият свят. В плажните облекла, а и не само, устойчивата мода е бъдещето и перспективата”. Това заяви в интервю за БГНЕС проф. Любомир Стойков, експерт по имидж и стил.

Проф. Стойков подчерта, че използването на ветрило не е нещо ново и, че това е една чудесна традиция и вярвам, че тя няма никога да умре по няколко причини. “Първата е функционалната причина, в жегите ветрилото е един много полезен аксесоар за прохлада, за доставяне на наслада. Да не забравяме и първоначалния замисъл за откриването на ветрилото и за разгонване на досадни животинки, така че не мисля, че това е отживелица, дори напротив. Дори ако се вгледаме в миналото и историята на ветрилото, която започва хилядолетие преди новата ера, в Европа той е пренесен през 11 и 12-ти век”, припомни професорът след което поясни, че това, което е добре да се има предвид е езикът на ползването на ветрилото. “Тук говорим за етикет, за невербална комуникация. Ако например ветрилото ви се намира от дясната страна, това означава, че вие давате положителен отговор на флирт, ако ви е отляво, това значи, че няма да го огрее, тоест че отговорът е не. Ако изпуснете ветрилото, това означава, че винаги ще му принадлежите”, поясни проф. Любомир Стойков.

Той сподели, че когато става въпрос за ветрило в съзнанието му изпъква образа на Кайзер Карл. “Това е Карл Лагерфелд, един от най-гениалните модни дизайнери, който може би 40 години преди да си отиде от този свят, реши да направи свой запазен знак ветрилото и той се повяваше не само през лятото, но и през зимата и останалите сезони, винаги с ветрило в ръка”, коментира проф. Стойков. “Бях любопитен кое го е накарало, освен традиционния мотив да се отличава с нещо, но в едно интервю в типично негов ироничен стил каза, че ветрилото му служи като средство за хора с лош дъх”, сподели с насмешка модният експерт, след което заяви, че супермоделът Наоми Кембъл пък е използвала ветрило с моторче, което улеснява самото раздвижване на въздуха. “Много е интересна темата за ветрилата, така че го смятам за един чудесен аксесоар. Черните ветрила винаги могат да бъдат оптичен център, акцент в аутфита на една жена, както и сега са много модерни кръглите, овални форми”, подчерта проф. Стойков.

Той обясни, че тази година модните тенденции са свежи, пъстри, различни от миналогодишните. “Човечеството се съвзема, пост-ковид ситуацията дава възможност да наваксаме от тази изолация в чисто естетически план. Това, което е модерно тази година, особено през лятото, са, както обичам да казвам, цветовете на дъгата, на сладоледа, на лагуната, на пясъка, на пустинята Сахара. Пъстри, жизнерадостни тонове. Много е важно да имаме предвид, че големи гиганти в сферата на модата лансират една по-женствена линия на обличане. Отново виждаме свързани елементи с корсет, актуални са силуетите, които напомнят на стила арли кино от комедия “Дел арте”, изобщо една свежа, пъстра, жизнерадостна мода, която подсказва на хората, че трябва и чрез облеклото си необходимото, за да излязат от сянката на това прозаично всекидневие”, обясни експертът по имидж и стил. Той подчерта, че няма как да избегнем и темата “Барби”. Най-актуалните тонове безспорно хитър на сезона е розовият цвят, лавандулата, цвета лайм също така, цветове, които са близо до природата и действат на нашата душа, знание, на нашето настроение. Розовият свят стимулира производството на допамин, хормонът на щастието, на удовлетворението”, каза проф. Стойков. Той изрази радост, че в модата тази година нахлуват повече романтични, женствени елементи. “Това става чрез бродерии, дантели, ресни”, поясни експертът.

Относно плажните облекла проф. Любомир Стойков обясни, че има тенденция за минимализиране на банските костюми, така че всеки, който здраво се е старал във фитнеса може да излезе да се появи на плажа със съответното самочувствие, но целите и “устойчиви” бански също намират своето място под слънцето.

“В същото време много актуален хит са и целите бански костюми. Те се срещат дори в разновидности с ръкави, което е един знак, че може и по този начин да се противопоставим на климатичните промени. По този начин може да намерим баланс между себе си и природата. В този смисъл своята тежка дума казва и устойчивият бански костюм, защото на мода са плажните облекла, които са направени от рециклирани материи - това са пластмасови бутилки, рибарски мрежи, отпадъците от Световния океан, които след рециклиране са чудесна суровина, за да се направят актуални бански костюми и всеки, който притежава такава дреха, да има увереността да каже “аз също с нещичко помагам за тази борба с климатичните промени, със замърсяването на природата”, смята модният експерт.

Той подчерта, че устойчивата мода е перспективата занапред. “Все повече знак за престиж ще бъде престижът на материята и в това отношение аз като преподавател в Националната художествена академия в специалността “Моден дизайн” мога с радост да заяви, че нашите студенти все по-ефективно си служат с този инструментариум на рециклираните материи, да работят в посока на устойчивата кода”, сподели за БГНЕС експертът по имидж и стил проф. Любомир Стойков.
По публикацията работи: Ваня Славова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Реновация и разруха – една бяла емблема на брега в Балчик още дълго ще буди недоумение с визията си

Това е Голямата мелница, построена в първоначалния си вид от Анонимното индустриално дружество през 1909 година. За една година е построена най-модерно оборудваната мелница на Балканите, която съдържа и първите стоманобетонови силози в България . Имала е капацитет 75 тона брашно на денонощие. Произвеждала е също грис и макаронени изделия (за пръв път в..

обновено на 11.07.24 в 17:48

Модели с женствени форми вместо слаби красавици се налагат според новите тенденции

Концепцията за красотата на жената се променя през годините. От много слаби момичета преди години към модели плюс сайз, тоест близки до нормалните мерки на реалната жена.                         Кастингът за най-грандиозния конкурс за красота Мис Варна 2024 ще бъде на 14 юли Светското модно събитие е от 16:00 часа в комплекс Морско..

публикувано на 11.07.24 в 16:27
Венета Тодорова, ръководител

Сахарска жега настъпва от неделя

Още по-горещо време ни очаква през следващата седмица. Причина е сухата и гореща въздушна маса, която идва от Тунис и Мароко. Жегите ще започнат още в неделя. Това съобщи за Радио Варна Венета Тодорова, ръководител "Прогнози" в НИМХ-Варна. Тя уточни, че няма нищо необичайно в морското вълнение, което задържа за дълго червения флаг по спасителните..

публикувано на 11.07.24 в 13:45
Жълтокрака чайка, познатa още като Гларус

Жител на "Чайка": Улиците – мръсни, а служителките по чистотата - постоянно в почивка

Жители на ж.к. Чайка недоволстват от лошата поддръжка на чистотата по улиците. Служителите по чистотата не си вършат работата, а от озеленяването дори не са минавали от тук, оплака се Димитър Димитров. Жените, които трябва да чистят улиците, замитат листата под храстите и сядат да пушат цигари. Изпращани са сигнали до управителя им, но..

публикувано на 11.07.24 в 12:31
Бенджи Грегъри

Отиде си Бенджи Грегъри, изиграл ролята на Брайън Танер в "Алф"

Американският актьор Бенджи Грегъри е починал на 46-годишна възраст. Актьорът, който изигра ролята на Брайън Танер в популярния ситком "Алф", е починал на 13 юни, но информацията за смъртта му излиза почти месец по-късно, предават БГНЕС, "Ню Йорк таймс" и USA Today. Към момента не е ясна причината за трагичния край на актьора. Намерен е мъртъв в..

публикувано на 11.07.24 в 10:03

Бутан - страната с министерство на щастието

Бутан, малкото кралство в Хималаите, е страна, в която щастието е основно право, което е гарантирано от конституцията. Грижа за това всички да бъдат щастливи задача има Министерството на щастието. Това припомни пътешественикът Пламен Узунов. Щастието се крепи на четири основни стълба. Водещо е житейското правило да живееш природосъобразно, да опазваш..

публикувано на 10.07.24 в 15:57

През април 2024 г. вносът на стоки на България от ЕС се увеличава с 11.9%

През периода януари - април 2024 г. износът на стоки от България за ЕС намалява с 6.4% спрямо същия период на 2023 г. и е на стойност 17 680.1 млн. лева, съобщиха от НСИ. Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Франция, които формират 62.0% от износа за държавите - членки на ЕС .При износа, разпределен според..

публикувано на 10.07.24 в 13:38