Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

600 студенти от 40 висши училища се включват в Националните летни студентски игри

При рекорден брой участници ще започне тазгодишното 21-во издание на Националните летни студентски игри „Летен университет“. 600 студенти от 40 университета от страната ще се включат в програмата на събитието в периода 27 август – 03 септември 2023 година в град Китен. Тази година организаторите бият не само рекорда по брой участници и университети, но в дните на провеждане на спортните събития.

Събитието се организира от Националното представителство на студентските съвети в Република Българияс подкрепата на Министерство на образованието и науката и Министерство на младежта и спорта, „Банка ДСК“ АД, „Студентски столове и общежития“ ЕАД, Медицински университет – София, Национална спортна академия „Васил Левски“ и със съдействието на СПОРТ ТОТО и ДЪРЖАВНА ЛОТАРИЯ на Български спортен тотализатор, за подкрепата на българските спорт и култура. 

Откриването на най-мащабното спортно студентско събитие в България  ще бъде на 27 Август с начален час 18:30 ч. в гр. Китен, като традиционно ще бъде запален и огънят, предвещаващ спортните срещи между студентите. Водещ на събитието ще е Антонио Дачовски от Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

Сред официалните гости на церемониите по откриване и закриване на събитието ще бъдат министри, народни представители, ректори, представители на партниращи организации, на бизнеса, бивши лидери на организацията, кметове, както и други представители на обществеността, които ще имат възможност за запознанство и комуникация със студентите от страната.

Обученията в програмата тази година ще включват експерти от Банка ДСК, които ще споделят опит с личното финансиране и реализация на младите хора, обучение за първа медицинска помощ при бедствия, аварии и катастрофи, както и други уъркшопи, част от проекта „Летен университет“.

Още от втория ден на проекта - 28 август, студентите ще се надпреварват в 12 вида спорт - футбол, плажен волейбол - мъже и жени, стрийт баскетбол – мъже и жени, плажен тенис, плуване, плажна лекоатлетическа щафета, плажна щафета, дърпане с въже, плажен крос, шах и белот. Организаторите са подготвили още забавни плажни игри, които да повдигат настроението под слънчевите лъчи на плажа.

За доброто настроение на всички участници ще бъдат подготвени и тематични вечери, които ще разкрият социалната програма за участниците в най-мащабното студентско събитие в страната.

Организаторите са подготвили и различни развлекателни вечери като най-атрактивна за студентите ще бъде кино вечерта, на която ще могат да се насладят на филма „Чалга“ на сценариста и режисьор Мариан Вълев и Stand-up comedy с Георги Кючуков – „Кметът на комедията“, които ще бъдат организирани в рамките на проекта.

Организаторите на събитието предвиждат грандиозно закриване на проекта на 2 септември година с официална церемония от 18:30 часа на откритата сцена в хотела домакин, където ще бъдат отличени и първенците в съответните спортове.


По публикацията работи: Нина Милошевич


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Иновации от България стават стандарт за европейския плажен хандбал

Варна става европейска столица на хандбала. Броени дни остават до началото на Европейското първенство по плажен хандбал.  Иновациите, които България направи по време на Европейските първенства по плажен хандбал през 2021 г.,  бяха наложени като стандарт в наредбите на Европейската федерация по хандбал за организиране на подобни шампионати.  Това..

публикувано на 28.06.24 в 10:00

Порой провали контролата на Черно море с Ботев Враца

Порой провали третата контрола на Черно море от лятната подготовка. „Моряците“ трябваше да приемат тима на Ботев Враца в Тетевен, където са на лагер, но малко преди гостуващия тим да пристигне на стадиона, се изсипа силен дъжд, който наводни терена.  Следващата контрола на Черно море е срещу Левски в Правец. Спарингът е на 3 юли от 18:30 часа.

публикувано на 28.06.24 в 08:08

"Спартак" Варна, набор 2011 триумфира в Созопол

Пореден сериозен успех записаха представителите на ДЮА Спартак Варна, набор 2011. Соколите, водени от Миша Милошевич спечелиха трофея от силен турнир Созопол къп. Спартак завърши без поражение в надпревара с най-силните академии в страната. В груповата фаза тимът започна с равенство 2:2 с Локомотив Пловдив, победи столичния Национал с 1:0, а в..

публикувано на 28.06.24 в 08:06

Томова е на 1/4 финал в Германия

Виктория Томова показа страхотен характер и се класира за четвъртфиналите на турнира на трева в Бад Хомбург (Германия) с награден фонд над 802 хиляди евро.Първата ракета на България направи обрат и победи с 2:6, 6:1, 7:6(9) №66 в световната ранглиста Анна Блинкова от Русия. Срещата продължи 2 часа и 14 минути. С този успех Вики ще запише ново..

публикувано на 28.06.24 в 08:05

Нова квота за борзците ни

България получава още една виза, в класическата борба, за игрите Париж 2024.  Това стана възможно след преразпределение на 16-те вакантни квоти, които Международната централа (UWW) раздаде на следващите в подреждането от квалификациите. Преди седмица Международният олимпийски комитет одобри 16 от 26-те индивидуални спортисти от Русия и Беларус, но..

публикувано на 28.06.24 в 08:03

Нов пирем на боксьори в спортното училище във Варна

Състезателите по бокс на варненския клуб "Черно море" ще получат заслужена почивка. Те са завърнаха с медали от последното държавно първенство и това е една от причините главният треньор Георги Бояджиев да пусне момчетата и момичетата в лятна почивка поне за две-три седмици. Още 6 боксьори бяха приети за обучение във варненското спортно..

публикувано на 27.06.24 в 18:53

"Спартак" -Варна взе хърватин

ФК Спартак Варна привлече хърватския защитник Франьо Пърце.28-годишният централен бранител пристига от словенския Копер. В последния сезон в словенската Първа лига Пърце записа 23 участия с един гол. 188-сантиметровият защитник пристига в Спартак като свободен агент.

публикувано на 27.06.24 в 18:48