Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата линейка за кръводаряване у нас тръгва във Варна

| обновено на 20.09.23 в 15:43

Във Варна днес официално бе връчен ключът за първия в България транспортен мобилен пункт за кръводаряване, купен със събрани средства от хиляди хора, участвали в кампанията "Аз вярвам и помагам". 

Ключовете получи  д-р Жанина Йорданова - директор на кръвния център във Варна от председателя на благотворителната кампания Владислав Николов. 

Най-накрая успяхме да сбъднем една мечта, благодарение на кампанията "Аз вярвам и помагам" и всички съпричастни към каузите й, каза д-р Йорданова. 

В специализирания пункт едновременно кръв могат да даряват по двама души. Линейката ще обслужва региона, а при необходимост може и да стигне до кръводарители и от други области, обясни тя. 

Отчетен е ръст на безвъзмездните кръводарители, средно те са по 1000 на месец, оповести положителната тенденция д-р Йорданова. Тя изрази надежда, че кръводарителите ще се увеличат, благодарение на специализирания автомобил. 

Специално оборудваната линейка е чисто нова и струва 150 000 лева, каза Владислав Николов. Той посочи, че автомобилът ще бъде разположен пред входа на Морската градина в събота.

Николов каза още, че вече  е събрана половината сума от кампанията за събиране на половин милион лева за купуване на втора линейка за деца, както и за преоборудване на детската хирургия в Многопрофилната болница "Св. Анна". Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи водосвет и освети превозното средство, той зададе и реторичния въпрос защо се налага да събираме капачки и дарения, за да купуваме медицинска апаратура .

Чуйте повече от разговора на Даниела Стойнова с д-р Жанина Йорданова - директор на кръвния център във Варна  и председателя на благотворителната кампания "Аз вярвам и помагам" Владислав Николов:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Животновъди притеснени от вероятен внос на чума по овцете от Румъния

Опасения чумата по дребните преживни животни в Румъния да се пренесе в България заради внос на единични бройки овце, имат животновъди в Североизточна България. Това каза за Радио Варна Данаил Николов фермер от варненското село Доброглед, който отглежда близо 400 овце. По думите му има хора, които се примамват от по-ниските цени на животните в северната ни..

публикувано на 12.08.24 в 15:50

ВиК-Варна: Приключихме нашата работа по ул. "Прилеп"

Тече възстановяването на настилката на ул. "Патриарх Максим" в местността Пчелина, работата по изграждане на битовата канализация по ул. "Вдъхновение" предстои да започне след това. Това каза Сава Коев, ръководител на големия ВиК-проект.  Протестиращи в Пчелина: Не издържаме вече! Фирмата-изпълнител: До 6 септември улиците ще бъдат възстановени..

обновено на 12.08.24 в 15:47

Влаковете от София до Варна вече с електронни устройства за продажба на билети

БДЖ въвежда дигитални устройства (PDA) за продажба на билети във влаковете по най-натоварените направления  София - Варна - София и София - Бургас - София. С тази стъпка ще бъдат преустановени случаите на дублиране на билети със запазено място, тъй като PDA устройствата са свързани централизирано с билетоиздаващата система, с която работят и всички..

публикувано на 12.08.24 в 15:47

ОДК-Варна с обучения по български език за украински деца с временна закрила

Общинският детски комплекс във Варна  организира обучение по български език на украински деца от 1. до 4. клас, които са с временна закрила. Обучението е напълно безплатно и ще се проведе в периода от 2 до 14 септември и има за цел да помогне адаптацията на децата към българската образователна система.  Обученията са в рамките на 60 учебни часа, а..

публикувано на 12.08.24 в 15:39

Служители на МВР излязоха на мълчалив протест във Варна

Служители от структурите на МВР във Варна излязоха днес на мълчалив протест. Те се събраха пред сградата на полицията в морската столица. Недоволството на служителите идва от факта, че много често се сменят не само министрите, но и другите ръководни кадри в МВР, което създава недоволство и в гражданите, поясни за Радио Варна ст. ком. Димитър Димитров,..

публикувано на 12.08.24 в 14:31

Инвеститор организира информационна кампания за изграждане на вятърни паркове в Добруджа

Инвеститор (ВЯТЪРЕН ПАРК ДОБРУДЖА ЕООД) организира допълнителна информационна кампания в селищата, където има инвестиционни намерения за изграждане на вятърни паркове. В община Балчик това са Соколово и Тригорци, а предстоящите датите са 14 и 16 август, в Соколово от 11.00 до 12.00 часа, а в Тригорци от 11.30 до 12.30 ч. Припомняме, продължителен дебат..

публикувано на 12.08.24 в 13:26

НПО-та искат вето на промените в Закона за предучилищно и училищно образование

Неправителствени организации и граждански активисти ще внесат днес в президентството искане за вето върху поправките в Закона за предучилищното и училищното образование, предаде БНР.  Забрана за пропаганда на нетрадиционната сексуална ориентация в градини и училища одобри НС Повод за това са приетите промени, които забраниха теми, свързани с..

публикувано на 12.08.24 в 12:11