Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерт: Кризата в аграрния сектор продължава, но все още има шанс за неговото възстановяване

Снимка: БТА

България има потенциал да произвежда земеделска продукция, която да изхранва до 40 милиона души. В същото време едва 40 % от продаваните у нас плодове и зеленчуци са родно произведство, а 80 процента от свинското месо, което се използва за колбаси е внос от чужлина. Наскоро земеделският министър Кирил Вътев съобщи, че много производители на плодове и зеленчуци, както и животновъди, затварят стопанствата си и дори не остават в страната, а отиват да работят в чужбина. Министърът се ангажира, че държавата ще подкрепи българските производители на храни не само финансово, а като защитава интересите им на всички равнища. 

"Мерки трябваше да бъдат взети още преди години, но все още има шанс за възстановяване на аграрния сектор. Дълги години той не беше приоритет и сега берем плодовете на това. Проблемите се коренят още в 90-те години на миналия век, които буквално бяха изгубени за сектора", коментира за Радио Варна председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

"Единственият шанс нашите земеделци да се преборят с конкуренцията на добре организирания европейски пазар, е да се сдружават и кооперират. Така ще има по-силни позици и няма да бъдат зависими от големите търговци", каза още експертът и даде примери с Нидерландия и Испания. "98 процента от храната в Нидерландия минава през сдружения на производители. Там едрите търговци буквално нямат шанс. Тук е обратното - раздробен пазар, слаби играчи в пазара на дребно стават жертва на едрия търговски капитал. В Испания пък има държавни тържища, а всички супермаркети са кооперативна собственост. Мисля, че Испания е добър пример, от който можем да се поучим", допълни още Владимир Иванов.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Варна тази събота предаваме капачки и стотинки

Тази събота предстои поредната акция по предаване на капачки и стотинки, организирана от сдружение "Аз вярвам и помагам" . Със събраните средства ще бъде закупена медицинска апаратура в помощ на най-малките. Този път организаторите са предвидили огромна стена от LED екрани, на която ще се предава на живо случващото се в базата, където се извозват и..

публикувано на 18.04.24 в 12:47

Няма да има заседания на НС по време на предизборната кампания

Мнозинството в Народното събрание реши за времето от откриване на предизборна кампания за избори за парламент до свикване на новоизбраното Народно събрание да не се провеждат редовни пленарни заседания и заседания на комисиите, предаде БНР. Сроковете на действащия правилник ще спират да текат с изключение на писмените отговори от членовете на..

публикувано на 18.04.24 в 12:29
Пропадане по ул.

Две коли пропаднаха на улица "Антим Първи" във Варна

Две коли пропаднаха рано тази сутрин на улица "Антим Първи"7 в центъра на Варна. Причината е проливният дъжд, който е с количество 17 литра на квадратен метър. В района има нова кооперация, която е била присъединена към канализацията.  Първата кола попада в хлътналия участък в лявата лента, малко след това предницата на таксиметров автомобил..

публикувано на 18.04.24 в 10:07

Задръствания и наводнени подлези във Варна - ОБНОВЯВА СЕ

Наводнен е подлезът пред жп гарата във Варна, който от ноември миналата година беше в ремонт за поставяне на хидроизолация. Големи задръствания се образуваха в дъждовното утро във Варна. Репортерите на Радио Варна видяха тапи в трафика по бул. "Владислав Варненчик" в посока към летището, по бул. "Васил Левски" (от РЗИ до бул. Осми приморски..

публикувано на 18.04.24 в 08:51

Катастрофа затруднява движението по пътя Добрич - Варна

Движението по пътя Добрич - Варна е ограничено в района на Любен Каравелово поради пътно произшествие.  Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходния маршрут: Варна - Аксаково - Кичево - Долище - Новаково - Добрич. Трафикът се регулира от „Пътна полиция“.

публикувано на 18.04.24 в 08:33

От днес се възстановява автобусна спирка "ЖП гара-3" във Варна

Днес ще бъде възстановено обслужването на автобусна спирка "ЖП гара-3" на пл. "Славейков" от автобусни линии 17 А, 20 и 39.  От понеделник, 22-ри април,  ще бъде възстановено обслужването на тролейбусни линии 82 и 83 от и до ЖП гара Варна. Информацията е на "Градски транспорт" - Варна.

публикувано на 18.04.24 в 08:19

Адресите без ток днес

Планови прекъсвания на територията на област Варна в четвъртък, 18.04.2024 г.: На 18.04.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна – карето, заключено между бул. Цар Освободител, ул. Генерал Колев, ул...

публикувано на 18.04.24 в 05:57