Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Eylon Bart (ARALLU): "С музиката си представяме Месопотамия"

Снимка: https://www.hammerheart.com

Интервю с Eylon Bart (ARALLU)

За близо 30 години израелската банда ARALLU има издадени осем дългосвирещи албума, последният „Death Covenant” от 2022. На 6 септември групата за първи път ще стъпи на Българска земя за пет дати, обединени в мини турне – Перник Варна, Русе, София, Казанлък. По този повод се свързахме с Eylon Bart от ARALLU, който свири на саз и тарамбука в бандата и даде специално интервю за „От другата страна”.

Интервюто с Eylon Bart (ARALLU) е излъчено в „От другата страна” по Радио Варна на 4.09.2023 година.


От другата страна - Здрасти, Eylon, би ли представил ARALLU с няколко думи?

Eylon Bart - Разбира се. ARALLU е близкоизточна, месопотамска блек метъл банда. На първо място е една от първите екстремни групи, създадени в Израел. Съществува от 1997 година. ARALLUимат осем албума. Направили сме много турнета и концерти, както в Израел, така и по света. В албумите комбинираме близкоизточна музика и такива теми в текстовете. Ние сме блек метъл група и на живо използваме и традиционни инструменти. Лично аз свиря на турски саз, както и на тарамбука. Шоуто е гарантирано и българските фенове ще получат най-доброто от нас.

От другата страна - На ARALLU Ви предстои турне в България, би ли сподели подробности?

Eylon Bart - Ще направим пет концерта.Един от тях е в клуб „Max” в Русе, друг във „Varna Live Club” във Варна. Ще свирим и в Плевен на „Japara Rock”. В София ще участваме на „Balkan Metal Meeting”. Ще направим концерт и в „HopeLive Club” в Казанлък. Много се радваме, че за първи път ще свирим в България. Винаги, когато с групата сме някъде по света, се сблъскваме с различни култури и хора и веднага се влюбваме в тях, без значение къде сме. Не очакваме нищо по-малко и при Вас. Още повече, че сме чували толкова положителни неща за феновете и за метъл сцената. Абсолютно фантастично. Наистина нямаме търпение.

От другата страна - Интервюто започна на български…

Eylon Bart - Така е, знам малко думи от няколко езика, а на български – „здравейте” и „добър ден”. Но това е всичко за съжаление. Би ми се искало да е повече.

От другата страна - В групата има ли музиканти с българска връзка?

Eylon Bart - В ARALLU доколкото ми е известно, май, никой няма подобна връзка. Лично аз със сигурност нямам. Не съм сигурен за единия от китаристите. Когато дойдем в България ще разберем повече. Познавам хора, които живеят в Израел, които имат семейни връзки. Имах близък приятел, който със сигурност беше свързан по някакъв начин с вашата страна. Всеки би могъл да открие някаква близост по някакъв начин.

От другата страна - Връщаме се на групата. Какво означава ARALLU?

Eylon Bart - „Arallu” има няколко значения. Демон от месопотамската митология. Месопотамската култура е възникнала там, където в момента е Израел. Когато се върнем хиляди години назад, държавата Месопотамия е била разположена на територията, обхващаща Сирия, Ирак, Йордания, както и Израел. „Arallu” е демон от Месопотамската митология и също така означава „подземно царство”.

От другата страна - Как музиката на бандата кореспондира с Месопотамската митология и демона със същото име?

Eylon Bart - На първо място - ние имаме много влияния от Близкия Изток в музиката ни. Също така използваме много традиционни инструменти като барбет, сантур, саз, тарамбука. Текстовете ни са насочени към историята и митологията на Близкия Изток и онова, което е ставало тук преди стотици години, съпоставяйки го със съвременната ситуация. Използваме много влияния, както в музиката ни, така и в текстовете. Комбинацията с блек метъла особено по време на концертите определено е интересна.

От другата страна - Това ли е начинът да сте автентични?

Eylon Bart - От една страна  е така. Обаче, знаеш ли, не се опитваме целенасочено да сме автентични. Просто това е средата от която идваме и в която сме израснали. Като изключим блек метъла, тази музика, близкоизточните инструменти и мелодии са част от нашето детство. Ние сме закърмени с тях от раждането си. Те са едно от най-големите ни музикални вдъхновения. Когато става въпрос за автентичност, това знаем и с това сме свързани. В същото време, още с появата си в края на 80-те и началото на 90-те, блек метълът ни отнесе главите. С годините успяхме да го използваме за нашите цели и по нашия начин. Създадохме наш стил, който комбинира блек метъла с музиката от Близкия Изток.

От другата страна - Важни ли са корените за ARALLU?

Eylon Bart - По някакъв начин е точно така. Това, което се опитваме да проектираме в музиката ни, не е задължително историята на страната ни. В определена степен и това го има, но ние искаме да представим историята на региона, какво е неговото минало. Както викингите в Норвегия, Швеция и цялото Скандинавие и техните завоевателни походи вдъхновяват бандите там, така и Близкият Изток има своя конкретна история. За нас е много важно тя да присъства в музиката ни.

От другата страна - Можем ли да посочим ARALLU за посланици на Израел и историята на региона?

Eylon Bart - По някакъв начин. По всяко време, всяка банда от дадена страна е неин посланик. В случая ще използвам Израел като пример. Тук големите групи са ORPHANED LAND или SALEM от миналото. Днес това са SHREDHEAD, които са наистина известни, както и ARALLU. По някакъв начин представяме страната ни и всеки един от нас се гордее с произхода си. Но не мисля, че сме задължени да показваме Израел в различна светлина. Ние не обсъждаме политиката. Ние говорим единствено за музиката.

От другата страна - Сменяме темата – по какъв начин социалните медии промениха възприемането на музиката и подходите на групите за нейното създаване?

Eylon Bart - На първо място социалните медии улесняват достъпа до всичко. В миналото, за да откриеш нова музика, трябваше да разменяш записи с приятели или да отидеш до тематичните магазини, с идеята да попаднеш на нещо свежо, което и издадено. Днес е толкова лесно. Просто трябва да въведеш няколко думи в Интернет и в платформите за споделяне за музика, и веднага получаваш възможност да се потопиш в толкова много музика, която преди това не си чувал. Намирам това за страхотно, защото като меломан имам възможност да слушам толкова много артисти и банди само с едно натискане на бутона на мишката. Лесно е и попадам на невероятни неща, които чакат да бъдат открити. Как обаче социалните медии промениха музиката? По отношение на ARALLU имаме основни теми в творчеството и определен начин за неговото създаване. Новите тенденции не ни засягат. От друга страна, обаче, е много хубаво постоянно да попадаш на нови неща, които да слушаш. Т.е. да използваш наличната информация. Но кой как я възприема, зависи от това на кого задаваш подобен въпрос. Отговорите биха били различни, в зависимост от човека. Вярвам, че днес използването на информацията по предназначение, е положително в някаква степен. Няма как да знаем какво крие бъдещето, но днес нещата са на едно добро ниво.

От другата страна - Какви с отговорностите на артистите в тази среда?

Eylon Bart - Те трябва да бъдат себе си, да са верни на идеята, да продължават напред и да не спират да създават. Като музиканти за нас творчеството е всичко. Създаването на нещо ново, на нова музика, на нови идеи, е всичко. За това трябва да продължаваме напред.

От другата страна - Важен ли е балансът между музиката, която създавате и очакванията на феновете?

Eylon Bart - Не смятам, че неговото постигне е толкова трудно. Вярвам, че много хора се опитват да открият нова музика, която да слушат. Нека вземе някоя отдалечена страна като Австралия. Едва ли много фенове там са запознати с ARALLU. От друга страна те се опитват да открият нови групи. Ние като банда няма да променим стила и идеите си, за да задоволим вкусовете на австралийската публика. Ние ще продължаваме да правим онова, в което вярваме. Много пъти съм чувал, че хората, не са ни познавали кой знае колко, но когато поне веднъж дойдат на наш концерт, веднага им ставаме любимци. Според мен най-печелившата карта на ARALLU са живите изпълнения. Те са нашето най-силно оръжие.

От другата страна - Какво прави един концерт специален за бандата?

Eylon Bart - На първо място това, че съм на сцената, това, че като група сме на сцената. Всеки път, когато сме там, преживяваме нещо ново. Всеки концерт е нов експеримент за нас. Обичаме преживяването, обичаме да наблюдаваме положителната емоция на хората в публиката и как се забавляват. В същото време използването на традиционните инструменти по време на концерт, които споменах малко по-рано в интервюто като саз и тарамбука, на които свиря, докато брабанистът е зад ударните, предизвикват страхотна реакция във феновете. Да я наблюдаваш – ние самите направо полудяваме. Заради тази енергия го правим и обичаме да го правим.

От другата страна - Коя е най-страната реакция от публиката, която сте ставали свидетели?

Eylon Bart - Това е труден въпрос, наистина труден. Нека да помисля... Ще се опитам да дам един пример, който помня наистина ясно. През 2017 или 2018 имахме участие в Чехия на един фестивал. Беше страхотно преживяване. Обичаме чешките фенове и ги поздравявам. Свирихме около 9 часа вечерта, фестивалът беше много добре посетен. Когато, обаче, излязохме на сцената, феновете бяха някак си апатични. При нас винаги има песен, която го отваря, представя ни в началото на концерта и въвлича и публиката в него. В момента, в който я започнахме и феновете чуха различни инструменти, атмосферата се промени. Видях как река от хора тръгна към сцената и започна да полудява. Един от най-откачените и странни моменти, които някога съм преживявал по време на концерт, макар че винаги сме били там, пред публиката. Други моменти, които няма да забравя са, когато след шоуто родителите идват при нас с децата си. Говоря за деца на 7, 8, 10 години. Те са гледали концертите. И веднага са заобичали групата. Това са най-откачените преживявания, които съм имал.

От другата страна - Кой компромис никога няма да направите в името на музиката?

Eylon Bart - Никога няма да променим стила си, само защото някой е казал нещо лошо за него. Ние вярваме в нашата идея и в нашата култура, както и в нашата музика. Никога няма да си позволим компромис в тази посока. Това е нещо, което никога няма да допуснем.

От другата страна - Тогава коя е най-голямата саможертва, която би направил в името на музиката?

Eylon Bart - Ще говоря от мое име, а не от името на групата, защото някои от музикантите в бандата имат семейства, деца. Но лично аз, говоря за себе си и от мое име, не искам деца. Не го приемам като саможертва. Ако обаче веднъж ми се наложи да направя такава, ще я обмисля много внимателно. Може да става въпрос за смяна на работата, защо не. Или да сменя страната, вероятно може да стане. Създаването на музика заема голямо място в личния ми живот, наравно с професията и работата ми. Но музиката е голяма част от живота ми.

От другата страна - Предимство и недостатък групата да е от Израел?

Eylon Bart - За да съм честен, ако говорим за политически нюанси, проблеми не съществуват. През 2015 година например свирихме в Турция с групи от Иран, Ливан и Обединените арабски емирства. Отне ни точно пет минути, за да се превърнем в най-добри приятели. Така че, ако става въпрос за политика, не срещаме никакви проблеми. Единствената трудност, която аз намирам, е свързана с представяне на музиката ни. Имам предвид, че на един фен му отнема повече време да се запознае с групите от Израел, защото Израел не е в Европа. Като банда на нас ни е малко по-трудно да тръгнем на турне. И все пак се справяме и сме направили доста обиколки през годините. И продължаваме да го правим. Като изключим минитурнето в България, през ноември започваме друго в пет различни европейски страни. Най-голямото предимство за ARALLU е, че хората, които не познават добре Израел, но чуят група от тази страна и преживеят мелодиите, които привличат слуха им, веднага започват да се интересуват, и искат да знаят повече, както за бандата, така и за държавата. Това за мен е добро предимство.

От другата страна - По някакъв начин обществените и политическите събития в Израел отразяват ли се на бандата?

Eylon Bart - Не, по никакъв начин. А и ние никога не обсъждаме политиката, както отбелязах. Не се интересуваме от нея и не й обръщаме внимание. Така че тя не от значение за нас. Единственият начин, по който политиката ни е оказвала влияние, е заради протести. Не знам до колко си запознат с вътрешнополитическата обстановка, но преди време имаше протести в страната. Ние репетираме в Йерусалим. По улиците, по които стигаме до репетиционната, имаше задръствания и бяхме като в капан. Иначе никакви. Не вярвай на медиите, нещата там не се представят по начина, по който всъщност се развиват. Не ни пука за политиката.

От другата страна - Защо точно блек метъл? За Вас това е само стил в музиката ли е или нещо повече?

Eylon Bart - Лично аз слушам много музикални стилове и жанрове. При ARALLU нещата стоят малко по-различно. Когато блек метълът се заражда в Скандинавието в края на 80-те и началото на 90-те години, беше впечатляващо. Той беше най-бързата, най-мощната и силна музика, която се е появявала някога. Беше невероятно да чуеш блек метъл. Стилът ме зариби на момента. На секундата вокалистът на ARALLU Butchered беше спечелен за каузата. Знам историята му и никога не бих могъл да я забравя. Веднага щом чул първите блек акорди, е разбрал, че това е неговата музика. Станал фен на секундата. Също така за нас беше голяма чест последното лято, когато свирихме в Норвегия, да посетим известното свърталище на MAYHEMв Осло „Helvete”– храмът на блек метъла. Всички в групата слушаме различна музика не само блек метъл, но най-много обичаме да свирим блек метъл.

От другата страна - Как изглежда еволюцията на блек метъла през твоите очи?

Eylon Bart - Ще ти отговоря така – няма само един начин, по който можеш да опиташ хляб. Всеки може да ти даде различен поглед как трябва да изглежда блек метълът според него. Самият аз много харесвам първата вълна на стила. Открих DIMMU BORGIR, CRADLE OF FILTH и симфоничния блек метъл, който се разви през новия век. За мен той е невероятен и много добър. Днес харесвам новата атмосферична вълна. Не отричай еволюцията, когато тя води до положително развитие. За мен еволюцията е добра. Тя е добра, както за музиката, така и за творческото начало. Едни хора харесват едно, други – друго. Всеки има мнение. Няма един единствен начин, по който да се яде хляб. Също така мисля, скандинавските традиции и войната срещу религията са най-голямата движеща стила зад стила - извън творчеството и търсенето на все повече агресия, суровост и директна бруталност. Но не е задължително това да е само религията. По-скоро нещата опират до зачитането на историята, а не до нейното заличаване. За мен това е истинското начало на блек метъла. И в следващия момент в движеща сила зад еволюцията на стила стават опитите за постигане на още повече агресия. Днес, разбира се, е трудно да постигнеш уникалност, но всеки може да открие своя поглед върху музиката, друг, собствен ъгъл за развитието на идеите си. Намирам се в момент, в който свиря в ARALLU, обичам музиката и искам това да продължи по същия начин.

От другата страна - Какво ще представите на турнето в България?

Eylon Bart - Сетът ни ще бъде комбинация от периодите на бандата. В него ще има песни от „Death Covenant”, „En Olam” от 2019, както и композиции от по-ранните албуми. Примерно от „The Demon from the Ancient World” от 2005. Продължителността на шоуто ни е между 50 минути до час. Говоря за тази обиколка. Веднъж хората да видят групата на сцена и да чуят музиката на ARALLU, сто процента съм сигурен, че ще ни харесат. Ние сме агресивни и в същото време традиционни с много силно представяне, изпълнено с енергия. Наистина се вълнувам много.

От другата страна - И последно – кой е твоят най-рокендрол момент?

Eylon Bart - Уау... Става въпрос за един концерт, в зала, който не си спомням много добре. Тогава точно до сцената имаше две колони. Спомням си, че се покатерих на едната от тях и скочих директно в публиката от височина 3-4 метра. След приземяването не си спомням много, но за мен това е най-рокендрол моментът в кариерата ми.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Настоящото служебно правителство е изключително изгодно за ГЕРБ и ДПС

„Първата разпоредба, която е отменена от Конституционния съд, е член 23 от основния закон. Той постановява, че културата, образованието и науката са национални ценности. Това решение ми се струва доста куриозно, но може да бъде прието и като метафора за цялостното поведение на съда“. Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна политологът..

публикувано на 27.07.24 в 14:04

Галина Станишева след успеха във Виена: Хорът ни единствен се представяше с различна програма на концертите

Варненският детски хор „Добри Христов“ към Общинския детски комплекс спечели първата награда и златния медал в 13-ото издание на Световния фестивал за мир в австрийската столица Виена.  Варненски хор спечели голямата награда на конкурс във Виена (ВИДЕО) В тазгодишното издание участваха 42 хорови формации от 16 държави - хорове  от Китай,..

публикувано на 26.07.24 в 12:25

Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY): Твърде лесно е просто да се предадеш

Интервю с Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY) Няма смисъл да обясняваме кой е Peter Tägtgren. Композитор, музикант, продуцент, лидер на индъстриъл бандата PAIN и дет зверовете HYPOCRISY. Истински работохолик. Това е напълно достатъчно за неговото представяне. Поводите за интервюто с Peter Tägtgren или както мило му казват българските фенове –..

публикувано на 26.07.24 в 11:07

Patrick Mameli (PESTILENCE): Рутината е проблем!

Интервю с Patrick Mameli (PESTILENCE) За първи път дет легендите от Нидерландия PESTILENCE ще свирят в България на 27 юли като част от „Sofia Metal Fest 2024” по покана на „BGTSC”. Водената от Patrick Mameli група ще излезе на сцената на „Арена София” преди TESTAMENT и BEHEMOTH. Преди тях феновете ще видят DJ Eric Hutchence и MALTWORM. В..

обновено на 26.07.24 в 09:33

Варненският лекоатлет Християн Касабов: Психиката в този спорт е изключително важна

За да надбягаш съперниците си в леката атлетика, трябва да имаш здрава психика, която е най-важното нещо в този спорт. Това коментира в интервю за Радио Варна лекоатлетът Християн Касабов. Успешният варненски лекоатлет преди броени дни спечели б ронзовия медал в дисциплината 110 метра с препятствия на Европейското първенство по лека атлетика за юноши..

публикувано на 25.07.24 в 10:05
Делян Илиев, Елена Цанкова и Димитър Георгиев

Благотворително почистване на Морската градина събира пари за солна стая за деца в нужда

„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщиха за Радио Варна Елена Цанкова и Делян Илиев   – двама от..

публикувано на 24.07.24 в 09:10

Магърдич Халваджиян: Успешните хора не обвиняват другите и признават грешките си

Магърдич Халваджиян е един от най-успешните продуценти у нас. Описва себе си като мечтател. Обича да казва, че „хвърчи в облаците, но в същото време е здраво стъпил на земята“.  В годините разбрах, че мечтите са много хубаво нещо, но трябва да ги подплатиш с много можене и знаене. Чак тогава разбираш, че те се сбъдват, категоричен е той. Този урок..

публикувано на 23.07.24 в 08:00