Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Портних: До 15 септември ще е готова долната част на улица "Подвис"

Иван Портних
Снимка: Веселина Киричева

До 15 септември ще е готова долната част на улица "Подвис", а няколко дни след това - и връзката с булевард "Христо Смирненски". Това съобщи кметът на Община Варна Иван Портних в предаването "В ефир сте" по Радио Варна с автор и водещ Даниела Стойнова. "До края на септември всичко ще е готово", допълни кметът в отговор на въпрос във връзка с хода на работата по големия ВиК-проект на Варна в този участък.

"Цветният квартал трябва да бъде оправен открай до край", посочи Иван Портних. 

Кметът припомни, че през септември все още нямаме приет бюджет. Той отговори и на задочен въпрос на бившия областен управител от "Продължаваме промяната" Благомир Коцев, който влиза в битката на местния вот, защо се правят ударно ремонти на 92 улици във Варна, за над 175 млн. лева. Портних определи като банално начало на предизборната кампания коментарите от страна на Коцев за ремонтите и внасянето на сигнали в общината за градската среда в присъствието на медии и подчерта, че именно неговата партия е отговорна за забавянето на ремонтите. Не знам какъв смисъл намира в това, вероятно иска да създаде някаква предизборна суматоха, каза кметът. Образът на граждански омбудсман, в който наивно се вживява, му стои изключително фалшиво, каза още Портних.

 Коцев не може да реши собствения си проблем с варненци, камо ли да решава проблемите на града, подчерта той и поясни, че има предвид казуса с разположените пред заведението му беседки. Неговият конкретен проблем е свързан със заграбените поляни в Морската градина и паркинга в сърцето на Морската градина.

Иван Портних коментира и темата за вандализма, който ощетява не само градската среда, но и всички варненци.

Видеонаблюдение ще има в районите на подлезите, детските площадки и контейнерите за смет във Варна, каза още Портних. Това ще бъде приоритет в новия бюджет, допълни градоначалникът. "Видеонаблюдението дава веднага бързи резултати, затова сме го извели като приоритет", каза Иван Портних. Сигналите ще бъдат достъпни до екипите на Общинска полиция, добави кметът на Община Варна. 

Портних коментира и сигнал от района на Основно училище "Константин Арабаджиев" във Варна, където варненци апелират за поставянето на легнали полицаи. "В момента тече кампания около всички училища в града за обновяване на маркировката, пешеходните пътеки и поставането на легнали полицаи. Тези теми се решават от специализирана комисия с експерти по пътна безопасност, както и от Община Варна. На база на техните решения ние реализираме всичко", допълни той. 

До средата на октомври се очаква да пристигнат новите комплексно-разпределителни устройства (КРУ), необходими за тръгването на новите електробуси във Варна, съобщи кметът. „Всичко е готово, очакваме доставката им. От фирмата бяха във ваканция през целия август и обещаха в средата на октомври да доставят тези въпросни устройства. Търсим варианти от Енергото за временно захранване, за да бъде решен проблемът частично. Станциите са изградени, трафопостът в градския транспорт е оборудван изцяло. Единственото нещо, което остава, са тези две КРУ-та, които са платени още през май“, добави Портних. 

Цялото предаване "В ефир сте" чуйте в звуковия файл:





По публикацията работи: Олга Карова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отчитат спад на престъпността в Балчик, от май заработват съвместни екипи между румънски и български полицаи

Съвместни екипи между български и румънски полицаи ще заработят от май, съобщават от Община Балчик след среща този месец с представители на Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи, на местната власт, с директори на училища и социални заведения. На нея е отчетен спад на престъпността в сравнение с 2022 година.  „Балчик е за пример..

публикувано на 30.04.24 в 14:04
Снимката е илюстративна

По-често ще вдигат контейнерите за смет в центъра на Варна през лятото

Два пъти седмично ще мият улиците във Варна. От два до три пъти в денонощие ще събират боклука в града. Предвидено е по-често вдигане на контейнерите в централната част. Това каза Николай Симеонов, управител на сметопочистващата фирма ЗМБГ- Варна.   Той припомни, че съдовете са само за битови отпадъци. Често случващите се проблеми с повреди на..

публикувано на 30.04.24 в 12:21

Ясни са имената на кандидати за народни представители от Балчик

За по-малко от четвърт час парламентарно представените партии в Балчик се споразумяха за състава на СИК-овете в община Балчик по време на свиканите от кмета Николай Ангелов консултации. Единодушно приеха да се запазят квотите от предходните избори за народни представители. Така в обявените 38 избирателни секции ще има..

публикувано на 30.04.24 в 12:16

Започна кампания„Continuons en français - да следваме на френски в България“

Организатори: Националното бюро на Университетска агенция на франкофонията- България, Асоциацията на преподавателите по и на френски език . Франкофонските програми в българските университети Партньори на кампанията - Министерството на външните работи, Министерството на образованието, Френско- българската търговска и индустриална камара, Посолството..

публикувано на 30.04.24 в 12:14
Синя зона, център, Варна

"Синята зона“ ще е безплатна по празниците, ще работи само на 2 май

„Синята зона“ за краткосрочно паркиране в централната част на Варна няма да работи през дните 1, 3, 4, 5 и 6 май 2024 г. Това са официалните празнични дни, в които паркирането в зоната ще бъде безплатно за гражданите. От Общинското предприятие „Общински паркинги и синя зона“ напомнят, че 2 май 2024 г., четвъртък, е работен ден и „синята зона“ ще работи..

публикувано на 30.04.24 в 12:10

0% ДДС за хляба и брашното до края на 2024-та

До края на годината се удължава нулевата ставка за ДДС за хляба и брашното, реши на второ четене бюджетната комисия, предаде БНР. Също така има предложение за лимит от 15% надценка на цената на хляба в магазинната мрежа. Засега текстът отсъства от законопроекта. С друга промяна се връща данъкът върху доходите за гъбарите и билкарите. Промяната влиза..

публикувано на 30.04.24 в 11:28

Последен ден за подаване на данъчната декларация

Днес е крайният срок за деклариране на доходите за 2023 г. пред НАП чрез годишна декларация за облагане на доходите на физически лица. От агенцията припомнят, че това може да стане и по електронен път чрез услугата „предварително попълнена данъчна декларация“. Данъците за довнасяне могат да бъдат платени онлайн. Срокът за плащането им също..

публикувано на 30.04.24 в 07:51