Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ралица Герасимова е новият зам.-кмет по културата в Община Варна

| обновено на 04.08.23 в 14:55

Ралица Герасимова е новият замeстник-кмет по културата в Община Варна, съобщи кметът Иван Портних. Приоритети в работата й са опазването на паметниците на културата и обвързването на иновациите, туризмът и културата. "Досега ресорът бе към заместник-кмета Коста Базитов, на когото благодаря, той ще съсредоточи усилията си върху останалите важни ресори, за които отговаря – здравеопазване,социални дейности и туризъм", поясни Иван Портних. 

Той допълни, че Община Варна има амбицията да работи активно за нова посока на културния живот във Варна – с развитие на творчески индустрии, с обвързване на културата с иновациите и туризма, с опазване и експониране на историческото наследство. "Всичко това ще донесе добавена стойност на нашия град и развитието му като дестинация за 4 сезона. Предизвикателството е голямо и изисква нова енергия, за която ще разчитам на новия заместник-кмет", каза по време на представянето кметът Иван Портних. Той припомни, че за първи път три министерства – на иновациите, на туризма и на културата, си сътрудничат с местната власт в лицето на Община Варна за създаване на нов продукт, който ще носи добавена стойност на града. "Ще изисквам от Ралица Герасимова стратегическо планиране за развитието на културата във Варна по сектори и ясни приоритети; конкретни дейности и срокове за реализирането им, мониторинг и оценка на постигнатите резултати до момента, широко експертно и гражданско участие и прозрачност в управлението на културните процеси", каза още кметът.




"Много благодаря на г-н Портних за възможността да работа за любимия си град. За мен Варна е най-добрият град за живеене в България, който се отличава с изключителна културна история и идентичност. Наричаме града "морската столица", защото е най-големият град по крайбрежието, но за мен Варна е, и трябва да бъде "културната столица на България" и ще работя в тази посока", каза по време на представянето си Ралица Герасимова. 

Ралица Герасимова е културен специалист с над 20 годишен опит в България, САЩ и Хаити. Тя е била преподавател по културна антропология в Университета в Питсбърг, САЩ и ръководител на изследователски проекти от културно естество в България, Балканските страни и САЩ. Работила е по дългосрочни теренни изследвания в пост-военно Косово и в Хаити, където след земетресението през 2010 г., се занимава активно с хуманитарна дейност в островната държава. През 2016 година се завръща в родината, за да приложи натрупания опит. Работи като куратор на свободна практика и има реализирани над 20 изложби с български и международни участници. Работи като арт директор на артистично пространство ReBonkers и председател на Сдружение „Таляна“. Тя есред организаторите на значими проекти като Нощ на музеите и галериите, фестивал БУНА, Ден без автомобили, артистичен квартал Таляна, Европейски дни на културното наследство и др.








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полицията във Варна с равносметка на многобройните пожари във вчерашния ден

Редица пожари горяха във вчерашния ден на територията на областта, обобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Варна. на кръговото кръстовище на квартал „Максуда“ , при небрежно боравене с открит огън са горели отпадъци - около 30 кв. м.;  в кв. „Владислав Варненчик“ са горели суха трева, храсти и смесена гора – около 356..

публикувано на 15.07.24 в 10:43

Български хотелиери с призив към олинклузив туристите: Изяжте всичко, което вземете

Призив за намаляване на изхвърлянето на храна в хотели и ресторанти от така наречения олинклузив отправиха хотелиери у нас. Кампанията "Вземете всичко, което може да изядете, но изяжте всичко, което вземете" е подкрепена от редица хотелиери по Българското Черноморие, които са поставили надписи в ресторантите си, с които отправят апел към..

публикувано на 15.07.24 в 10:10

Президентът се среща днес с ПП-ДБ преди връчването на втория мандат

Президентът Румен Радев ще проведе среща с представители на парламентарната група на ПП-ДБ, предаде БНР. Тя е по инициатива на парламентарната група и ще се проведе днес в 16 часа на "Дондуков"2. Костадин Костадинов: ПП-ДБ да върнат мандата веднага след получаването му По-рано лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов призова ПП-ДБ да..

публикувано на 15.07.24 в 10:06

Възстановиха движението на АМ "Хемус" край Слънчево

Възстановено е движението на автомагистрала „Хемус“ в участъка пътен възел „Слънчево“ – пътен възел „Летище“, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Припомняме, че вчера, 14 юли, участък от пътя беше затворен заради пожар край село Слънчево. Движението по АМ "Хемус" се пренасочва през Комитово ханче заради пожар до Слънчево..

публикувано на 15.07.24 в 08:45

Очаква се тази седмица президентът да връчи втория мандат

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание, съобщава БНР. Ще го получат "Продължаваме промяната – Демократична България". Със своите 39 депутати те се оказаха втора по численост парламентарна група след разделението в ДПС заради конфликта между Ахмед Доган и..

публикувано на 15.07.24 в 08:25

Обстановката във Варна се нормализира, двама задържани за пожара във "Владиславово"

Обстановката във Варна и региона се нормализира. Все още магистралата в района на село Слънчево, община Аксаково, остава затворена заради големия пожар, който бушуваше там от вчера следобед. Във Варна локалните пожари са потушени. Решение дали магистралата ще бъде отворена ще бъде взето към 8-8.30 часа, съобщи дежурният в Областната..

публикувано на 15.07.24 в 08:00

Движението на камиони над 20 тона ще бъде ограничено в някои области

Движението на камиони над 20 тона по пътни участъци на територията на областите Русе, Шумен, Велико Търново, Търговище, Разград и Силистра ще бъде ограничено от 13:00 до 21:00 ч. днес поради очакваните високи температури над 35 градуса. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). В област Русе ще бъде..

публикувано на 15.07.24 в 06:57