Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба разкрива тайните на контрабандата от времето на социализма

"Контрабанда и картички" остава в РеБонкърс до 21 септември

Изложбата „Контрабанда и картички“ на съвременните артисти Аарон Рот и Никола Стоянов беше открита вчера в алтернативното младежко пространство за култура РеБонкърс във Варна. 

Двамата съвременни артисти ще представят свои арт инсталации, свързани с изследването на служебния архив на Агенция "Митници", дирекция "Борба с наркотрафика" в периода между 1975 и 1985 година. Варненци и гостите на града ще видят различни служебни бележки, фотографии, негативи, справки и докладни записки, които разкриват част от рутината на митническото дело.

"Моята инсталация се занимава повече с паметта, нейната разпокъсаност и липса, както и осмислянето на близкото бъдеще и т.нар преход", разкри Никола Стоянов. Той представя една дигитална инсталация, както и такава, която комбинира архивен материал и дигитални проекции.


В изложбата може да бъде видяна и една докладна записка от края на 70-те години, която е адресирана до тогавашния външен министър Петър Младенов. Тази записка дава информации за проведена среща с първия секретар на посолството на САЩ, разкри кураторът на изложбата Христо Калоянов. Бележката е изпратени преди провеждането на международна среща на Митническия съвет, която се е състояла във Варна.


"Една от папките проследява тирове, които са пътували  със строителни материали, но във Франция биват задържани, защото са открити 8.5 милиона къса цигари", каза още Калоянов. 

В събота от 18.00 часа гости на изложбата ще са и представители на Агенция "Митници". Ще се проведе и среща-разговор с директора на Областната дирекция "Борба с наркотрафика" в София.

Повече за изложбата чуйте в звуковия файл


БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 100-килограмов марлин улови 18-годишният лекоатлет Преслав Вълев от Балчик

18-годишният чукохвърляч Преслав Вълев от Балчик, който ще представи България и Спортен клуб по лека атлетика „Черно море 2005“ на световното първенство в края на август в Лима (Перу), може да се похвали и с още постижения.  Лекоатлетът покорява и морета на хиляди километри. На 9 януари 2024 година той улавя в Тасманово море край бреговете на..

публикувано на 26.02.24 в 17:05

Лесна работа: Високосно

Здравейте и прекрасна нова седмица, която ще добави към февруарските ни преживявания още един ден – 29-и февруари. Би трябвало да се радваме на този подарък, но е странно колко много условности си създаваме ние, хората. Дори попаднах на списък с неща и действия, които се предполага, че са забранени през настоящите 366 дни. Тъй..

публикувано на 26.02.24 в 16:00

Сефарадската синагога във Варна продължава да тъне в разруха (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Сефарадската синагога на еврейската общност във Варна продължава да тъне в разруха, видя репортер на Радио Варна.  Построена през 1890 година, днес от нея са останали само външните стени.  Надписът "Душа" на една от вътрешните врати и в буквален, и в преносен смисъл, казва много... за сърцето на сградата и духа, който носи...

публикувано на 26.02.24 в 14:43

В Балчик: Мартеници с енергия от Теди

Празникът на Баба Марта в българските традиции е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата. Първи март бележи идването на Баба Марта, митологичния образ в българския фолклор, олицетворяващ променливия месец март. На 1 март се закичваме с усуканите бяла и червена вълнени нишки. Мартеницата е..

публикувано на 26.02.24 в 13:58

26 февруари - Международен ден на бавните обороти

На 26 февруари се отбелязва Международният ден на бавните обороти (Празник на спокойствието).  Празникът се чества от 2007 г., а Социалното движение, наречено  Slow Life (Бавен живот), се заражда през 1986 г. Именно тогава италианецът Карло Петрини организира демонстрации срещу появата на червено-жълтата сграда на прочута верига за бързо хранене на..

публикувано на 26.02.24 в 08:12
Красимир Вълев

Пътеките по плажовете да стигат до морската вода, предлагат хора с двигателни затруднения

Дървените пътеки по плажовете да достигат до морето, а не само до средата на пясъчната ивица, около заведенията, до чадърите и шезлонгите. Това предлага Красимир Вълев, който има двигателни затруднения.  Красимир Вълев е слушател на Радио Варна и ни потърси провокиран от предложените промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие,..

публикувано на 26.02.24 в 07:50

Поведението на родителите е определящо за спортната активност на децата

Младежкият спорт може да бъде чудесен начин да поддържате децата активни, ангажирани в общността и социално стимулирани извън класната стая. Въпреки че за всеки спортист е важно да спазва правилата на играта, ново изследване показва, че майките и бащите, които подкрепят децата си отстрани, също трябва да внимават за собственото си поведение. Учени от..

публикувано на 25.02.24 в 10:47