Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

По-ниски тарифи за рибарските пристанища „Варна“ и „Карантината“

Снимка: Румен Сарандев

По-ниски тарифи ще плащат вече варненските собственици на кораби и лодки, акостиращи на пристанища „Варна“ и „Карантината“. Това става възможно с промяна в общинската Наредба за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги, която беше одобрена на днешното заседание на местния парламент.

Въвежда се годишна тарифа за корабно място за риболовен кораб или лодка за местни лица, при валидно разрешително за стопански риболов от собственика, който трябва да е регистриран по постоянен адрес на територията на община Варна.

Съветниците решиха таксата за местни плавателни съдове до 12 метра да е 200 лева за година, от 12 до 18 метра – 350 лева, и над 18 метра – 500 лева. В момента тарифата за плавателни съдове от 12 до 18 метра е 1 930 лева за година. Промените са направени по искане на местните риболовни организации, за да се подпомогнат и стимулират местните рибари.

И още – бяха одобрени финансови помощи за хора, които се нуждаят от лечение, както и  за семейства с репродуктивни проблеми.

Одобрено бе и предложението за създаване на нова социална услуга Приют и разкриване на Комплекс за социални услуги за бездомни хора и семейства. Той ще се намира на ул. "Петко Стойнов", където е сегашният временен приют за бездомни. 

До момента стана ясно, че за ремонт на две улици във Варна тече процедура по сключване на договор с фирма изпълнител и скоро ще започне ремонт – това са улиците "Младежка" и "Мир", по които ще се извърши частичен ремонт.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Евростат: Безработицата в България през август е 4.5%

Безработицата в България за август е 4.5%, това съобщи статистическата служба на Европейския съюз. През август 2023 г. сезонно коригираното ниво на безработица в еврозоната е 6,4%, което е спад спрямо 6,5% през юли 2023 г. По оценки на Евростат 12,837 млн. души в ЕС, от които 10,856 млн. в еврозоната, са безработни. В сравнение с юли 2023 г...

публикувано на 02.10.23 в 19:17

КЗП продължава масираните проверки на дружествата за бързи кредити

Продължава кампанията на Комисията за защита на потребителите за контролна дейност на небанкови финансови институции – дружества, предоставящи потребителски кредити. Поредната кампания на КЗП е насочена към защита на икономическите интереси на потребителите, а именно – установяване спазването на Закона за потребителския кредит (ЗПК), включително и по..

публикувано на 02.10.23 в 17:46

Над 1300 студенти започват обучение в ТУ-Варна

Над 1200 български студенти и над 100 студенти за англоезиково обучение от 10 чужди държави прекрачиха прага на Технически университет - Варна. Това каза ректорът на учебното заведение проф. д-р Драгомир Пламенов. " Бъдете уверени, че вашето място е точно тук и тук ще можете да развиете своя потенциал. ТУ-Варна е място на разбирателство и уважение..

публикувано на 02.10.23 в 17:00

Близо 6000 ваксини срещу Омикрон доставиха в РЗИ-Варна, по 30-40 са новозаболелите на ден

Близо 6000 ваксини срещу варианта на COVID 19-омикрон са доставени в РЗИ-Варна, интересът на варненци и жителите на региона е голям и пред кабинетите в РЗИ и здравните заведения, където ги поставят, има опашки. Това съобщи проф. д-р Цонко Паунов, директор на здравната инспекция. Той уточни, че случаите на COVID-19 в града и региона се увеличават и..

публикувано на 02.10.23 в 15:50

С нова специалност и 60 първокурсници започна новата академична година в Колеж по туризъм - Варна

Над 60 първокурсници прекрачиха за първи път прага на Колежа по туризъм във Варна. Днес беше откриването на новата академична година във висшето училище, което е част от Икономическия университет в града. Тази година има и нова специалност, мениджмънт на туризма и развлекателния бизнес, в която ще се обучават 20 студенти...

публикувано на 02.10.23 в 13:48

EK е получила българския план за възстановяване и устойчивост

EK потвърди, че е получила българския план за възстановяване и развитие и до два месеца ще се произнесе, съобщава Нова тв. Общият срок на процедурата е общо 4 месеца. Тук се предвижда и срокът за подаване на документи от българска страна. Има още два месеца. След като анализира, ЕК ще реши каква дейност ще финансира и как ще подпомогне миньорите. 

публикувано на 02.10.23 в 13:45

Смяна на дърветата от полезащитните пояси искат лесовъди в Добричко

За изваждането на полските пояси от сертификацията на България настояват лесовъди от Североизточното държавно предприятие. Причината е в съхненето на дърветата заради климатичните промени и нуждата поясите да бъдат подновени с различни дървесни видове. След съхненето на ясеновите пояси, за което лесовъдите алармират от няколко години, вече се наблюдава..

публикувано на 02.10.23 в 13:21