Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липса на капацитет на мрежата за пренос на ток затруднява инвестициите във ВЕИ

Исканията за изграждане на нови мощности от фотоволтаици надхвърлят неколкократно възможностите на мрежата

Снимка: Pixabay

Ръстът на инсталираните мощности за производство на електроенергия от възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) води до затруднено присъединяване на обекти към електроразпределителната мрежа. За това съобщават от ЕРП дружеството, което обслужва Североизточна България, Енерго-Про. 

В последните години е достигната граничната стойност на мрежата в региона, характеризиращ се с благоприятни условия за инсталиране на ВЕИ съоръжения. Все по-често се налага да бъдат отказвани искания за присъединяване заради липса на свободни мощности за трансформация и пренос на енергия, които да удовлетворят нарастващия инвеститорски интерес за изграждане на нови обекти за ток от ВЕИ. В същото време продължават исканията за нови мощности в слабо населени региони с намаляващо потребление, а това е предпоставка за по-високи разходи за присъединяване.

На практика, исканията за изграждане на нови мощности от ВЕИ надхвърля неколкократно възможностите на електропреносната мрежа, а проблемът тепърва ще расте.

В Североизточна България има много урбанизирани  територии, с минимална или нулева консумация на електроенергия, липсва наличен капацитет в съоръженията на преносната мрежа, електропроводите нямат възможност да пренасят големи количества енергия, подстанциите са с практически изчерпан капацитет на трансформаторна мощност, а заявките за инсталиране на ВЕИ са много. Проблемът с присъединяванията е особено значим в областите Добрич и Търговище.

Във Варненска област, възможности за присъединяване има в района на Варна и около нея, и то за инсталиране на фотоволтаични панели за собствени нужди. Това коментира за Радио Варна Руслан Радев, директор Развитие на мрежата и строителство в Енерго Про. 

Къде и кои са местата, в които има и няма свободни мощности за присъдиняване към мрежата във Варненска и в Добричка област може да чуете в звуковия файл.
БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

WWF посвещава кампанията си за Часа на Земята на хората и природата

Природозащитната организация WWF стартира втората фаза на своята кампания „Подари природа. За нашето бъдеще“. Тя е посветена на Часа на Земята, който тази година ще настъпи точно в 20:30 на 23-и март. Фокусът на кампанията е опазената околна среда и нейната основополагаща роля в нашия живот, благоденствие и икономика. Всяка секунда природата ни..

публикувано на 29.02.24 в 20:02

Балчик представя туристическия си продукт на мащабен форум

Продължава участието на Община Балчик в туристически форум, организиран от голям германски туроператор.  Представители на повече от двеста фирми от градовете Кьолн и Есен се запознаха през последните два дни с условията за отдих и развлечения в региона на Балчик. Повече от туроператорите имат опит с българските курорти, но на щанда на..

публикувано на 29.02.24 в 19:00

Варна ще кандидатства за ново улично осветление в "Чайка", ще сменят 755 стари лампи в квартала

Община Варна ще кандидатства с проект за модернизация на уличното осветление в кв. „Чайка“. Общинският съвет даде съгласието си администрацията да подаде проектно предложение по процедура “Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление“ от Плана за възстановяване и устойчивост. Общата стойност на проекта е до 2 млн. лева, които са 100%..

публикувано на 29.02.24 в 16:29

Дарение на над 20 куб. м дърва за огрев направи Университетската ботаническа градина в Балчик на Общината

След разразилите се ураганни ветрове и бури в края на миналата година над България, много дървета в Университетската ботаническа градина (УБГ) в гр. Балчик също пострадаха сериозно. Освен материалните щети на територията на Градината бяха повалени и не малко едроразмерни дървета, които своевременно бяха разчистени от парковата част, съобщават от..

публикувано на 29.02.24 в 12:20

Онлайн платформа ще обучава служители в хотелиерския и ресторантьорския бранш

Програми за обучение, самообучение и квалификация на служителите в хотелиерския и ресторантьорския бранш представя иновативната платформа Chef and Gastro. Тя е създадена от Желязко Каракашев, Мирослава Петърчева, Георги Котев и Станислав Котев, професионалисти в сферата.  Платформата насърчава използването на български храни и подпомагането на нашите..

обновено на 29.02.24 в 12:03

Какво време ни очаква през март?

Март е първият пролетен месец. Тази година астрономическата пролет ще настъпи на 20 март в 05:06 ч. През март се осъществява преходът от зимата към пролетта. Увеличението на продължителността на деня и слънчевото греене водят до чувствително повишение на температурите. За март са характерни големи аномалии в температурно отношение, както и резки..

публикувано на 29.02.24 в 09:34

Историята на допълнителния ден на високосната година

Четвъртък е 29 февруари. Един необичаен ден в календара, който се случва само на всеки четири години... или почти на всеки четири години. Ето четири неща, които трябва да знаем за този „допълнителен ден“ през високосните години. 1. Кратност на 4, но не и на 100 Древен Египет се опитва да направи календара си по-близък до естествения цикъл на..

публикувано на 29.02.24 в 09:20