Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Държавната агенция за бежанците започва информационна кампания

Популяризиране процедурата за предоставяне на международна закрила

След края на Втората световна война, твърде много хора, напуснали своите държави, не могат да се завърнат в тях заради преживяното, разрушенията и липсата на сигурност. Това кара международната общност да приеме разпоредби, чрез които тези хора да получат право да останат там, където се намират, за да живеят спокойно и без страх за живота си.

През 1951г. Организацията на обединените нации (ООН) приема Конвенцията за статута на бежанците – по-известна като „Женевската конвенция от 1951“. През 1967 г. в Ню Йорк е подписан и Протокол за статута на бежанците. Тези два международни акта уреждат правата на хората, избягали от страната си на произход в друга държава, търсещи убежище и закрила. Във всички държави от Европейския съюз, Женевската конвенция на ООН се спазва и прилага като задължителна.

България се присъединява и подписва Женевската Конвенция и Нюйоркския протокол през 1992г., а през 2007г. се присъединява и към държавите от Европейския съюз. Специална компетентност в областта на прилагането на държавната политика за предоставяне на международна закрила в Република България има Държавната агенция за бежанците при Министерски съвет.

С изпълнението на проекта „Повишаване на административния капацитет на националните органи в областта на убежището и миграцията“, реализиран в рамките на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, ДАБ при МС се стреми да се повиши капацитета на националните органи в областта на убежището и миграцията. Проектът добавя и реален принос към прилагане на междуинституционалните модели на сътрудничество между всички заинтересовани страни, ангажирани с процесите на предоставяне на услуги на лицата, търсещи международна закрила.


По публикацията работи: Веселина Киричева
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бюджетът за 2024 г. скара депутатите в Народното събрание

Парламентът ще изслуша министъра на енергетиката Румен Радев в четвъртък.  Предложението е на "Възраждане" заради останалите без ток хора поради снеговалежите, предаде БНР.  В приетата програма е също създаването на Временна комисия за споразумението между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ". Приемането на бюджета за 2024 година скара..

публикувано на 06.12.23 в 10:34
Варненският храм

Никулден във Варна

Близо 200 хиляди българи празнуват на днешния Никулден. Той е един от важните православни празници. Посветен е на свети Николай Чудотворец, който се почита като избавител на пленниците и покровител на рибарите, моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. Денят е всенароден празник и се чества и в семействата, в които няма именик. В..

публикувано на 06.12.23 в 06:23

Адресите без ток на 6 декември

На 06.12.2023 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Аксаково – местност Аксаковска панорама, местност Вълчан чешма, местност Михлюза, местност Янчова Поляна Еди меше, местност Над асфалта и местност..

публикувано на 06.12.23 в 05:47

Облачно и дъждовно време на Никулден

Утрото в сряда ни посреща с хладно и облачно време, а на места и с мъгла. Във Варна в 5.00 часа са измерени 5 градуса , но заради лекия вятър се усеща и по-студено. Студено е и в Добрич , където температурата тази сутрин е 0 градуса . По-високи са стойностите в Шабла, където е 6 градуса, и на носовете Калиакра и Емине - 7-8 градуса. Същата е..

публикувано на 06.12.23 в 05:45

Отличиха учениците доброволци на годината във Варна

16-годишната Антония Славова и 17-годишният Кристиян Георгиев станаха доброволци на годината на ежегодните награди за доброволци към дирекция "Превенции" на Община Варна. Отличията се връчват традиционно на Международния ден на доброволеца - 5 декември.  За първи път откакто се раздават тези награди се случва най-високото отличие да бъде връчено на..

обновено на 05.12.23 в 17:42

Румъния е много близо до безвизов режим със САЩ

Румънският премиер Марсел Чолаку заяви по време на работното си посещение в САЩ, че влизането на Румъния в програмата за безвизов режим ще бъде обявено през следващата година, като крайният срок е 2025 г. „Въз основа на това, което се споразумяхме днес, смятам, че официализирането ще бъде направено през следващата година. Ще има продължителни усилия..

публикувано на 05.12.23 в 17:42

МОН: Учениците, в чиито домове има повече от 16 книги, показват по-високи резултати

В следващите години ще се работи целенасочено за това българските ученици да могат да реализират уменията , свързани с овладените от тях знания. Тогава ще се повишат и резултатите при следващото изследване на PISА през 2025 г., и тези от нашите външни оценявания. Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков при представянето на..

публикувано на 05.12.23 в 15:17