Първата Академия за овчари у нас отвори врати в Пирин планина. В нея вече се обучават 20 кандидат-овчари и 8 деца. Идеята на академията е да предаде знания и опит на хора, които желаят да отглеждат овце, както и да научат повече за автохонните /местни/ български породи като каракачанската овца, която се отглежда в планината.
С времето и особено след пандемията, все повече млади хора избират да живеят далеч от градовете, с намерението сами да произвеждат храната си – като това включва отглеждането на зеленчуци, плодове и селскостопански животни. В същото време това е свързано и с общото търсене на по-качествена храна. Млечните продукти, които се произвеждат от автохонните породи овце и кози, особено планинските, са с 90 % по-качествени от продуктите, които се произвеждат от останалите породи, каза за Радио Варна Ангел Тодоров, който е бизнес – консултант към Академията за овчари и е единият от обучаващите са в момента.
Истината, обаче, е че овчарството не е прост занаят, с който всеки може да се справи, категоричен е той. Ангел е семеен с четири деца, като най-голямото му дете е на 6 години. В момента живеят в пиринското село Илинденци, а обучението в овчарството се провежда във високите части на планината от потомствения овчар Тодор Георгиев, който отглежда две автохонни породи - каракачанска овца и планинска дългокосместа коза.
Ангел решава да смени живота от равнината с този в планината, като преди да отиде в Пирин е живял във варненското село Неофит Рилски, а после малко и във Ветрино. Сега учи за овчар и помага в първия семестър на Академията, за да може тя да стартира от догодинаи и в нея да се изгради образа на овчаря на бъдещето, а професията да се върне в ежедневието на хората като достойна, перспективна и предприемаческа, споделя той.
Как се прави кошара, как се доят овце, как се води стадо и още куп други тънкости в занаята ще се изучава по време на обучението, което ще е в четири семестъра – зимен, пролетен, летен и есенен. Обучението е съобразено с годишните сезони, защото всеки един от тях крие специфики при отглеждането на овце и има особености за живот във високите планински части.
Интересът към пилотния проект е голям и обхваща хора с различни професии, разказа още Ангел Тодоров. Сред сегашните обучаващи се има кинезитерапевти, търговци, крупни бизнесмени.
Ако пилотният проект се окаже успешен, Академията ще обяви прием за кандидат-овчари през следващата година. Ще има задочно и редовно обучение.
Лесно ли е отглеждането на овце или е занаят, който трябва да се учи – въпросът зададе на варненци стажант- репортерът ни Виктория Керемедчиева, която е ученичка в Първа езикова гимназия във Варна. Според варненци никой от тях не би се справил с отглеждането на овце, ако изведнъж се наложи да се грижи за тях - нито хората, които са от село, нито тези от града. Хората посочиха, че за тази работа са нужни познания и подготовка, че овчарството е сериозна професия, но най-важното в отглеждането на животни е човек да ги обича и да полага грижи за тях.
26 декември не е само денят, в който празнуваме Рождество Христово, но и ден, посветен на един от най-важните стълбове в живота на всеки човек – бащата. Денят на бащата има за цел да подчертае значението на бащинството и да отдаде почит на ролята, която бащите играят в семейството и обществото. В България Денят на бащата започва да се празнува..
Расте интересът към точните науки, макар и малко, но все повече деца във Варна проявяват любопитство към нещата, които свързваме със STEM обучението. Сред местата, на които малките ученици, а и по-големите се докосват до тях е астрономическата обсерватория, чиито възпитаници в годините са сред участниците в подборите и националните отбори по..
Във връзка с Международния ден на бащата – 26 декември, от 15:00 ч. на площад „Севастопол“ (пред хотел „Черно море“), като част от националния протест на Фондация „За споделено родителство“, ще се състои протест под мотото: „Не! на родителското отчуждение!“ . В протеста ще участват представители на фондации и други неправителствени организации,..
На втория ден на Рождество Христово църквата възхвалява с благодарствени песни пречистата Божия майка, родила Спасителя. Празникът се нарича Събор на пресвета Богородица. Празникът поставя акцент върху съхраняването на традиционните семейни ценности. Благородният Йосиф и Дева Мария успяват да спасят новородения си син от разгневения владетел Ирод, който..
По време на Коледно-новогодишните празници се увеличават пациентите на д-р Албена Кирова. Повечето са преяли и препили, тогава се обаждат жлъчки и стомаси: "Човек трябва да си контролира храненето като вид храна и като количество. Хората, които са постили, в никакъв случай не бива да се нахвърлят на храната, трябва да ядат от всичко по..
През 14-те години, през които Росица Проданова работи като сертифициран хлеботерапевт, е научила, че за хубав хляб винаги е нужно добро настроение: "Дори и без мая, хлябът тогава става душишка. Хлябът събира всички съставки - вода, огън, брашно. Рисуването върху брашно създава нашата нова приказка. Трябва да притихнем, за да излезе мисълта на душата."..
Няколко бебета изплакаха до обед във варненските болници. Първото "коледно" момченце се е родило днес в АГ болницата в 7.45 ч. с класическите мерки 3200 гр. и 50 см. Детето е родено по естествен път, посочиха от лечебницата. От началото на годината там са родени 1 850 деца. Няколко часа по-късно - около 10 ч., момче се роди и в родилното отделение на..