Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Причини за появата на силен косопад

Силен косопад или медицински – алопеция, може да бъде породен от множество причини. Нека разгледаме някои от основните:

Генетични фактори. Виновната за почти всичко генетика е най-честата причина и за косопада. Така наречената андрогенната алопеция при мъжете е предизвикана именно от комбинация на гени и хормони.

Хормонални промени или дисбаланс. Косопадът може да бъде причинен от различни хормонални промени при бременност, пост- и менопауза и проблеми с щитовидната жлеза.

Медицински състояния. Някои заболявания като анемия, сърбящ лишей, лупус, сифилис и др. също могат да доведат до косопад.

Лекарствени терапии. Всички медикаменти имат странични ефекти. Някои лекарства, използвани за лечение на рак, артрит, депресия, сърдечни проблеми и високо кръвно налягане, могат да предизвикат косопад като странична реакция.

Лечението с радиация в областта на главата може да доведе до обилен косопад.

Определени лечебни процедури, като хирургични операции или значителна загуба на тегло, също могат да предизвикат падане на косата.

Стрес. Той е винаги сред обичайните заподозрени! Силни стресови ситуации или травми могат да доведат до временен косопад.

Неподходяща грижа или прекомерно третиране на косата. Химически процедури, като къдрене и боядисване, прекалено стягане или често използване на високи температури за стилизиране, може да доведат до увреждане на структурата на косъма и съответно до косопад.

Неправилно и небалансирано хранене. И то е сред обичайните заподозрени. Дефицитът на определени витамини и минерали, като желязо, цинк, белтъчини и витамини от B групата, могат също да предизвикат косопад.

Как можем да си помогнем при силен косопад?

Това е първият въпрос, който си задаваме, веднага щом се сблъскаме с проблем.
Ето няколко предложения, които можете да използвате, за да се опитате да  контролирате или намалите, доколкото и ако е възможно прекомерният косопад.

1.   Първо посетете дерматологичен специалист- трехолог, който да диагностицира правилно проблема и да предложи специфично лечение.

2.   Променете хранителните си навици. Поддържайте балансирано хранене, богато на протеини, желязо, цинк, омега-3 мастни киселини и витамини от групата B.

3.   Избягвайте агресивни процедури. Красотата изисква жертви, но не на всяка цена и не точно такава. Ограничете химическите процедури и топлинното третиране, като боядисване, изправяне и къдрене, и избягвайте прекалено стягане на косата.

4.   Нежна грижа. Мийте косата си с шампоан, балсам и маска, подходящи за вашата коса, и избягвайте агресивно триене.

5.   Масажирайте скалпа. Редовният масаж може да стимулира кръвообращението и да подпомогне растежа на косата.

6.   Използвайте подходящите козметични продукти за коса, които съдържат в състава си миноксидил, който може да помогне при някои форми на косопад. Отново обаче, ви съветваме да се консултирате с дерматолог за подбора на правилната козметика за коса, защото неподходящата може да бъде самата причина за падане на косата.

7.   Избягвайте стреса. Лесно е да се каже, но при свръхнатовареното ни ежедневие, е трудно да се направи. Все пак - намерете начини да управлявате стреса, тъй като той може да бъде основна и определено е една от най-често срещаните причини за временен косопад.

8.   Включете и хранителни добавки, като биотин, желязо, цинк, или мултивитамини.

9.   Медицинско лечение. Ако косопадът е причинен от конкретно медицинско състояние, лечението на това състояние може да помогне в контрола му и е неизбежно.

10.  Лазерна терапия. Някои клинични изследвания показват, че лазерните терапии могат да стимулират растежа на косата. Намерете подходяща специализирана в мезотерапия за коса клиника в София, за да ви бъде помогнато наистина адекватно.

Мезотерапия за коса - Можем ли да се справим с косопада с домашни средства?

Да, има редица домашни средства, които много хора използват в опит да контролират или намалят косопада. Някои от тези средства могат да бъдат полезни, особено когато косопадът е свързан с външни фактори или временни причини.
Въпреки че много хора предпочитат естествените методи, е важно да се помни, че домашните средства може да не бъдат ефективни при всички видове косопад или при всички хора. Ако косопадът продължава или се влошава, е препоръчително да потърсите професионална консултация.

Могат ли да помогнат дерматолозите?

Да, разбира се! Нещо повече - дерматологията е дял в медицината, който се занимава с диагностика, лечение и профилактика на заболявания на кожата, косата, ноктите.
Дерматологът може да:
•   диагностицира причината на косопада.
Чрез снемане на анамнеза, клиничен преглед и лабораторни тестове;
•   
предложи различни лечения;
• 
 даде препоръки за ежедневна грижа и да предостави съвети за подходящите продукти;
•   проследи прогреса и ефективността на терапията
и да оцени дали текущото лечение дава желаният резултат и да направи съответните корекции.

Ако се сблъсквате с косопад, е добра идея да потърсите консултация с дерматолог София, който специализира в областта на трехологията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Колаген и биотин, строителните материали на красотата

В днешния свят, където външният вид играе важна роля, много жени търсят начини да подобрят здравето и красотата на косата, ноктите и кожата си. Колагенът и биотинът са две ключови съставки, които могат да ви помогнат да постигнете тази цел. Тези хранителни добавки предлагат множество ползи, които ще разгледаме в тази статия. Какво е Колаген?..

публикувано на 09.07.24 в 13:56

ВСУ "Черноризец Храбър" е домакин на обучение, организирано от Българския олимпийски комитет и Червения кръст

Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ ще бъде домакин на обучение по проект „Спортен треньор+“, организирано от Българския олимпийски комитет и Българския червен кръст. Очаква се в него да се включат треньори по над 10 вида спорт от Варна и региона, които работят с бежанци и/или с деца и младежи в риск. Събитието ще бъде открито на 10..

публикувано на 09.07.24 в 11:37

Турция и България с най-ниски нетни доходи в Европа

Турция и България отчитат най-ниските средни годишни нетни доходи в Европа, съответно 8 968 евро за Турция и 9 355 евро за България, съобшава БГНЕС. Според Евростат, официалната статистическа служба на ЕС, Швейцария оглавява списъка с впечатляващата средна годишна нетна заплата от 85 582 евро, която е значително по-висока от всяка друга..

публикувано на 09.07.24 в 07:23
Черна чайка

Черната чайка долетяла във Варна от остров Свети Иван?

Възможно е черната чайка, която през почивните дни стана хит в социалните мрежи, да е долетяла във Варна от остров Свети Иван. Това коментира за Радио Варна Ивайло Иванов от Българското дружество за защита на птиците. Той обясни, че преди три години на острова е била заснета друга черна чайка. Иванов припомни, че на остров Свети Иван се..

публикувано на 08.07.24 в 14:01

Лесна работа: Пътуване с влак

Когато лятото обгърне с гореща ласка всяко място, далеч от брега, жадуваме за дълъг уикенд край морето. И ето ме, трийсет години след последното си пътуване с железниците, решавам да се метна във влака. В нощния, разбира се, за да получа колкото може повече море. Вече съм на гарата. На електронното табло се мъдри половинчата..

публикувано на 08.07.24 в 12:00

Православната църква отбелязва Св. Прокопий Пчелар

На 8 юли православната църква чества Великомъченик Прокопий, който умира мъченически за вярата си, посечен след жестоки изтезания от император Диоклетиан през 303 г. заради изповядването на християнски религиозни убеждения. В народните представи светецът е покровител на пчеларите и е известен като..

публикувано на 08.07.24 в 03:47

Мисия възможна ли е разширението на пътя Варна-Добрич?

Все още не е ясно дали е започнала работата по проекта за разширение на пътя Варна – Добрич. Пари за тази цел са предвидени в държавния бюджет за 2024 година. Това съобщи за Радио Варна депутатът от БСП от Добрич Мая Димитрова. Тя е задала въпрос до министъра на регионалното развитие и благоустройството във връзка с това на какъв етап е..

публикувано на 07.07.24 в 13:21