Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доколко допустимо е спирането на търговски кораби в Черно море

Всяка една такава ситуация носи изключително висок риск за екипажа, тъй като едно погрешно действие, една неправилно казана реплика, може да се приеме по погрешен начин

| Интервю

Не е необичайно военни кораби да спират търговски плавателни съдове. Това коментира председателят на Българската морска камара и директор на БМФ кап. Александър Калчев след инцидента в Черно море, при който турски търговски кораб беше спрян с предупредителни изстрели от руски патрул в близост до българската икономическа зона.

Припомняме, че след изтеглянето на Русия от зърнената сделка, която позволяваше износ на украинско зърно и стоки от миналия август до средата на юли т.г., руското правителство заяви, че ще третира всички кораби, които се приближават до украинските пристанища, като потенциални военни кораби.

Случаят постави под съмнение и плановете на Украйна за собствен хуманитарен коридор в Черно море, по който да продължи да изнася зърнени култури, без участието на Русия. 

Не мога да кажа, че е нормално, но е обичайна практика в зони, които са контролирани - дори и в района на Средиземно море, каза Калчев. Включително военноморски сили на НАТО имат подобна практика за проверка на плавателни съдове, ако има подозрения за трафик на наркотици или хора. При такива съображения е абсолютно разбираемо. Обичайно е при това да се случи качване на въоръжени военнослужещи на борда, включително и екипажът да бъде отстанен от района на настройката, докато трае проверката, като на мостика и в машинното остане по един човек. 

Въпросът тук е не дали подобни проверки са нормални, а дали трябва вообще да се случват в при тази ситуация в Черно море, тъй като е изключително неприятно за страните от региона. Това просто убива бизнеса и не трябва да се допуска, заяви Калчев.

По думите му, всяка една такава ситуация носи изключително висок риск за екипажа, тъй като едно грешно действие, една неправилно казана реплика, може да се приеме по погрешен начин.

Ние винаги съветваме нашите екипажи (на БМФ) да бъдат кооперативни доколкото е възможно, тъй като безопасността им е на първо място, каза още Александър Калчев.

Към днешна дата нито един кораб на БМФ не плава в района на Черно море, след като за около пет месеца и половина след началото на войната на 24 февруари 2022 г., кораб "Рожен" беше блокиран в украинското пристанище Черноморск. Там го завари започването на войната от Русия. "Рожен" успя да отплава едва след договарянето на зърнената сделка с посредничеството на ООН между Украйна, Русия и Турция, в началото на август миналата година като един от корабите, включени в нея. 

5 млн. долара бяха загубите на БМФ от непредвидения престой и военния риск, свързан с "Рожен".

Както повечето компании, които оперират нови и скъпи кораби, предпочитаме да не плаваме в Черно море, тъй като застрахователните премии са доста високи. За пристанищата на Украйна и на Русия, застраховката може да достигне до 1% от стойността на кораба на седмица, поясни Александър Калчев.

За българските и румънските пристанища няма повишение на застраховките към момента. От морската камара се надяват премиите да бъдат запазени като стойност, защото дава възможност на пристанищата все пак да привличат и да транзитират стоки от Украйна.

Несигурността от войната в Украйна оказва влияние и върху фрахтовия пазар, водейки до флуктуация на цените на зърното, което бута пазара надолу, коментира Калчев. В допълнение към това е и несигурността при доставките на петрол. Влиянието, което оказва Русия, а и страните от ОПЕК при добива, засилва търсенето на алтернативи за в бъдеще.


Целият разговор с кап. Александър Калчев може да чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Искат пътностроителните фирми да поставят подробни табели за ремонтите във Варна

Фирмите-изпълнители на обектите по дългогодишния проект на „ВиК - Варна“ да поставят подробни табели с обхвата и конкретните срокове на строително-монтажните работи. Това изискаха от тях от Община Варна. Те трябва да допълват информацията, която дават задължителните указателни знаци по Закона за устройство на територията. Това стана по време на..

публикувано на 12.07.24 в 16:58

Ремонтират републиканския път Балчик - Добрич и панорамния до пристанището?

Имаме уверение от Агенция Пътна инфраструктура, че два републикански пътя, нуждаещи се най-много от ремонт в община Балчик, ще бъдат рехабилитирани. Става въпрос за пътя Добрич – Балчик и панорамният, който свързва входа на града с пристанището и централния плаж и зоната около него. Това съобщи заместник – кметът по устройство на територията Димитрин..

публикувано на 12.07.24 в 16:38

Съставиха актове на незаконно паркирали на плажа в Шкорпиловци

Съставиха актове на водачите на автомобили, паркирали в защитените зони - плаж "Шкорпиловци" и "Камчийска планина", при проведена акция. Това съобщи министърът на околната среда и водите Петър Димитров, който лично участва в проверките, съвместно с Ерджан Себайтин - директор на РИОСВ-Варна и Трифон Бойчев от МВР- отдел "Престъпления срещу природата"...

обновено на 12.07.24 в 16:34
Снимката е илюстративна.

Изгоря стадионът на балчишкото село Соколово

Около 13.00 ч. стадионът на Соколово се запали, огънят тръгна към селото и нивите. След два часа и половина беше загасен, съобщи кметът Исмаил Исмаил.  Продължаваме да следим да не се разгори отново, тъй като започна от различните краища на терена и се пръсна, признателен е кметът на балчишкото село на земеделския производител Даниел Станчев, оказал..

публикувано на 12.07.24 в 15:48
Снимката е илюстративна.

Близо 1000 ментета на маркови дрехи и обувки иззеха от два магазина на Златния пясъци

Близо 1000 ментета на маркови дрехи и обувки иззеха от два магазина в курорта Златни пясъци, съобщават от полицията. Вчера, на територията на Златни пясъци бе проведена специализирана полицейска операция по линия „Интелектуална собственост“. Служителите на Икономическа полиция към ОДМВР Варна са намерили и иззели 443 броя шапки, 236 броя парфюма, 216..

публикувано на 12.07.24 в 15:12

Излязоха резултатите от първото класиране след 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува първото класиране от приема за гимназии след 7. клас. Проверката става в системата  https://infopriem.mon.bg/  с входящ номер и идентификационен код. Срокът за записване на класираните ученици в училищата или подаване на заявление за участие във втори етап е 15 – 17 юли 2024 г.

публикувано на 12.07.24 в 14:10

Вик - Добрич приканва да се пести водата

Поради завишена консумация и високите температури, ВиК Добрич приканва гражданите да намалят консумацията на питейна вода, за да се предотврати влошаване на нормалното водоподаване. Работим на пълна мощност, но заради високото потребление, скрити аварии и проблеми в помпени станции, не можем да насмогнем и нормализираме водоподаването навсякъде,..

публикувано на 12.07.24 в 14:04