Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата линейка за кръводаряване у нас тръгва във Варна

| обновено на 20.09.23 в 15:43

Във Варна днес официално бе връчен ключът за първия в България транспортен мобилен пункт за кръводаряване, купен със събрани средства от хиляди хора, участвали в кампанията "Аз вярвам и помагам". 

Ключовете получи  д-р Жанина Йорданова - директор на кръвния център във Варна от председателя на благотворителната кампания Владислав Николов. 

Най-накрая успяхме да сбъднем една мечта, благодарение на кампанията "Аз вярвам и помагам" и всички съпричастни към каузите й, каза д-р Йорданова. 

В специализирания пункт едновременно кръв могат да даряват по двама души. Линейката ще обслужва региона, а при необходимост може и да стигне до кръводарители и от други области, обясни тя. 

Отчетен е ръст на безвъзмездните кръводарители, средно те са по 1000 на месец, оповести положителната тенденция д-р Йорданова. Тя изрази надежда, че кръводарителите ще се увеличат, благодарение на специализирания автомобил. 

Специално оборудваната линейка е чисто нова и струва 150 000 лева, каза Владислав Николов. Той посочи, че автомобилът ще бъде разположен пред входа на Морската градина в събота.

Николов каза още, че вече  е събрана половината сума от кампанията за събиране на половин милион лева за купуване на втора линейка за деца, както и за преоборудване на детската хирургия в Многопрофилната болница "Св. Анна". Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи водосвет и освети превозното средство, той зададе и реторичния въпрос защо се налага да събираме капачки и дарения, за да купуваме медицинска апаратура .

Чуйте повече от разговора на Даниела Стойнова с д-р Жанина Йорданова - директор на кръвния център във Варна  и председателя на благотворителната кампания "Аз вярвам и помагам" Владислав Николов:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ремонти на две улици в Кранево наесен са с осигурено финансиране

Община Балчик подписа споразумение за финансиране ремонта на част от водопроводната мрежа в село Кранево. Министерство на регионалното развитие и благоустройството ще отпусне 1.5 милиона лева за рехабилитация на ВиК инфраструктурата за 720 метра по улица "Дунав" и участък от 340 метра по улица "Приморска" в крайморското селище. Предвидено и цялостно..

публикувано на 28.05.24 в 11:45

Започна ремонтът на пътя между селата Захари Стояново и Дуранкулак

Започна ремонтът на пътя между селата Захари Стояново и Дуранкулак, община Шабла, който стана повод за поредица от протести на местните жители. Петкилометровата отсечка е най-краткият път до плажовете на морската община от областния център Добрич и не е бил ремонтиран от години. Две фирми с четири групи работят по полагането на изцяло нова асфалтова..

публикувано на 28.05.24 в 11:19
Снимката е илюстративна.

Разбиха наркооранжерия в местност край Варна

Варненец на 40 години е задържан след бързи оперативни действия на Криминална полиция при ОДМВР Варна. Служителите на реда са влезли вчера, около 12 часа в обитаван имот от задържания - в местността Манастирски рид. Там полицаите са установили изградени оранжерии за отглеждане растения от рода на конопа.  В две от стаите е била изградена вентилационна..

публикувано на 28.05.24 в 10:34

Близо 2 часа закъснява бързият влак от София за Варна

Близо 2 часа закъснява бързият влак от София за Варна, съобщиха за Радио Варна от Министерството на транспорта. Причината е свързана с ремонта, който се извършва на Централна гара София. Снощи е правен ремонт  на компютърната централизация на жп-стрелките, имало е проблем, който е бил отстранен и той е причината за закъснението, обясниха от..

публикувано на 28.05.24 в 08:29
Снимката е илюстративна

Катастрофа затруднява движението по Аспаруховия мост

Катастрофа между два леки автомобила е станала на Аспаруховия мост във Варна в платното към града. Образувала се е колона от чакащи коли, която започва от кръговото кръстовище до районното кметство и стига до средата на Аспаруховия мост. Няма пострадали хора.

публикувано на 28.05.24 в 07:46

Търговци искат прозрачност при балансиране на енергийната система

Търговци на електроенергия призовават Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ да отмени Методиката за определяне на цените на балансиращата енергия. Според тях нормативният документ води до екстремни и спекулативни цени за балансиране на излишъка и недостига на електроенергия в системата.  От асоциация "Свободен енергиен пазар"..

публикувано на 28.05.24 в 07:45

Заради ремонт на ул."Атанас Москов" временно ще бъде променено движението на автомобили в района

Заради извършване на строително-монтажни дейности, свързани с реконструкцията на ул. "Атанас Москов" в участъка от път I-2 до ул. „Кольо Фичето“, временно ще бъде променено движението в района. На 28 май от 9:00 часа ще бъде затворено Източното платно на булеварда. Движението на автомобили ще се осъществява двупосочно в Западното платно, докато трае..

публикувано на 28.05.24 в 07:05