Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сияна Струнчева представя "Легенда за платната"

„Легенда за платната“ е заглавието на изложбата на Сияна Струнчева, която е подредена в новото споделено арт-пространство във Варна, наречено „Под един покрив“. „Легенда за платната“ представя едно дългогодишно търсене през различни сюжети, техники и материали на изменчивата природа на морето и на взаимовръзката му с човешкото присъствие.

„Легенда за платната“ е вдъхновена от сказанаие, дошло от Океания. Това е една легенда за птицата, показваща пътя на моряците. Може да се каже, че е притча за надеждата“, каза за Радио Варна Сияна Струнчева.


Още за изложбата, чуйте в интервюто с художничката.


Сияна Струнчева е магистър по „Педагогика на обучението по пластични изкуства“, специалност „Живопис“ в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“. Има интереси в областта на художествената фотография, илюстрацията, графичния и уеб дизайн. Като артист работи и в различни графични техники. Участва активно в групови международни, национални и регионални конкурси и форуми на изкуството, има илюстрации в печатни издания.

Самостоятелни изложби:

Изложба “Родопско величие“ – Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян, октомври, 2021 г.

Изложба „Уста Славо“ – Изложбена зала „Петър Стайков“ на Клуба на дейците на културата – град Смолян, януари 2018 г.; Зала “Арх. Стойчо Велковски” в НЧ “Съгласие – 1883” в село Славейно, област Смолян, август, 2017 г.

Награди:

НК „Диря в морето“ 2022, НК „Диря в морето“ 2021, НК „Диря в морето“ 2019, НК „Диря в морето“ 2018, НК „Диря в морето“ 2016, участие в Първи студентски видео арт фестивал „Публично и лично“, получил колективна награда на Шумен за изкуство за 2015 г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Капка Панайотова: 20 години, отдадени на гребането

През далечната 1976 година на Олимпийските игри в Монреал две варненки в четворката с кърмчия в академичното гребане донесоха сребърен медал за България. Сред тях е и рулевият Капка Панайотова, която още си спомня с огромно вълнение за случилото се. Знае, че са били на крачка от златото, но е щастлива и от второто място.  Медалът и днес стои на специално..

публикувано на 07.08.24 в 07:00
Провадия-Солницата

Започна 20-ият археологически сезон на „Провадия-Солницата“

В началото на месеца започна 20-ият археологически сезон за Праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата. С неговото начало обектът отваря врати и за посещения на туристи. Посещения ще се организират всеки ден, без неделя, като на всеки кръгъл час може да влиза група до 50 души. Посетителите се водят от екскурзовод, който ги..

публикувано на 06.08.24 в 09:30

Rick Casais Miranda (BLANKET HILL): Постепенното израстване е по-добро за една група

Интервю с David Masion и Rick Casais Miranda (BLANKET HILL) BLANKET HILL е хардкор банда от Люксембург. Предстои й първи концерт във Варна. Заедно с BLANKET HILL на сцената ще се качат родните BEHIND BARS и MILLION SUSPECTS. Датата е 9 август. Мястото – „Хале 3”. През 2023 BLANKET HILL стигат и до Япония. Иначе са били на една сцена с TERROR,..

публикувано на 05.08.24 в 09:00

Марина Великова представя "Ледовете на Антарктика" във Варна

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на колегата Марина Великова от Българското национално радио е подредена на входа на Морската градина във Варна.  Снимките са направени по време на участието и в 32-рата антарктическа експедиция, ръководена от проф. Христо Пимпирев. Представянето е по повод отбелязването на три години от влизането на..

публикувано на 04.08.24 в 07:40

Етническият българин Алексей Куцарев: Украйна се бори с недостиг на ток и на работници

Липсата на ток, заради руските удари по енергийната система на Украйна и дефицитът на работници са основните проблеми, с които се сблъсква бизнеса там. Имаме над 1000-км фронтова линия, много работници са на фронта и това води до недостиг на кадри, разказва Алексей Куцарев, чието семейство – етнически българи, се занимава със земеделие в..

публикувано на 02.08.24 в 08:05
Ивелина Кадири

Ивелина Кадири: ДНК данните са нещо неприкосновено, към което маркетингът трябва да се отнася с уважение

Ивелина Кадири е магистър по икономика и по арт мениджмънт, маркетолог с многостранни интереси и убеденост в интердисциплинарното бъдеще на науката. Има дългогодишен професионален опит в областта на авиацията и енергетиката, а в момента е мениджър регулаторни дейности в българска софтуерна компания, световен лидер в управлението на електрозарядни..

публикувано на 01.08.24 в 08:30
Сияна Георгиева и Симеон Георгиев

Защо да се доверим на интериорен дизайнер при обзавеждането на имот

Един имот придобива по-висока стойност, ако е бил обзаведен от интериорен дизайнер. Това споделят специалисти в областта на интериорния дизайн у нас изхождайки от практиката, която имат. В България, и конкретно във Варна, все повече хора наемат интериорни дизайнери, когато обзавеждат жилището си, хотели, заведения и др. Архитект Сияна..

публикувано на 31.07.24 в 09:55