Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зърнопроизводителите: Отварянето на вноса от Украйна е неприемлив вариант

слънчоглед
Снимка: Радио Шумен

Националната асоциация на зърнопроизводителите е категорично против отварянето на вноса от Украйна. Поводът за тяхната позиция е писмото от Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България, в което обясняват, че предприятия са пред затваряне заради липсата на суровина на пазарни цени. Председателят на организацията на преработвателите Яни Янев уточни, че българските земеделски производители отказват да продават слънчоглед на цени, които се определят от международния пазар в момента. Същевременно не може да се внася украинско зърно. Припомняме, че вносът на слънчоглед, рапица, пшеница и царевица от Украйна е забранен до 15 септември.

България произвежда над 2 милиона тона слънчоглед годишно. Влизането на нова стока, независимо от коя държава, ще означава, че българския слънчоглед ще остане по складовете на земеделските производители, каза за Радио Варна Радостина Жекова от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите:

"Един факт, който се пропуска страшно много, но истината е че единственото нещо, което беше спряно като внос, това беше слънчогледа. Вносът на нерафинирано и рафинирано олио си тече с пълна пара," уточни тя.

Според Жекова позицията на преработвателите е шокираща и в обществото се нагнетява излишно напрежение. Слънчогледът не е борсова стока, затова и пазарната цена при него е хипотетична, посочи тя и обясни:
"Фактът обаче, че има  слънчоглед в българския земеделец, означава, че те нямат проблем със суровината, това първо. Второ, това че ще бъдат затворени, аз чак се учудвам, че ще закъснеят, защото те през август месец по принцип излизат в рехабилитация."

В момента има хиляди тонове роден слънчоглед от миналогодишната реколта, който все още не е продаден, посочи Жекова и допълни:

"Ако бъде освободен наново вноса това означава освен тия 600-700 хиляди, които стоят по складовете на българските земеделци, да има нови два милиона тона. Като добавим и пшеницата, която от миналата година е над милион и 200, ожънахме над 6 милиона тона стока пшеница. Ще дойдем до момента в който, ще трябва ние като земеделски производители да преценим, дали да затворим бизнеса, който имаме и да спрем да произвеждаме."

Според асоциацията на зърнопроизводителите може да се търси внос тогава, когато не стигне българската продукция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

КЗП изтегли от пазара опасни вейпове с формата на детска играчка

Комисията за защита на потребителите разпореди изтегляне от пазара на опасни вейпове с форма на детска играчка. Според решението конкретните модели представляват сериозен риск за здравето и безопасността на потребителите. Става въпрос за вейп с форма на детска играчка и с различни аромати и изображения на плодове, включително праскова и лимон, леден..

публикувано на 17.07.24 в 15:09

Заради горещините: Раздават безплатно минерална вода вода във Варна

Днес, когато почти в цялата страна е обявен червен код за опасно горещо време, във Варна раздават безплатно бутилирана минерална вода.  До 15.30 часа остават да работят мобилните пунктове в различни точки на града.  Пункт е разположен на пешеходната зона в района на хотел "Черно море", видя репортер на Радио Варна. Инициативата е на Община Варна и се..

публикувано на 17.07.24 в 14:35

В Добруджа очакват ниски добиви на царевица и слънчоглед

Състоянието на пролетните култури – царевица и слънчоглед, в Добруджа е тревожно, алармират зърнопроизводители. Причината е в липсата на валежи и в екстремно високите температури, придружени с горещ вятър. Стопаните очакват изключително ниски добиви, на фона на несигурния пазар на селскостопанските култури. Засетите площи със слънчоглед в област Добрич..

публикувано на 17.07.24 в 14:31

Продължават да потушават припламвания на стари огнища на пожари във Варна

Директорът на Областната дирекция "Противопожарна безопасност" във Варна старши комисар Тихомир Тотев информира, че два екипа на пожарната с противопожарни автомобили продължават да дежурят и да потушават локално възникнали припламвания в стари огнища на пожари.  Такива припламвания са погасени край село Слънчево и край квартал "Повеляново",..

публикувано на 17.07.24 в 12:05

Разкриват телефонна линия за подаване на сигнали за пожари

По разпореждане на министър-председателя Димитър Главчев МВР разкрива телефонна линия, на която могат да бъдат подавани сигнали за пожари. Телефонната линия 02 901 1298 вече е отворена и ще бъде на разположение денонощно на всички граждани, които искат да сигнализират институциите за възникнал пожар , съобщиха от правителствената пресслужба. Единният..

публикувано на 17.07.24 в 11:56

Потвърдиха ареста на обвинения в убийството в градския парк в Добрич

Апелативният съд във Варна потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража“ на Марин Добрев, обвинен в убийството с нож, станало в градския парк в Добрич на 7 март тази година. Жертвата на тежкото престъпление е 56-годишен мъж. Срещу извършителя са присъединени в делото и още две досъдебни производства – за причинена средна телесна повреда и за..

публикувано на 17.07.24 в 11:50
Варна, Морска градина

Обработват Морската градина срещу чемширов молец

Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация” ще извърши профилактика срещу развитие на чемширов молец (Cydalima perspectalis) в Морската градина във Варна. Обработката ще бъде утре – 18 юли в ранните сутрешни часове между 6:00 ч. и 8:00 ч., съобщиха от общинския пресцентър. Ще бъдат обработени чемшировите дървета от района от..

публикувано на 17.07.24 в 11:22