Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оценки за дисциплина и наказания за родители в борбата с агресията в училище

Предложената от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" мярка надигна вълна от противоречиви мнения

Снимка: Радио ВИДИН


От дълги години агресията в училище е проблем, с който обществото ни се сблъсква. 

Наскоро от УНИЦЕФ разпространиха данни, които са меко казано тревожни и показват, че всяко второ дете в България до 18 години е преживяло някаква форма на насилие. Това са около 47% от подрастващите. Най-често това насилие се наблюдава в училищна среда. Поради тази причина, от синдикат „Образование“ към КТ Подкрепа предложиха връщането на една стара и забравена практика от времето на социализма – оценката за дисциплина като мярка срещу покачващата се агресия сред учениците. От учителския синдикат настояват и за наказания на родители. 

Според образователния експерт Александър Ангелов от Центъра за творческо обучение, въвеждането на оценка за дисциплина няма да промени нищо и би била важна само ако задейства механизми за преодоляване на агресията. Той даде пример с Финландия, където се справят с подобни проблеми с много работа с учениците, в която се включват дори и родители. Оценки няма. Според Ангелов, същият модел може да бъде приложен и у нас. 

Психологът Добринка Тотева-Горанова е на мнение, че един от основните проблеми е "прехвърлянето на топката" и отговорността между учители и родители. По думите й, трябва да има и повече педагогически съветници в училищата. 

Образователният министър Галин Цоков също поиска да има повече психолози и ментори в училищата и градините и да се работи повече с родителите. На този етап обаче всичко е в сферата на предложенията. А дали максимата, че всяко нещо ново е добре забравеното старо ще има успех в справянето с агресията в училище – отговорът и на този въпрос на засега остава неясен.   

Повечето от учениците в България дори не са и чували за оценки за дисциплина. И питат „какво е това“? Други пък не само, че знаят за тези оценки, но и подкрепят подобна мярка. 

Сред учители и родители мненията са също разнопосочни. 

Чуйте повече в звуковия файл 







БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Иван Плачков: Усетихме се българи едва в свободна Украйна

Никога не съм учил специално български език, говорехме го само вкъщи. Дори, когато започвахме училище по времето на СССР, първата година в Чушмелий (Криничкое) беше нулева и учихме само руски език. Съветския съюз правеше всичко възможно да не се чувстваме българи. Това разказва украинският политик от български произход Иван Плачков, с когото..

публикувано на 24.08.24 в 08:45

Новият наставник на БК "Черно море-Тича" Георги Давидов: Когато всички сме обединени, нещата се получават

Новият наставник на баскетболния тим на "Черно море-Тича" Георги Давидов вече е във Варна и работи по селекцията на тима.  Отборът се събира за официална първа тренировка на 26 август. Новите сигурни двама са Николай Стоянов и Цветомир Чернокожев, които идват от „Спартак“-Плевен. Чакат се и двама американци, съобщи за Радио Варна Давидов. В момента..

публикувано на 23.08.24 в 08:00

Художничката Светла Косева: Варна все още носи духа на Belle Époque

В празничния ден на Варна – 15-ти август, в галерия "Ларго" се откри самостоятелна изложба живопис на Светла Косева. Варненката представя 14 живописни платна, повечето създадени специално за представянето ѝ в родния ѝ град. Косева е позната на публиката със своя класически, импресионистичен рисунък, с пастелната, изчистена палитра, с композициите,..

публикувано на 22.08.24 в 08:00

Младият скулптор Мартиан Табаков за опитите да разкрие свойствата на звука

Младият скулптор Мартиан Табаков показва на варненска публика звука "Преди музикалните инструменти" в едноименна изложба. Музикалните му скулптури демонстрират естественото взаимодействие между материалите. Творческата му амбиция успява да извади от метална фуния духа на Алпите с наподобяващи тонове от алпийски рог. Скулптурите си разработва от..

публикувано на 21.08.24 в 08:40

Dave Ingram (BENEDICTION, екс-BOLT THROWER): Не можеш да угодиш на всички

Интервю с Dave Ingram (BENEDICTION, екс-BOLT THROWER) По-малко от две седмици ни делят от седмия "Running Free Festival". Подробностите – накратко - 30-31 август, къмпинг "Стринава“, Дряново. Двудневното мероприятие ще бъде закрито с концерт на дет пионерите BENEDICTION. С помощта на организаторите от HMC "Metal Force" специално интервю за „От..

публикувано на 21.08.24 в 07:30

Даяна Иванова: Виетнамците са постоянно забързани, но винаги намират време за приятел, за разходка, за почивка...

Фотоизложбата "Простор по виетнамски" е подредена до 22 август в пространството за култура и обучение "Аморфа" на ул. "Драган Цанков" 10 във Варна. Неин автор е виетнамистът Даяна Иванова, куратор е фотографът Михаела Аройо. Експозицията е част от обучителната програма на Фондация "Аморфа", която има за цел да подбере с конкурс младежи на..

публикувано на 20.08.24 в 08:15

Dire Straits Legacy: Автентичността е нещото, което издържа проверката на времето

Рок легендите от Dire Straits Legacy бяха част от първия фестивален ден на Breeze by Exit във Варна. Празничният концерт събра хиляди край Пантеона.  Групата е в състав  Алън Кларк (кийборд),  Тревър Хорн (бас),  Дани Къмингс (барабани),  Фил Палмър и Джак Сони (китари),  саксофонистът Мел Колинс (член на King Crimson, свирил с Нопфлър,..

публикувано на 19.08.24 в 12:10