Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха новата академична година в Икономическия университет


С над 1400 нови студенти, от които 100 чуждестранни, както и с нова магистърска програма, Икономическият университет във Варна откри академичната 2023/2024 година.

На церемонията в зала "Аула" присъстваха студенти, преподаватели, официални гости и академичното ръководство на 103-годишното висше учебно заведение. Тя започна с университетския химн, както и химните на България и Европейския съюз.

Ректорът на ИУ проф. Евгени Станимиров пожела успешна и ползотворна година на студентите и беше категоричен, че най-голямото предизвикателство за обществото ни, в това число и за университетите, е дигитализацията. По думите, дигитализацията, предприемачеството и иновациите са наложили "диктатура" и образователните институции трябва да стават все по-хуманитарно ориентирани за да подготвят младите хора за живота, да са по-адаптивни и да мислят критично.

Областният управител на Варненска област и преподавател в университета проф. Андрияна Андреева пожела на студентите да преследват мечтите си и сподели спомни за своя първи ден в университета като студент. 

Кметът Иван Портних пожела както успешна академична година, така и успешна реализация на студентите.

"Ако реализацията ви не е във Варна, не забравяйте да носите Варна в сърцето си", призова кмета.

Според бившия министър на туризма Илин Димитров, който е бивш възпитаник на ИУ, а в момента е съветник по образование, култура и туризъм