Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Получихме 65 000 дози от шесткомпонентната ваксина за деца

Снимка: Архив

Шесткомпонентната ваксина за деца срещу дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит Б, полиомиелит и хемофилус инфлуенце тип Б, вече е налична в България. В склада на Министерството на здравеопазването е доставено в пълен обем заявеното количество от 65 000 дози, съобщиха от МЗ.

Регионалните здравни инспекции (РЗИ) са уведомени своевременно и ваксината вече се разпределя по области, съобразно подадената информация за необходимите количества за периода септември-октомври 2023 г., включително и за обхващане на неваксинирани през 2023 г. с първи, втори или трети прием.

Шесткомпонентната ваксина се прилага за задължителна имунизация при деца от двумесечна възраст след раждането. 

Към момента в страната са налични всички видове ваксини за изпълнение на Имунизационния календар на страната.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Румен Радев

Румен Радев няма да подпише указа за назначаване на служебния кабинет, ако Калин Стоянов остане в МВР

Президентът Румен Радев не прие оставането на Калин Стоянов в МВР. Той даде срок на посочената за служебен министър-председател Горица Грънчарова-Кожарева до 15.00 часа днес да го смени. Президентът призова депутатите да допопълнят и т. нар. домова книга, от която може да избира потенциални служебни министри.  Президентът бе категоричен, че Стоянов..

публикувано на 19.08.24 в 11:17
Горица Грънчарова-Кожарева

Обявиха имената на служебните министри, Калин Стоянов остава начело на МВР

Кандидатът на служебен министър-председател Горица Грънчарова - Кожарева оставя основната част от министрите от досегашния служебен кабинет. Това заяви тя по време на срещата си с президента Румен Радев.  Начело на МВР остава и Калин Стоянов.  Очаквайте подробности! Днес стават ясни имената на новите служебни министри Ето и имената от..

публикувано на 19.08.24 в 11:13

Във ВСУ „Черноризец Храбър“ учени от седем държави ще коментират новостите в областта на солитоните и нелинейната динамика

Варненският свободен университет "Черноризец Храбър" посреща за втора поредна година участниците в работна среща, посветена на теорията на солитоните, нелинейна динамика и машинно обучение, която ще се проведе от 16 до 21 август 2024 г. в университета. Форумът събира водещи учени, млади изследователи и студенти от България, САЩ, Румъния, Германия,..

обновено на 19.08.24 в 11:06

Казуса с кедрите в "Аспарухово" обсъдиха протестиращи с екоминистъра

Казуса с отсичането на кедровите дървета в центъра на "Аспарухово" коментираха в края на миналата седмица служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров и Елена Христова, представител на протестиращите и жител на квартала.  След протеста за отсечените кедри внасят мораториум върху сечта Квартал "Аспарухово" на протест пред..

публикувано на 19.08.24 в 10:25

Днес стават ясни имената на новите служебни министри

Имената на новите служебни министри ще бъдат обявени до броени часове, съобщава БНР.  Горица Грънчарова-Кожарева ще върне днес на президента Румен Радев папката с предложените от нея 19 кандидати за постовете в изпълнителната власт. Срещата на определената за служебен премиер ще бъде днес от 11 часа, съобщиха от прессекретариата на държавния глава...

публикувано на 19.08.24 в 09:14

Тръгват германските климатизирани вагони по линиите София – Варна и Варна – София

От днес четири от новодоставените германски вагони ще бъдат композирани в бързия влак от София за Варна, заминаващ от Централна гара в 10:00 часа.  Други четири ще бъдат включени към бързия влак, потеглящ от Варна за София в 09:25 часа, съобщи пресцентърът на „Български държавни железници“ (БДЖ).  Двете композиции с климатизирани вагони ще..

публикувано на 19.08.24 в 08:22

Адресите без ток днес

Без ток днес ще са следните адреси в обхвата на дейност на електроразпределителното дружество за регион Варна : ·   На  19.08.2024  г. В периода  09:00  ч. до  16:00  ч. Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , са възможни смущения на електрозахранването в..

публикувано на 19.08.24 в 06:12