Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път се дава възможност за втора дата на изпита след 7 клас

Снимка: Pixabay

Ученици от IV, VII и X клас, които не са се явили на изпит от националното външно оценяване поради медицински или друг сериозен проблем, ще получат възможност да се явят на нова дата, определена от министъра на образованието и науката. Това предвиждат изменения в Наредба № 10 за организацията на дейностите в училищното образование, която от днес е публикувана за обществено обсъждане. Те бяха изготвени по разпореждане на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, съобщиха от министерството на образованието.


„През годините изпитът след седми клас се е превърнал в изключително важен за децата, а системата реално е изключила възможността те да имат истински сериозен проблем, който да не им позволи да се явят на него“, коментира проф. Цоков. По думите му това е несправедливо. До момента за тези деца единствената възможност беше да участват с резултати от олимпиади и състезания вместо с резултати от НВО, но не всички от тях се включват в тези изяви. В допълнение, важно е да се даде такава възможност и на учениците в IV и X клас. „Предложенията за промени ще влязат в сила още от идващата учебна година и така на практика за първи път ще дадем тази равнопоставеност на децата“, подчерта проф. Цоков.


Промените в Наредбата предвиждат тази възможност да се дава за деца, които са имали престой в болница, карантина или смърт в семейството. Тези ученици ще бъдат допускани на изпита, на който не са се явили - по български език и литература, по математика или и на двата. Условието е техните родители да подадат заявление до съответния началник на регионалното управление по образованието в двудневен срок след провеждането на изпита от националното външно оценяване, на който не са могли да се явят. Те трябва да приложат копия на документи от болничното заведение, от регионалната здравна инспекция, доказващи болничния престой или карантина, или копие на смъртен акт, като се представят и оригиналите им за сверяване. Новата дата за техните изпити ще бъде определяна със заповед на министъра на образованието и науката.


С промяната се на учениците се осигуряват условия да кандидатстват в етапи на класиранията за местата от утвърдения план-прием. В случай, че са приключили класиранията, учениците могат да се приемат и над утвърдения план-прием там, където балът ще бъде по-голям или равен на последния класиран и приет в паралелката ученик и условията на физическата среда на училището го позволяват.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Премиерът за избора на Ненчев за посланик на България в Украйна: Няма нарушаване на правила

Служебният премиер Димитър Главчев потвърди, че Николай Ненчев, бивш министър на отбраната, е назначен за временно управляващ посолството ни в Украйна. Главчев е категоричен, че за това не се изисква указ от президента и процедурата е спазена, предаде БНР.  "Няма чак толкова много желаещи да отидат там за посланици. Това е формата, която съм..

публикувано на 23.07.24 в 13:30

Удължава се срокът за раздаване на храни и хигиенни продукти от БЧК

До 31 юли 2024 г. се удължава срокът за раздаване на хранителни продукти и хигиенни материали от Втори транш на Програмата за храни и основно материално подпомагане. Всички правоимащи от град Варна, които не са получили до 19 юли 8-те хигиенни продукта (тоалетен сапун, препарат за под, препарат за съдове, перилен препарат, шампоан за коса и тяло, паста..

публикувано на 23.07.24 в 12:13

230 кастрации за последните шест месеца извършиха в приюта в Каменар

230 кастрации са извършени за последните шест месеца в  Общинския приют за безстопанствени кучета (ОПБК) в село Каменар , съобщиха от пресцентъра на Община Варна. Процедурата продължава активно и през лятото.  Болните животни се обгрижват, а с агресивните кучета се работи по процес на интеграция.  Екипът в Каменар, заедно с доброволци,  ежедневно..

публикувано на 23.07.24 в 12:00

Минералната вода от чешмата в кв. "Младост" остава негодна за пиене

Минералната вода от чешмата във варненския квартал "Младост" остава негодна за пиене, сочи седмичната информация от мониторинга на Регионалната здравна инспекция във Варна.  На съоръжението са поставени табели, които предупреждават варненци да не пият от водата. Регионалната здравна инспекция е институцията, която има ангажимент да изследва дали..

публикувано на 23.07.24 в 11:30
Димитър Главчев

Служебният министър-председател отговаря на въпроси във Фейсбук (НА ЖИВО)

Служебният министър-председател Димитър Главчев отговаря на въпроси във Фейсбук страницата на Министерския съвет. Той увери, че пострадалите от пожара в село Воден ще бъдат подпомогнати и компенсирани.  Могат да се задават въпроси както по време на излъчването, така и предварително под анонса в социалната мрежа. Сред публикуваните въпроси са..

публикувано на 23.07.24 в 10:18
димът над село Воден

МВР: Няма действащи пожари на територията на страната

Пожарът в ямболските селата Воден, Крайново и Странджа е локализиран по всички фронтове. Днес ще бъде направен обход и ако няма активни огнища, техниката и личният състав ще бъдат предислоцирани, съобщиха от МВР, предаде БНР.  Продължава борбата на гръцките пожарникари с огъня на българо-гръцката граница. Пожарът все още не е навлязъл на наша..

публикувано на 23.07.24 в 10:11
Снимката е илюстративна

Подменят авариращ водопровод в района на Терапията, през август предстои асфалтиране

През август се очаква от Община Варна да асфалтират бул. "Христо Смирненски" в района на Университетската болница "Св. Марина". Там ВиК-дружеството в морската столица е намерило допълнителни средства за подмяна на друг авариращ водопровод, съобщи за Радио Варна Сава Коев, ръководител на проекта за воден цикъл в морската столица. До края на месеца се..

публикувано на 23.07.24 в 09:55