Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Варна: Груба политическа манипулация е разследването на "Карантината"

Очаквам повдигане на обвинения и арест преди местните избори, допълни Иван Портних

Груба политическа манипулация и активно мероприятие в навечерието на местните избори. Така нарече кметът на Варна Иван Портних образуваното досъдебно производство от Европейската прокуратура относно изграждането на рибарското пристанище в район "Аспарухово". Според него прокурор Теодора Георгиева трябва да отговори на поредица от въпроси, сред които е и изборът на експерт по делото на Йоан Каратерзиян, който по думите му, е близък до "Демократична България".


Отсега предполагам какви ще са следващите действия – спешно и срочно повдигане на обвинения, а може би и арест, непосредствено преди местните избори, заяви кметът Иван Портних. Той допълни, че винаги е готов да съдейства и е съдействал при всички проверки, извършвани в Община Варна, но подобни политически манипулации и активни мероприятия, според него, са абсолютно недопустими.

Кметът на Варна заяви още, че вече има подадено възражение до Европейската прокуратура за отвод на Йоан Каратерзиян като вещо лице, тъй като е заинтересована страна по случая – от негово име са постъпвали редица жалби относно рибарското пристанище "Карантината", а самата жалба в ЕП е подадена от представител на ПП-ДБ.

Работата по делото провокира няколко въпроса, заяви кметът:

Първият - извършвала ли е Теодора Георгиева действия по разследване по прокурорска преписка 193/2021 г. по описа на Европейската прокуратура? Ако е извършвала действия по разследването, на какво правно основание е ставало това?

Свързана ли Теодора Георгиева с политически кръгове и лица, които са опоненти на ГЕРБ?

Защо за вещо лице, което трябва да извърши техническа експертиза по досъдебното производство № 119/2022 на Главна дирекция „Национална полиция“, е назначен Йоан Каратерзиян - активист на „Зеленото движение“, част от „Демократична България“? Доказателства за връзките му с ДБ могат да бъдат намерени лесно в медиите, както и в официалния сайт на ДБ, където има видеа с политически брифинги, в които Йоан Каратерзиян участва лично. През 2019 година той дори е спряган като кандидат за кмет на Варна от ДБ, „Зелено движение“.

Как така се оказва, че Йоан Каратерзиян е единственият геодезист в България, който може да направи техническа експертиза по досъдебното производство, въпреки че атакува реализацията на проекта за пристанището от първия ден, като подава сигнали до всички възможни институции. Заради тези сигнали и извършените проверки въвеждането в експлоатация на пристанището беше забавено.

Отчетен ли е фактът, че на 13 юни 2018 година Камарата на инженерите по геодезия, създадена съгласно Закона за геодезията и картографията през 2006г., се дистанцира официално в медиите от публичните изявления и мероприятия на кухата неправителствена организация на Йоан Каратерзиян „Камара на геодезистите в България (КГБ)“, използвана като бухалка срещу различни опоненти на ДБ?

Възможно ли е да бъде подготвена коректна информация по проекта за изграждане на рибарското пристанище „Карантината“ от политически обвързано лице и то за период по-малък от две седмици?

Търсен ли е целенасочен политически ефект с насрочване на проверките непосредствено преди местните избори? Защото постановлението, с което Каратерзиян е назначен за вещо лице, е от 31.07.2023 г., в Община Варна той е входирал искане за предоставяне на документи месец по-късно - на 25.08.2023 г., а до 10.09.2023 г. трябва да излезе със становище!

След като разследването по прокурорската преписка е от 2021 година, защо до момента не съм извикан за разпит?

Чуйте повече в звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

126 свободни места в детските градини във Варна след първо класиране

126 са свободните места в първа група в детските градини във Варна след първо класиране. Това показват резултатите от приема в общинските детски градини и подготвителни групи в училищата. За първа възрастова група са приети 2 104 деца. 84% от тях са класирани по първо желание, 10% по второ и 6 на сто - по трето и следващо желание. За яслена група в..

публикувано на 05.06.24 в 11:03

Протест срещу убийствата по пътищата във Варна на 8 юни

Национален протест срещу убийствата по пътищата на България организират от Асоциация "Ангели на пътя".  Той ще се проведе в София, Бургас, Варна, Пловдив и Стара Загора, съобщават организаторите.  Протестът във Варна е планиран за 8 юни, събота, от 12 часа, пред Съдебната палата на площад "Независимост".  „Надявам се, че гражданите на град Варна ще..

публикувано на 05.06.24 в 11:00

Част от кв. "Левски" без вода заради авария

Поради авария до около 16 часа днес част от квартал "Левски" в карето между улиците "Железни врата" и "Дубровник", бул."Васил Левски" и ул. "Подвис" ще остане без вода. До около 17 часа днес без вода ще бъдат и  абонатите от селата Тополи , Казашко, гара Тополи , Екарисаж и Промишлена зона "Тополи".  Поради строително-монтажни дейности, без вода днес..

публикувано на 05.06.24 в 09:46

Откриха невредимо 10-годишното момиче, обявено за издирване в Лясковец

Обявените за издирване 10-годишно момиче и 16-годишно момче са открити невредими в центъра на Лясковец, предаде БНР.  Издирват отвлечено дете в Лясковец Търсенето им продължи няколко часа, след като снощи майката на момичето подаде сигнал в полицията, че 10-годишната ѝ дъщеря е била отвлечена, но разследването установи, че момичето е тръгнало..

публикувано на 05.06.24 в 09:37

Улица в центъра на Добрич постоянно остава без вода

Улица в центъра на Добрич от една седмица е с нарушено водоподаване. Жители сигнализират, че ситуацията е нетърпима, а реакцията на ВиК дружеството неадекватна. Според потърпевшите проблемът е започнал след присъединяването на канализацията на новопостроена къща на същата улица. Улица „Брацигово“ в Добрич е в непосредствена близост до градския парк,..

публикувано на 05.06.24 в 09:15

ИА "Околна среда": Нямаме притеснения за качеството на морската вода

Нямаме притеснения за качеството на морската вода, изследванията показват, че показателите, които се наблюдават, са под нормите, каза ръководителят на регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция "Околна среда" (ИАОС) във Варна Мерджан Мохарем.  Стандартите за качеството на водите у нас са същите както в цяла Европа, посочи Росалина Инджиева,..

публикувано на 05.06.24 в 09:00

Издирват отвлечено дете в Лясковец

Полицията в Горна Оряховица провежда мащабна издирвателна акция на 10-годишно момиче и 16-годишно момче, и двамата от Лясковец и с ромски произход.  Снощи майката на момичето е подала сигнал в полицията, че 10-годишната ѝ дъщеря е била отвлечена. По оперативни данни от започналото разследване става ясно, че момичето е тръгвало доброволно с..

публикувано на 05.06.24 в 08:57