Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чавдаров с повдигнато обвинение, че "държи малко повече от разрешените боеприпаси"

Снимка: Прокуратура на РБ

Повдигнаха ми обвинение, затова че държа малко повече от разрешените боеприпаси – това са патрони за пистолети, които притежавам законно.

Това съобщи варненският апелативен прокурор Владимир Чавдаров на излизане от Софийската градска прокуратура, предаде БГНЕС.

„Разрешените са 50 патрона на оръжие, аз притежавам няколко повече за едно от оръжията“, уточни Чавдаров.

"Има само един патрон за "Калашник", за който аз даже не знаех, че съществува. Най-вероятно на някоя от стрелбите съм взел по грешка чужд патрон", обясни той.

За намерените пари в служебната каса, варненският апелативен прокурор заяви, че това са лични пари от спестявания. Във връзка с разминаванията в декларацията, Чавдаров отбеляза: "Това не са пари от вчера и днес. Те са събирани с години. Във всяка една декларация аз съм декларирал налични средства", допълни той, като уточни, че в банка има други пари.

Както и по-рано днес Чавдаров коментира, че има свое обяснение за цялата ситуация, но няма да го сподели пред медиите. Той обяви, че има и такава вероятност – да е набеден, защото се твърди, че е близък с бившия главен прокурор. "Въвеждате ме в разговор, в който не искам да участвам. Аз не съм близък на нито един от главните прокурори, с които съм работил – това са четирима главни прокурори. Аз винаги съм си вършил работата и те затова са ми имали доверие. Нито един от тях нито ми е бил роднина, нито приятел", увери Чавдаров.

Попитан как си обяснява сигнала, подаден от кмета на Варна Иван Портних, апелативният прокурор отговори: "Нямам представа. Не съм запознат с тези материали. Научих от телевизията."

Чавдаров отрече днес да му е повдигнато обвинение за корупция, а само за притежание на "малко повече от разрешените патрони".

"Ще му дойде времето, когато вие всички ще се убедите, че всичко това не е вярно", каза още той по повод на това как ще изчисти реномето си, като подчерта, че е изключително изненадан и просто няма обяснение.

Чавдаров е категоричен, че никога през живота си не е вършил и сега не е извършил никакво престъпление. "Това, че имам няколко патрона повече в касата, не го коментирам, защото знам как ще приключи", заяви той и добави, че ще бъде оправдан.

Адвокат Людмил Рангелов заяви от своя страна, че в България име се чисти само през съд. Той уточни, че го е изненадало, че за такава деяние се вдигна такъв шум. "Смятам, че всеки, който притежава оръжие, има по няколко патрона отгоре от това, което пише в закона", коментира още адвокат Рангелов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОбС-Варна заседава в понеделник

Общинският съвет във Варна се събира в понеделник – 29 юли, за 13-и път от началото на мандата. В заседанието с начален час 10 са включени 13 точки. Една от тях е удостояване на граждани с почетни звания и знаци. За най-високото отличие на Общината са предложени общо шест личности, сред които са селекционерът на националния отбор по футбол на..

публикувано на 26.07.24 в 16:55

Две по-дълги ваканции предлагат за новата учебна година от МОН

Две по-дълги ваканции през новата учебна година предлага МОН в графика на учебното време . Той е публикуван за обществено обсъждане на сайта на министерството и е отворен за становища и предложения от всички заинтересовани страни. В календара са отразени изискванията за точно определен брой учебни дни за отделните  випуски. Съгласно зададеното по..

публикувано на 26.07.24 в 15:48
Електрическа тротинетка

Акция "Тротинетка" във Варна, нарушителите са основно под 30-годишни

Специализирана полицейска акция на Областната дирекция на МВР във Варна за установяване на нарушения, извършени от водачи на електрически тротинетки, е започнала в началото на летния сезон и ще продължи до края на лятото. Причината е зачестилите инциденти, при които са пострадали варненци и гости на града. Това съобщи старши комисар Димитър..

публикувано на 26.07.24 в 15:07

Конституционният съд обяви за противоконституционни част от промените в основния закон, свързани със съдебната реформа

Конституционният съд обяви за противоречащи на Основния закон почти всички промени, свързани със съдебната система, в Шестата ѝ поправка, предаде БНР.  Според КС са противоконституционни текстовете, с които Висшият съдебен съвет се разделя на два отделни съвета, ограничават се правомощията на Главния прокурор и се въвежда механизъм за разследване на..

публикувано на 26.07.24 в 15:01

Автобус заседна в подлеза "Шипка" във Варна (ВИДЕО)

Автобус заседна в автоподлез в центъра на града, видя репортер на Радио Варна. Превозното средство се е оказало високо за тунела на улица "Шипка" в морската столица.  Няма видими щети на автоподлеза.  Инцидентът е станал в посока бул. "Мария Луиза".  Проверката ни установи, че в посока музея, в която е бил заседнал автобусът, знакът, обозначаващ..

публикувано на 26.07.24 в 14:26
Доц. д-р Петър Шишков

Именит български учен е загиналият при взривовете в Елин Пелин

Именитият български учен доц. д-р Петър Шишков е загиналият при експлозиите в складовете за пиротехника в град Елин Пелин, предаде БГНЕС. Тази сутрин вътрешният министър Калин Стоянов съобщи трагичната новина за загинал мъж на 49 години. Той е бил приет вчера в „Пирогов“ с 35% изгаряния, но с много тежко обгазяване. В момента лекарите се борят за..

публикувано на 26.07.24 в 14:17

Задържаха психичноболна румънка, предизвикала катастрофа в Добричко

Полицията в Добрич след преследване е задържала румънска гражданка заради опасно поведение на пътя и опит да се самонарани. След консултации с румънски полицаи, командировани в област Добрич, се е установило, че жената страда от психическо заболяване. Задържаната е настанена в Центъра за психично здраве в Добрич. На 25 юли, около 15:00 часа,..

публикувано на 26.07.24 в 11:27