Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисия ще провери състоянието на язовирите и речните корита във Варна и областта

Три приемни дни всеки месец ще има ръководството на Областната администрация

2
Коритото на Луда Камчия след свиването на най-западния ръкав на язовир Цонево.

През първата седмица на октомври комисия ще извърши проверки на състоянието на язовирите в областта. Това съобщи пред медии днес областният управител на Варна доц. Андрияна Андреева. Всички 12 кметове от региона ще трябва да изготвят в кратки срокове информация за потенциално опасните участъци, зони, дерета или корита на реки, които са на тяхна територия. След срещата на областните управители с премиера Николай Денков стана ясно, че се обмисля създаване на Национален фонд за превенция срещу бедствията, а в дългосрочен план се обсъжда възможността да се създаде многогодишна национална програма, по която да се финансират проекти за превенция срещу бедствия. 

Три приемни дни всеки месец ще има ръководството на Областната администрация във Варна. Това съобщи още областният управител  доц. Андрияна Андреева. "В сайта на Областна администрация има информация за начина, по който могат да се запишат гражданите", допълни Андреева. От началото на септември в първия четвъртък на месеца граждани ще приема заместник-областният управител Антоанета Петрова, а в третия - другият заместник на Андреева - Огнян Рачев. За областния управител приемен ден остава всеки втори четвъртък на месеца. Гражданите ще могат да се срещат с ръководството на Областната администрация от 10 до 12 часа. 


Доц. Андрияна Андреева допълни, че ръководството на Областната управа във Варна си поставя като приоритет държавната администрация да е насочена към правата и проблемите на гражданите. Близо 30 са електронните услуги, които предлага на страницата си институцията. "Този процес на дигитализация е динамичен - възможностите се обновяват ежедневно", каза Андреева. 

Възстановява се и практиката на взаимодействие между Областната администрация и 12-те общини в региона. "Още при встъпването ми в длъжност отправих покана до кметовете на общините, като десет от тях се отзоваха и имаме реализирани срещи. Основните проблеми, които набелязаха те, са свързани с транспорта, с водната криза. Те споделиха и постигнати успехи и начертаха планове, за които ще искат съдействие на областния управител", допълни Андреева. 

След среща с кмета на Аврен, свързана с водната криза в населеното място, вече са придвижени документите за каптажа. "Това е една малка стъпка за решаване на проблема. Документите са входирани в ДНСК и предстои в най-скоро време тази част да се финализира", каза още Андреева. 

Сред най-важните краткосрочни приоритети областният управител посочи осигуряването и провеждането на честни и прозрачни местни избори.

Подробностите чуйте в звуковия файл:



По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожар

Два големи пожара продължават да гасят огнеборците във варненско

Останалите по-рано възникнали огнища на огнената стихия са овладени.  Това каза старши комисар Тихомир Тотев-директор на варненската пожарна служба. Тотев съобщи, че екипи от военноморските сили са пристигнали на мястото на пожара край село Слънчево и помагат за потушаването му.  Няма опасност този пожар да застигне населените места. Във Варна..

публикувано на 14.07.24 в 20:02

Доброволците да гасят огъня само под ръководство на пожарникарите

Разраства се пожарът, възникнал между летище Варна и село Слънчево, пламъците вървят към Игнатиево и селата Припек и Баново. Десет машини, осигурени от пътно-строителните фирми, са включени в овладяването на огъня. Областният управител на Варненска област проф.Андрияна Андреева е поискала от командира на ВМС контраадмирл Кирил Михайлов да бъдат..

публикувано на 14.07.24 в 18:28

От пътните фирми също предоставят багери и тежка техника за гасенето на огнищата

Областният управител на Варненска област проф.Андрияна Андреева е изпратила писмо до командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов с искане да се осигурят екипи от представители на ВМС ,които да подпомогнат пожарникарите в овладяване на огнищата, възникнали в града и региона. От пътните фирми също предоставят багери и тежка техника, общо 10..

публикувано на 14.07.24 в 17:23
пожар

Пожарите стават повече, огънят върви към Игнатиево, с.Припек и с.Баново

О перативният дежурен в Областна администрация – Варна е получил от телефон 112 нови сигнали за възникнали пожари на територията на Варна и в региона. Пожар се е разгорял в района на блок 406 в квартал „Владислав Варненчик“ при обръщача и до Детския център.  Друго огнище се разпростира между селищно образувание Сълзица,..

обновено на 14.07.24 в 17:09

Утре 35 градуса във Варна

През нощта ще е предимно ясно и почти тихо. Минимални температури между 18° и 23°, по носовете до 26°. Утре ще се запази слънчево и горещо. Ще духа до умерен вятър от североизточна четвърт. Максималните температури във вътрешността ще достигат 36°-41°, само по крайбрежието ще са малко по-ниски между 31° и 36°. За Варна минимална температура..

публикувано на 14.07.24 в 15:40
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Китай и Русия проведоха съвместен военен патрул в Тихия океан

Китай и Русия проведоха съвместно военноморско патрулиране в северната и западната част на Тихия океан, съобщи Министерството на отбраната на Пекин, цитирано от АФП. От министерството заявиха, че учението не е било насочено срещу никоя друга държава. Двете..

публикувано на 14.07.24 в 15:37
Пожар

Движението по АМ "Хемус" се пренасочва през Комитово ханче заради пожар до Слънчево

Голям пожар от двете страни на магистрала „Хемус” край Варна Пожар в сухи треви и иглолистна гора е възникнал до пътя за село Слънчево, община Аксаково. Четири екипа на Пожарната са на мястото. Движението по магистрала "Хемус" се пренасочва  през Комитово ханче заради разрастването на пожара -съобщиха от Областната дирекция на..

публикувано на 14.07.24 в 15:19