Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От догодина започва подготовката за "Варна - европейска столица на културата 2032-ра"

| обновено на 07.08.23 в 14:05
Снимка: Валерия Василева

От догодина започва подготовката по кандидатурата на Варна за титлата "Европейска столица на културата" през 2032 година. Това каза новият заместник-кмет с ресор "Култура" в Община Варна Ралица Герасимова за Радио Варна. Като за начало ще бъде извършена проверка на капацитета на културната сцена - колко са пространства в града, каква е посещаемостта им, колко са седящите места, каква е културната база в града изобщо. Като направим един такъв обзор, много добре ще преценим какви са възможностите на Варна и какво още трябва да се направим, каза Герасимоева.

Варна е европейска столица на България и без европейски сертификат, подчерта тя. С екипа работим много за града, за общността и вярвам, че ще оправдая очакванията да съм на тази позиция, посочи още зам.-кметът. Варна  има голям потенциал, ние сме в един хубав момент на въздигане на културата, който само трябва да разцъфне, каза още тя. Поставила съм си много неща за цел, които идват основно от моите наблюдения като културен оператор, но те засягат конкретни сегменти от сцената. Сега трябва да се запозная и с нуждите на различни други сегменти от изкуства, сподели още Герасимова. Тя изрази оптимизъм, че ще успее да реализира интересни идеи и да осъществи смели нови визии.

Чуйте повече от интервюто на Иван Барбов с Ралица Герасимова:


По публикацията работи: Елисавета Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Автобус 409 - с временна промяна на маршрута си днес

Автобусите на „Градски транспорт“ във Варна по линия 409 след 9 часа днес, 30 август, няма да обслужват спирки „Ген. Заимов“, „Писател“, „Хоризонт“, „Журналист“, ВСУ, „Ален мак“ - двупосочно.  Автобусите след спирка „Странджа“ ще обслужват спирки „Дървен мост“, „Изгрев“, „Майстор Манол“ и спирките по маршрута до спирка „Ривиера“. Маршрутните промени..

публикувано на 30.08.24 в 08:52

Привърженици на Ахмед Доган се събраха в Росенец с призив да бъдат защитени правата му

Привърженици на Ахмед Доган са се събрали снощи пред резиденцията му в "Росенец" с призив да бъдат защитени правата му, съобщава БНР-Бургас.  "Призовавам чрез вас, медиите, служебния министър-председател, президента на България и председателя на агенция "Държавна сигурност", да осигурят правото на д-р Ахмед Доган като български гражданин. Това, което..

публикувано на 30.08.24 в 08:34

Днес определят официалните номинации за български еврокомисар

Правителството ще определи днес двете официални номинации на страната ни за български еврокомисар и ги изпраща на председателя на Европейската комисия, съобщава БНР.  Парламентарните групи, по настояване на служебния премиер, издигнаха свои кандидатури. Урсула фон дер Лайен настоя да получи български кандидатури на мъж и на жена, но снощи държавният..

публикувано на 30.08.24 в 08:23

Къде няма да има ток на 30 август

Поради извършване неотложни ремонти на съоръженията за доставка на електроенергия, без ток днес във Варненска област ще са в селата Левски, Кичево, Аврен, Горен чифлик, Комунари.  Токът в рамките на деловата част спира в част от Долни чифлик, кв. Север в Провадия и във Варна в района на Виница и "Цветния квартал" по улиците Ружа, Кокиче и Прилеп, както и..

публикувано на 30.08.24 в 06:37

Облаци и дъжд в петък

Днес отново облачността ще е променлива, често значителна. Ще има валежи, на места с краткотраен характер, придружени от гръмотевици. Възможни са по-значители сумарни количества. Ще духа умерен вятър от север. Максимални температури между 24° и 29°, за Варна около 26°. Вълнението на морето 2-3 бала. Температура на морската вода от 26° до 28°...

публикувано на 30.08.24 в 06:07

Определиха заплатите на членовете на РИК и СИК за вота на 27 октомври

Централната избирателна комисия определи месечните възнаграждения на членовете на Районните избирателни комисии и Секционните избирателни комисии в страната, както и на специалистите към РИК за изборите на 27 октомври. На вота за народни представители председател на РИК ще взема 2 300 лева заплата, а заместникът му - 2 100 лева. Секретарят ще бъде с..

публикувано на 29.08.24 в 20:07

Евтим Милошев обсъди с туристически организации промените в бъдещия Гаранционен фонд

До 2 септември всички туристически организации трябва да дадат своите предложения за промени в текстовете на Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма за създаване на Гаранционен фонд.  Гаранционният фонд в туризма раздели бранша и министерството Всички организации са потвърдили готовността си да продължат работата на работната..

публикувано на 29.08.24 в 19:04