Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Генералният план за развитие на пристанището във Варна може да влезе в сила от догодина

Снимка: Румен Сарандев

На финалната права е вече генералният план за развитие на пристанище Варна. Документът може да влезе в сила още през следващата година, след като премине през дълга процедура, стана ясно на публична дискусия по темата за пристанище Варна-Изток. Според плана няма да има промяна в границите на настоящата свободна зона, където в момента има заведения и атракциони.

Работата по Генералния план за развитие на пристанище Варна започва още в края на 2016 година. Крайният му вариант вече е предаден на Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“, заедно с този на Пристанище Бургас. Планирано е до края на годината документите да бъдат съгласувани със съответните институции, но процедурата е дълга.

 Архитект Николай Няголов е един от проектантите на плана, който трябваше да е готов за малко повече от година. Той обясни:

"Забавянето на изработката на плана, два фактора генерални. Короната, която измести доста икономическите параметри и второто е извънредното събитие от миналата година, войната на нашата граница."

Идеята на архитектите е границата между обществената зона на пристанище Варна-Изток и индустриалната част, да остане както е и в момента, а в бъдеще дори да се разшири.

"Това е на този етап на развитие на плана, остава дотук твърдо, няма да има интервенции на изток, няма да се позволяват товарно-разтоварни дейности. Като във вариантите, които ние разглеждахме, границата се измества още на запад, тоест включва и пространството, където е и административната сграда на Пристанище Варна, но това е един следващ етап на развитие, той ще се случи", каза Няголов.

Архитект Няголов, заяви че не може да дава оценка за обектите разположени в момента в свободната зона и подчерта, че това не е и част от генералния план. 

Изпълнителният директор на Пристанище Варна Ивайло Гавраилов, коментира че порта няма как да се развива без такъв план и допълни, че в момента не може да се предприемат никакви действия заради липсата му.

Бившият заместник-министър на транспорта Стоян Новаков коментира, че от 2007 година съществува проект за създаване на международен транспортен коридор Персийски залив – Черно море. Новаков посочи, че заради войната в Украйна темата е много актуална:

"Това е Иран, Армения, Грузия и връзка през Черно море с България. Страните, които участват в него, освен Иран, Армения, Грузия, България са Азербайджан и Гърция. Работи се по въпроса, трябва малко повече държавническо мислене за да се защити държавния интерес и този проект да започне реално да функционира. Тогава ще се натоварят с мощности и Бургас, и Варна, и Варна-Запад", подчерта Новаков.

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Обсъждат промените в данъчните закони

Комисията по бюджет и финансите ще продължи с обсъждането на второ четене на промените в данъчните закони.  Текстовете в Закона за местните данъци и такси предвиждат възможност за увеличаване на данъчната оценка на сградите, което може да доведе до повишение на налозите.  Депутатите трябва да гласуват също поправките в Закона за корпоративното..

публикувано на 05.12.23 в 06:58

Адреси без ток днес

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия без ток на 5 декември, вторник, във Варна и областта ще са следните адреси:  - от 09:00 ч. до 16:30 ч. - гр. Варна - карето, заключено между ул. Девня, ул. Дунав, ул. Габрово и ул. Цар Симеон I, електрозахранени от ТП 66. - от 09:00 ч. до 17:00 ч. - гр. Варна..

публикувано на 05.12.23 в 06:24

Облачно, с превалявания от дъжд

Днес облачността ще е променлива, през деня почти без валежи. До обяд във вътрешността на района с ниска слоеста облачност. Следобед от изток облачността ще се увеличи и вплътни, и в нощта срещу сряда на места ще има превалявания от дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от източна четвърт, над Североизточна България предимно от югоизток. Максимални..

публикувано на 05.12.23 в 05:55

"Възраждане": Предложение за ограничаване на стари коли в центъра на Варна би било дискриминация

От 1 декември в София е забранено движението на стари коли, за които се предполага, че отделят вредни емисии в околната среда. Идеята за подобна рестрикция се прокара в публичното пространство и за Варна.  Предложението за въвеждането на зона с ниски емисии на вредни вещества  в атмосферния въздух от транспорта на територията на община Варна тепърва ще..

обновено на 04.12.23 в 18:17

Общината: Предложението за зона без стари коли във Варна тепърва ще се разглежда

Предложението за въвеждането на зона с ниски емисии на вредни вещества  в атмосферния въздух от транспорта на територията на община Варна тепърва ще се разглежда от компетентните комисии към Общинския съвет и може да претърпи промени, преди да бъде предложено за гласуване.  Това съобщават от общинската администрация във връзка с отправено запитване от..

публикувано на 04.12.23 в 17:50

Иван Портних: Не съм построил тръбопровода в езерото, ще съдействам на правосъдието

"Все още не съм получил обвинителния акт от Окръжната прокуратура, по повод аварията на тръбопровода във Варненското езеро, затова не мога да коментирам обвиненията. Ще продължа да съдействам на правосъдието", заяви Иван Портних, бивш кмет на Варна, общински съветник от ПП ГЕРБ, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ-Варна. Повдигнаха обвинения на Иван..

обновено на 04.12.23 в 16:45

МОН започва поетапни промени във формата на НВО

МОН започва поетапни промени във формата на Националното външно оценяване с включване на повече практически и междупредметни задачи, предаде репортер на БГНЕС. “Трудно можем да въведем веднага, особено при такива важни и за обществото и за семействата и за децата външни оценявания, каквито са след четвърти и седми клас, изпити, които са с различен тип..

публикувано на 04.12.23 в 16:45