Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рибари на пореден протест заради ограничен достъп до залива "Болата"

Снимка: БТА

Тази събота рибари от Крайморска Добруджа организират пореден протест. Тяхното недоволство е продиктувано от ограничението да пускат лодките си в морето през залива „Болата“, както са го правили всички от десетки години и от констативните протоколи и актове, които ги грозят, ако нарушат това ограничение. Миналата събота рибарите отново протестираха, като затвориха за около 40 минути пътя от с. Българево към нос Калиакра и поставиха срок от една седмица за реакция от ангажираните по проблема институции. След като не получиха такава, утре те са готови да блокират международния път 1-9, свързващ Варна с ГКПП Дуранкулак. 

Заливът „Болата“ от години е пресечна точка на спорове, забрани, ограничения и институционални противопоставяния. От едната страна стоят онези, които искат заливът да бъде изцяло лишен от посещение на плажуващи, от втора са тези, които искат да бъдат ремонтирани брегоукрепителните съоръжения, за да се запази във вида, в който е и до момента, от трета страна са местните хора, които искат да имат правото да ползват този плаж, защото е единствен в околността и е от огромно значение за туристическия бранш. И сред целия този хаос се намесват и рибарите, които настояват за едно – както са влизали в морето през залива техните бащи и дядовци, така да го правят и те. И обясняват, че това е единственото възможно, безопасно и безплатно място за тази цел на север от Варна.  

Напрежението ескалира в края на месец август, когато Анастас Ангелов от Българево, занимаващ се с риболов от 40 години, бива извикан в полицията за обяснения и му се издава констативен протокол за това, че автомобилът му при пускане на лодката в морето е навлязъл върху пясъчната ивица. 

Места за обществено ползване за пускане на плавателни съдове на север няма, категоричен е и любителят рибар от Балчик Виктор Лучиянов. Единственото такова е в КК Златни пясъци, което обаче е платено и твърде скъпо за обикновения риболовец. 

По думите на Виктор Лучиянов проблемът с влизането на лодки през залива „Болата“ е започнал преди 3-4 години, когато централната власт в София по необясними за него причини им отнема това право. 

Затова и утре, 9 септември, рибарите организират нов протест, като този път ще го проведат на международния път 1-9 на кръстовището при първия вход за Каварна от 10.30 часа. Очаква се местните рибари да бъдат подкрепени и от своите колеги от още 5 области. Основните им искания са три – да се възстанови или изгради наново стария хелинг, което ще отнеме по-малко от 1% от пясъчната ивица и да се прекрати практиката за глобяване на рибарите. Второто изискване е да се спре паркирането върху пясъчната ивица на автомобили, кемпери, каравани и други, да се обособи буферен паркинг за туристите. И последното им искане е да се изградят хелинги и слипове по Северното Черноморие, защото такива към момента изцяло липсват. 

Ако и този път няма реакция, протестиращите са в готовност да поискат оставката на министъра на околната среда и водите. 

Подробностите чуйте в звуковия файл:











Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жителите на Белославското село Езерово настояват за ефективни мерки за ограничение на движението в района

Мирен протест-шествие, организиран от жители на с.Езерово, община Белослав, затвори важни улици в селото. За пореден път в последните години местните привличат общественото внимание с искания да се ограничи скоростта на движение на превозните средства по републикански път III-2008. Въпреки че има пътни знаци /тип В-26 и Т-17/, поставени на разстояние от..

публикувано на 13.07.24 в 18:24

Времето остава горещо и в неделя

През нощта ще е ясно. Във вътрешността ще е почти тихо, а по Черноморието ще духа слаб северен вятър. Минимални температури между 19° и 24°, по носовете до 26°, за Варна около 24°. През деня ще е слънчево със слаб, следобед умерен вятър от североизток и изток. Остава горещо с максимални температури между 35° и 40°, по крайбрежието от 29° до 34°, за..

публикувано на 13.07.24 в 17:00
Гюнер Тахир

Гюнер Тахир: С всеки изминал избор, електоратът на ДПС намалява етнически, както у нас, така и в Турция

Няма модел Пеевски, има модел Доган. И моделът Пеевски е част от модела Доган. Така коментира в предаването „Позиция“ последните събития в ДПС бившият заместник председател на партията и парламентарната група през 90-те години Гюнер Тахир. По думите на Тахир, почетният председател на ДПС грешно е преценил, че освобождаването на Делян Пеевски би..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Снимката е илюстративна.

Мирен протест-шествие организират жителите на село Езерово, община Белослав

Мирен протест-шествие, организиран от жители на с.Езерово, община Белослав, ще затвори важни улици в селото днес от 18.00 часа до приключване на протестните действия. За пореден път в последните години местните привличат общественото внимание с искания да се ограничи скоростта на движение на превозните средства по републикански път III-2008...

публикувано на 13.07.24 в 16:00

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

публикувано на 13.07.24 в 15:41

Пожар в Парк „Росенец" на метри от лятната резиденция на Ахмед Доган

Незагасен фас предизвика пожар в Парк "Росенец", близо до лятната резиденция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. За щастие горят само сухи треви и храсти. Комисар Николай Николаев, директор на пожарната в Бургас, съобщи за агенция БГНЕС, че огънят е локализиран, но в момента се е възпламенил пожар в двора на къща в град Камено, пожари в областта има..

публикувано на 13.07.24 в 15:11

Търговците стават по-дисциплинирани, но и по-изобретателни според инспекторите на НАП

От 28 юни досега от НАП - Варна са проверили над 320 обекта, на 30 от тях са издадени актове за различни нарушения. Tърговците стават по-дисциплинирани, но и по-изобретателни. Това заяви Лора Георгиева - говорител на НАП-Варна. Тя, заедно с инспектори, присъства на проверка на заведение за хранене на Крайбрежната алея в морската столица. В..

публикувано на 13.07.24 в 15:03