Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кога ще станат ясни имената на всички кандидати за кметове за местния вот?

Снимка: Ани Петрова

С наближаването на местните избори въпросът за листите и кандидатите за кметове става все по-интересен за гражданите. Преди началото на пленарното заседание през днешния ден лидерите на политически партии, както и депутати, разкриха кога ще обявят своите листи и кандидати на гражданите. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов днес отказа да обяви кандидатите за кметове на партията за местния вот на 29 октомври. На журналистически въпрос за номинацията за София в парламента той шеговито отговори, че имената ще станат ясни след края на "ретроградния Меркурий".

Следващата седмица се очаква ДПС да обяви кандидат-кметовете на партията, каза Делян Пеевски. "На финалната права сме. Мисля, че другата седмица ще обявим всичко", заяви той.

Костадин Костадинов от "Възраждане" заяви, че те залагат на "работещи хора". "Крайно време е да имаме работохолици за кметова. А пък това, че трябва да са честни и почтени – мисля, че няма смисъл да го коментираме", каза Костадинов.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ каза, че съвсем скоро ще обявят своите листи. “Не е имало разпределение и целта е била да се вижда кои са най-добрите кандидати за съответните позиции. Всички градове са важни в момента в България, защото имаме битка за страната ни”, посочи той.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че утре приключват с номинирането на кметове. Тя напомни, че през изминалата седмица са одобрили 138 кандидати и утре ще бъдат приети и останалите. Нинова посочи, че кметовете по места ще имат няколко основни приоритета - “социална политика, комунални услуги, особено внимание към здравеопазване и образование, борба с корупцията“. Лидерът на БСП подчерта, че кандидатите им са с добро образование и познания в определена сфера, административна култура, социална чувствителност и добра диалогичност. По отношение на това кой ще бъде основният опонент на партията, тя категорично заяви: “ГЕРБ. Последователно искаме да променим модела на ГЕРБ както на национално, така и на местно равнище”, подчерта тя. Нинова уточни, че на места ще си сътрудничат с ПП-ДБ, защото има места, на които има кандидати издигнати от инициативен комитет и те се подкрепят от повече партии.

„Има такъв народ“ вече са готови с кандидатурите си за кметове за предстоящите местни избори в края на октомври. „Там, където ще издигнем собствени кметове, сме готови. Въпрос на няколко дни е да обявим начина, по който ще се явяваме. Завършваме процеса на подготовка в общински и областен мащаб“, посочи Ивайло Вълчев, заместник-председател на ПГ на ИТН. Вълчев каза, че в голяма част от областните градове ще имат кандидати за кметове, но не посочи точен брой кандидати.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Гергов ще обжалва решението на СГС за Пловдивския панаир

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“, предаде Радио Пловдив.  Софийски градски съд: Община Варна никога не е ставала собственик на 29 % от акциите на Пловдивския панаир По думите му..

публикувано на 25.07.24 в 17:29
Снимката е илюстративна

До 2 август пускат движението между ул. "Прилеп" и "Подвис", септември асфалтират бул. "Христо Смирненски"

До 2 август ще бъде пуснато движението и се очаква възстановяването на маршрута на автобусите в участъка от бул. „Христо Смирненски“ между улиците „Прилеп“ и „Подвис“, като намерението на фирмата-изпълнител е през август да може да се ползва и участъкът до ул. „Мир“, съобщиха от ВиК-Варна.  До 2 август се очаква да се възстанови маршрутът..

публикувано на 25.07.24 в 17:00

Възстановяват повредения след вандализъм паметник на Николай Коперник във Варна

Община Варна възстановява повредената знакова скулптура на великия астроном Николай Коперник, която е разположена в Морската градина. Скулптурата е дело на бележития български артист Любомир Далчев. При вандалската проява неотдавна бяха повредени ръцете, глобусът и постаментът ѝ.   Възстановителните дейности включват укрепване на увредените..

публикувано на 25.07.24 в 16:36

В петък: Конституционният съд се произнася за промените в Конституцията

Конституционният съд ще се произнесе утре дали последните изменения на Конституцията (шестите по ред поправки) противоречат на основния закон.  Това става ясно от съобщение на сайта на съда. Съдът беше сезиран от президента Румен Радев, който атакува измененията, без промените, свързани със съдебната власт, и от депутати от 49-ото Народно събрание,..

публикувано на 25.07.24 в 16:29
Балчик

Първите данни за сезона в Балчик – повече туристи, по-малко нощувки

13 на сто по-малко нощувки са реализирани в община Балчик. Това показват данните за шестмесечието на тази година спрямо предходната. От януари до края на юни дестинацията е привлякла с над 11 хиляди повече туристи – общо 117 хиляди, които обаче са намалили престоя си тук. Средното пребиваване е 3.6 дни, за разлика от миналата година, когато е бил с ден..

публикувано на 25.07.24 в 16:25

Светещ таван с морски обитатели - част от новото оборудване на детската хирургия към МБАЛ "Св. Анна" (СНИМКИ)

Дарение на нова апаратура и цялостно оборудване за 150 000 лева получи от сдружението „Аз вярвам и помагам“ с председател Владислав Николов отделението по детска хирургия в Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Анна“ във Варна с началник д-р Румен Христов .  Изпълнителният директор на болницата д-р Красимир Петров благодари за..

публикувано на 25.07.24 в 15:35
Снимката е илюстративна

Консултации за настаняването в общински жилища в Балчик, чакат предложения на гражданите

До края на седмицата текат обществени консултации за настаняването в общински жилища в Балчик.  Граждани, групи и организация могат да изпращат предложения в писмена форма до председателя на Общинския съвет – на хартиен носител в секретариата на местния парламент или по електронна поща  obsbalchik@gmail.com . Становищата и коментари ще бъдат..

публикувано на 25.07.24 в 13:55