Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Собствеността и стопанисването - сред основните проблеми при недвижимото културно наследство у нас

“Културното наследство на Варна” - дискусия на тази тема се проведе снощи в двора на Археологически музей във Варна. Това бе трета поредна среща на граждани, администрацията и бизнеса с цел да обменят идеи в посока запазване и доразвиване на културното наследство във Варна. Срещата премина при голям интерес от страна на гражданите. Организатор бе "Пространствата на Варна / Varna Spaces", а дискусията е част от проекта “Форум за Варна”, проект за гражданско участие в градското планиране.

Проблемът на Варна по отношение на сградите – паметници на културата е, че нямат заключителна оценка и режими на опазване. Те са малко над 700 по списък съществуващите са около 500 става ясно от последния мониторинг, изготвен преди 8г., а вероятно вече са и по-малко. Това каза архитект Алис Исмаилова от Националния институт за недвижимо културно наследство по време на дискусионната среща. Tова забавя съгласувателните процедури при инвестиционните проекти и градоустройствените проекти, каза архитект Исмаилова и добави, че процедурите са тромави точно защото няма режими и ясни предписания, по които да бъдат съгласувани и изготвени съответните проекти за опазване на сградите и за тяхната консервация.

По отношение за недвижимото културно наследство думата имаха и археолозите гл. ас. д-р Мария Манолова-Войкова, завеждащ отдел Археология в Археологически музей Варна и Дойчин Грозданов от Националния институт за недвижимо културно наследство. Според тях най-важната стъпка за опазване на сградите и обектите с историческа стойност е стопанисването им и справянето със собствеността. Един проблем, заради който трудно исторически обекти като Римските терми и Епискокпската базилика във Варна например не могат да кандидатстват по проекти за консервация и реставрация. Ако се забавим още с тези обекти, ще ги изгубим безвъзвратно, каза д-р Мария Манолова.

По отношение на недвижимото културно наследство и градоустройството днес, архитект Петър Йорданов каза, че едва, когато има изготвен и приет нов Общ устройствен план с режими за допустимост, възложителите и проектантите ще знаят какво могат и какво не могат да правят с тези сгради.

Според арх. Мартин Христов от Камарата на архитектите в България държавата само плаши собствениците на сгради – недвижимо културно наследство с глоби и снакции, а не им помага.Подобен казус няма в цял свят, допъни арх. Христов.

Собствеността и актуализацията към съвременното законодателство са стъпките в посока общото действие между арехеологията и съвременното градоустройство, допълни по време на срещата археологът Дойчин Грозданов от Националния институт за недвижимо културно наследство.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Реакциите на бг политиците за Тръмп

Категорично осъждам опита за убийство на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Насилието и омразата заплашват демократичния процес и са неприемливи. Пожелавам бързо възстановяване на президента Тръмп и на ранените. Изразявам съболезнования на народа на САЩ за невинната жертва. Това написа президентът..

публикувано на 14.07.24 в 10:53

Стелиян Стойчев: Ненужни горими материали из дворовете в големи количества

Изоставена къща изгоря в балчишкото село Дъбрава, а пожарът обхвана още 12 двора и стопански постройки. След четири часа борба на екипи от Балчик и Добрич с четири камиона и 10 души огнената стихия е потушена, спасени са 11 къщи, съобщи началникът на Районната служба Пожарна безопасност и защита на населението Стелиян Стойчев. Сигнал за огъня,..

публикувано на 14.07.24 в 10:25

Пренасочват движението по магистралата Промахон - Солун

От съображение за сигурност гръцките власти пренасочват движението от Промахон до Солун. Днес температурите ще достигнат 43 градуса , предупреждават от Гражданска защита. Овладяно е огнището между Серес и Солун , съобщават пожарникарите. Движението по магистралата Промахон - Солун се пренасочва по обходен маршрут от съображение..

публикувано на 14.07.24 в 09:50

250 родолюбци по стъпките на Левски

Днес от Плевен потегля вторият лъч от Националния поход „По стъпките на Апостола“. За 30 поредна година над 250 участници ще преминат по различни маршрути на Стара планина в осем лъча, за да пристигнат в родния град на Васил Левски - Карлово на 18 юли и отбележат годишнината от неговото рождение. Общо 250 участници, 68 от които..

публикувано на 14.07.24 в 09:48

Оранжев код за жега в цялата страна в неделя

Оранжев код за опасно високи температури е обявен за цялата страна в неделя. Времето ще бъде слънчево и горещо, със слаб, в източните райони до умерен, вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно 35 и 40 градуса, в София - около 37. По Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа..

публикувано на 14.07.24 в 09:32
Пожар. Снимката е илюстративна.

Седем пожара в горски територии в 4 области на страната

Седем пожара горят в горски територии, съобщиха от Агенцията по горите. Пожарите са в областите Пловдив, Хасково, Кюстендил и Ямбол. Община Хисаря набира доброволци, които да се включат и днес в гасенето на пожара в района на селата Михилци и Иван Вазово. Областният управител на Пловдив Христина..

публикувано на 14.07.24 в 09:31

Атентаторът извършил покушението срещу Доналд Тръмп е идентифициран

Стрелецът срещу Тръмп е идентифициран като Томас Матю Крукс . 20-годишен въоръжен мъж е стрелецът, ранил Доналд Тръмп при опит за убийство на митинг в Пенсилвания в събота в един от най-ужасяващите актове на насилие в политическата история, пише "Дейли мейл". Бившият президент говореше на хиляди фенове, когато се хвана за ухото, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:27