Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Деня на Съединението

Проф. Христо Кожухаров: Днес българите се обединяват когато са застрашени или предадени

Колективните спортове ни обединяват повече, отколкото индивидуалните, каза още психолога

Да се обединяваме ни е заложено в гена, смята професор Христо Кожухаров


Денят на Съединението на Княжество България с Източна Румелия е подходящ повод да се замислим колко обединени сме днес като общество. Какво може да ни накара да сме единни отново - така, както сме били преди 138 години и кои са линиите на разделение днес? Отговорите на тези въпроси потърсихме от психолога проф. Христо Кожухаров, който е председател на Българската психиатрична асоциация и преподавател в Медицинския университет във Варна.

"От една страна, като народ, като ген, ние сме склонни да бъдем заедно. Имаме миналото да бъдем част от нещо. Сега обаче ни обединяват много малко неща", коментира проф. Кожухаров.

Според него в днешно време сме склонни да се обединяваме когато сме в опасност или сме предадени, а също и при казуси с жертви. Един от последните примери беше случаят с Дебора от Стара Загора.

"Не е лошо, че ни обединяват такива казуси. И Великобритания преди години се беше обединила покрай случая Маделин и търсеха и даряваха. При нас обаче следва още един процес, който според мен не е много добър. Това е идеализацията. Ние правим след това от жертвите герои. Не, жертвите не са герои", категоричен беше психолога. Той допълни, че днес ни липсват герои и личности, на които да се възхищаваме и да искаме да бъдем като тях. Такива личности със сигурност не са и днешните политици.

"Дори и в политикатa ние се обединяваме около отричането. Много партии обединяват хората, отричайки нещо, а не в името на нещо", каза професор Кожухаров и напомни, че до вчера политиците са били част от нас. "Днес обаче се разделяме на ние и те", допълни той.

"На някакво друго ниво ние също искаме да сме на тяхно място. Ние казваме, че ще бъдем различни ако сме на тяхното място, но дали ще е така наистина", запита се професор Кожухаров.

Психологът беше категоричен, че спортът има силата да обединява хората, но според него колективните спортове обединяват повече отколкото индивидуалните.

Какво трябва да променим за да започнем да бъдем по-единни като общество? Чуйте в интервюто на Иван Барбов с проф. Христо Кожухаров в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10