Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Периодично: Вода с манган над нормите в села от Авренско

4
Снимка: Георги Нейков, БНР

За втори пореден път, в рамките на малко повече от месец – на 25 юли, и на 28 август, в пет села в община Аврен – Китка, Круша, Болярци, Равна гора и Добри дол има засечено превишение на максималното количество манган в питейната вода повече от нормите.

За това става ясно от писмо на Регионалната здравна инспекция във Варна, адресирано до кмета на Аврен Емануил Манолов, директорът на ВиК Веселин Русев и директорът на областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните (БАХБ), Костадинка Маринова.

По думите на кмета на Аврен Емануил Манолов това се случва периодично, а процедурата при подобни стойности на манган във водата е прочистване с хлор от страна на ВиК, които са отговорни за доставката и качеството на водата.

Всичките пет села са по линията на деривацията „Китка“.



Във връзка с провишените максимални стойности на манган в зона за водоснабдяване „Китка“, РЗИ Варна проведе консултации за преценка на здравния риск. Към момента сме получили становище от проф. Снежа Златева, началник на клиника „Интензивно лечение на остри отравяния и токсикоалергия“ към ВМА Варна, пише в писмото.

Заключението на експерт – клиничен токсиколог е, че „съществува значим здравен риск за населението от наличието на манган във водата над допустимите норми, поради което следва хората да бъдат уведомени да не пият от тази вода или тя да бъде пречистена чрез съответните методи до допустимите от закона нива за манган". 

Всички жители са уведомени чрез поставяне на уведомителни бележки на кметствата в селата, има и съобщение на страницата в социалните мрежи на общината.  Отделно от това, ВиК третира мрежата с повече хлорсъдържащи препарати, каквото предвижда процедурата за пречистване от манган, уточни кметът Емануил Манолов. 

В засегнатите пет села живеят около 1 000 души. Решението ни е, след тези писма да започнем да снабдяваме и тях с туби с вода, както понастоящем се прави за Аврен и Садово, където безводието е хроничен дългодишен проблем.

Все повече и повече ще има проблем с водата, категоричен е Манолов.

Причините са освен сушата, която е довела до двойно снижаване на дебита на каптажите за вода - от 12 л/с до преди две години, на 6 л/с към днешна дата. В последните две години водата изчезва. 

Старите етернитови тръби - на по над 60 и 70 години, водят до течове, замърсявания над нормите като това с превишението на максималното количество манган, и влошаване на качеството на питейната вода. В същото време инвестициите във ВиК инфраструктура остават в сферата на добрите пожелания, докато вече стотици населени места в страната страдат от безводие. 

Единственото решение за Авренско е да бъде изградено ново отклонение от "Камчийски пясъци", което да захрани селата, където водата е проблемна. 

Периодично, проблем със съдържанието на манган над нормите се появава и в други села като Приселци и Близнаци. Проблеми има и с нитратите във водата, за което трябва да се регулират нещата между земеделците, които използват торове и държавата, каза Манолов. 

В писмото на РЗИ, изпратено до кмета, ВиК и БАБХ пише още, че "приложени са научни доказателства за токсичните ефекти на манган при хронична употреба на вода с манган в ниски стойности, които се свързват с неврогенеративни заболявания като ранна деменция, Алцхаймер и Паркинсонов синдром".

И още.

"Посочено е, че манганът в питейната вода на зона "Китка" има естествен произход. Като основни мерки за намаляването му се прилагат хлориране и утаяване, и периодично почистване на съоръженията и на водопроводната мрежа от образувалите се утайки. Прилаганите мерки водят до значително намаляване на концетрациита на манган "на крана на потребителя", но същите остават над максималната стойност от 50 мг/л, т.е. дори след прилагането на съответните мероприятия съществува "остатъчен риск" за населението. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна ще отбележи с общоградско честване 187 години от рождението на Васил Левски

С общоградско честване във Варна ще бъдат отбелязани 187 години от рождението на Васил Левски.  Церемонията по полагане на венци и цветя, съпроводена с военен ритуал, ще се проведе на 18 юли от 9 часа на паметника на Апостола в Алеята на Възраждането в Морската градина, съобщиха организаторите от Община Варна.  Съорганизатори на събитието са..

публикувано на 16.07.24 в 10:42

Православната църква чества паметта на света мъченица Юлия

На 16 юли Православната църква чества паметта на света мъченица Юлия.  Св. Юлия била родом от Картаген. Произхождала от бележит род. Родителите ѝ били християни и ѝ дали християнско възпитание. Когато персийците покорили Картаген, те отвлекли много народ. И малката Юлия била между пленниците. Купил я някой търговец езичник в Сирия. Много настоявал..

публикувано на 16.07.24 в 08:29

Отец Генадий и неговата "Малка България" в украинския Арциз

"Малка България" - така настоятелят на храма „Пресвета Богородица“ в украинския град Арциз – отец Генадий Мартинов, определя градежа на храмовия комплекс, зад който стои.  Около половината от населението на Арциз и Арцизски район са украински българи.  Идеята за храма е от около 15 години, понастоящем градежът, който включва освен храмов..

публикувано на 16.07.24 в 08:05

Варна е домакин на най-голямото състезание с дронове у нас

Събота и неделя Варна е домакин на най-голямото състезание за дронове у нас – DRON CUP VARNA FAI 2024. Събитието ще се проведе на 20 и 21 юли, в близост до квартал Аспарухово, в зоната до игрищата на местния парк. Състезанието се провежда с подкрепата на Община Варна. В надпреварата ще се включат над 75 пилоти на дронове от целия свят. Сред заявилите..

публикувано на 15.07.24 в 18:27
Снимката е илюстративна

Лесна работа: На връщане с влака

Преди седмица в рубриката „Лесна работа“ ви разказах колко вълнуващо и изпълнено с неочаквани обрати може да бъде едно пътуване с влак: от стреса, че до последната минута не си сигурен дали изобщо ще тръгнеш до удоволствието на цената на един билет да получиш бонус – пътуването да се удължи с пет часа и четирсет минути. Последното може да се..

публикувано на 15.07.24 в 14:30

Варненци търсят спешна медицинска помощ заради високите температури

През почивните дни (13 и 14 юли) екипите на Центъра за спешна медицинска помощ във Варна са приели общо 403 пациенти от областта. Част от обадилите се на медиците са приети с ниско кръвно налягане и неразположение. Причина за сигналите са екстремно високите температури в града и областта, посочват от ЦСМП-Варна . 29 от 56-имата потърсили..

публикувано на 15.07.24 в 12:30

Графити и вдъхновение от Удсток в 7-ото издание на винения фестивал WINEkend във Варна

За поредна година Варна ще е домакин на виненото изложение WINEkend. Повече от 35 млади винарни ще представят продукцията си на 19 и 20 юли в Английския двор на Археологическия музей. Тазгодишното - седмо, издание е вдъхновено от фестивала Удсток, каза за Радио Варна единият от организаторите Владислав Ванков. Освен дегустация на вина, ще има..

публикувано на 15.07.24 в 09:00