Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха новата академична година в Икономическия университет


С над 1400 нови студенти, от които 100 чуждестранни, както и с нова магистърска програма, Икономическият университет във Варна откри академичната 2023/2024 година.

На церемонията в зала "Аула" присъстваха студенти, преподаватели, официални гости и академичното ръководство на 103-годишното висше учебно заведение. Тя започна с университетския химн, както и химните на България и Европейския съюз.

Ректорът на ИУ проф. Евгени Станимиров пожела успешна и ползотворна година на студентите и беше категоричен, че най-голямото предизвикателство за обществото ни, в това число и за университетите, е дигитализацията. По думите, дигитализацията, предприемачеството и иновациите са наложили "диктатура" и образователните институции трябва да стават все по-хуманитарно ориентирани за да подготвят младите хора за живота, да са по-адаптивни и да мислят критично.

Областният управител на Варненска област и преподавател в университета проф. Андрияна Андреева пожела на студентите да преследват мечтите си и сподели спомни за своя първи ден в университета като студент. 

Кметът Иван Портних пожела както успешна академична година, така и успешна реализация на студентите.

"Ако реализацията ви не е във Варна, не забравяйте да носите Варна в сърцето си", призова кмета.

Според бившия министър на туризма Илин Димитров, който е бивш възпитаник на ИУ, а в момента е съветник по образование, култура и туризъм на президента на Република България, едно от най-важните неща за  са връзките, които могат да бъдат създадени и пътят, който ще преминат студентите. Той им напомни да не забравят и да се забавляват.

Празнична беше атмосферата и в двора на универстиета с много музика, развлекателна програма и информация за различните програми и партньорства на университета. Студентският съвет към ИУ – Варна приветства първокурсниците с добре дошли със събитие, което се случи за първи път в университета - Welcome the freshers или в превод „Добре дошли на новобранците“. Церемонията по откриването завърши с концерт на възпитаници на НУИ „Добри Христов“ във Варна.

Тази година в 4 европейски висши училища, сред които е Икономически университет – Варна, стартира нова международна магистърска програма за съвместна четворна диплома. Интегрираната магистърска програма „Междукултурен бизнес – Магелан“ е с двугодишен курс на обучение, разработена е съвместно и ще се прилага от четири
различни европейски университета. Това са Икономически университет, Катовице (Полша), Университет Дебрецен (Унгария), Икономически университет – Варна (България), както и  Университет „Кардинал Херера“, Валенсия (Испания).

Чуйте подробностите в звуковия файл





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Долната част на Балчик без вода до обяд заради авария

И днес поради авария в помпена станция райони в долната част на Балчик са без вода. До обяд водоподаването ще бъде нормализирано, увери началникът на ВиК Димитър Николов. Вчера тричасова електрическа авария в помпена станция – Балчик остави без вода голяма част от града и вилната зона при температури около 35 градуса навън. Изпразни се цялата система, но..

публикувано на 10.07.24 в 10:26

Главчев при Байдън

В разговор с президента Джо Байдън по време на отбелязването на 75-ата годишнина на НАТО министър-председателят Димитър Главчев заяви, че България е лоялен и надежден съюзник, предаде БНР. От своя страна американският държавен глава високо оцени ролята на България на Източния фланг на Алианса.  По време на откриването на срещата на върха на НАТО Джо..

публикувано на 10.07.24 в 09:10

Защо има "паркирани" контейнери в очертанията на синята зона?

В летните месеци, когато трафикът в града е още по-натоварен, намирането на място за паркиране дори и в рамките на синята зона понякога е задача с повишена трудност за шофьорите. Нещо, което ги изнервя още повече е когато се натъкнат на "паркирани" контейнери за смет в очертанията на зоната. Подобна е картината непосредствено преди бариерата на..

публикувано на 10.07.24 в 08:50

Адресите без ток на 10 юли

На 10.07.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна – карето, заключено между бул. Цар Освободител, ул. Пирин, бул. Сливница, бул. Осми Приморски полк, електрозахранени от ТП 380 и 199. На..

публикувано на 10.07.24 в 05:54
Есенно море, ноември

Слънчево и горещо време в сряда

Утрото в сряда ни посреща с топло време, но и леко ветровито по морето. Днес ще е предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Ще духа умерен североизточен вятър. Максимални температури между 34° и 39°, по Черноморието от 28° до..

публикувано на 10.07.24 в 05:52

Запълват дупката от пропадналия вследствие на ВиК авария участък в Морската градина

В Морската градина се извършват ремонти дейности на пропадналия участък от алея. Установено е, че причината е спукана канализационна тръба. Според специалисти от „ВиК – Варна“ е вероятно дълбоките корени на дърветата да са пробили стария тръбопровод и течът от него да е провокирал пропадането, съобщават от общинския пресцентър. Припомняме, че още вчера..

публикувано на 09.07.24 в 18:25
Делян Пеевски

ДПС ще опита да състави правителство с втория мандат

ДПС все пак ще опита да състави правителство с втория мандат. Това стана ясно след заседание, в което участваха част от депутатите  на парламентарната група, свикано от председателя ѝ Делян Пеевски.  Народните представители, подкрепящи почетния председател Ахмед Доган, решиха да не участват в заседанието, предаде БНР. "От медиите видяхме, че няма..

публикувано на 09.07.24 в 18:18