Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Солницата край Провадия с Ден на отворените врати днес

До края на месеца приключват археологическите проучвания в Солницата в Провадия. Това е 19-ия сезон на разкопките, посочи проф. Васил Николов-ръководител на обекта. 

През следващата седмица предстои и орто-фото заснемане от Националния институт за паметниците на културата.

По традиция в Деня на независимостта на България там ще има ден на отворените врати, съобщи проф. Николов.

Значителни части от тези три крепостни отбранителни системи сме ги разкрили, но продължаваме, каза той, като допълни, че за този летен сезон са отпуснати малко средства. По думите му сумата от общо 3 млн. лева, отпуснати по програмата за теренни археологически проучвания и консервация, не е достатъчна за над 100 обекта в страната.

Той посочи, че с достатъчно добро финансиране от държавата може да се развие културния туризъм. 

Отмина времето, в което туристите лежат само на плажа. Съвременният турист иска да се забавлява, да види паметници на културата, посочи проф. Николов. Според него за тях ще е полезно, след като се запознаят с некропола във Варна, да видят причината за богатите златни находки - производството на сол.

Чуйте повече от разговора на Даниела Стойнова с проф. Васил Николов:Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Наградиха млади учители и студенти във Варна

Награди 15 млади учители за мотивиран старт в учителската професия. Отличия получиха и 13 студенти от варненски висши училища, класирани на І, ІІ или ІІІ място на студентски олимпиади, международни и национални състезания и конкурси, съобщават от общинския пресцентър. Отличията си те получиха от кмета на Варна Благомир Коцев и председателя на Общинския..

обновено на 05.12.23 в 16:45

Поставиха сърце за пластмасови капачки на "Аз вярвам и помагам" пред Областна управа във Варна

Поставиха метално сърце, в което ще се събират пластмасови капачки с благотворителна цел пред сградата на Областна администрация.  През тази година благотворителната кампания „Аз Вярвам и Помагам“ има желание да събере 500 хиляди лева за изпълнението на 3 добри каузи: - Първият в България изцяло оборудван мобилен пункт за кръводаряване..

публикувано на 05.12.23 в 14:34
Виктор Драганов

Ще стане ли малкият Виктор като Лео Меси

Всяко дете има мечти и всяко дете се радва на новия ден, в който може да играе с връстници, да учи и да се забавлява. Когато си малък – светът е голям и пълен с възможности. Такъв е светът и за Виктор Драганов от Варна, но освен всичко, което правят другите деца, Виктор трябва да бори всеки ден генетичното заболяване, с което се е родил –..

публикувано на 05.12.23 в 13:47

Църквата в балчишкото село Храброво отваря всяка неделя за миряните в района

Всяка неделя от 10.00 до 12.30 часа църквата „Св. св. Петър и Павел“ в село Храброво ще бъде отворена за миряните в района, съобщи новият кметски наместник Димитър Димитров. По време на празници служби ще води отец Яков, с чието съдействие е отворена църквата, уточни той. Припомняме, че храмът в балчишкото село бе осветен преди близо десет години от..

публикувано на 05.12.23 в 11:06

Шаранът за Никулден във Варна - 10 лева за килограм

В навечерието на Никулден рибната борса ври и кипи от хора, подготвящи се за празника. Традиционната риба  - шаран, върви по 10 лева за килограм.  Най-висока цена държи калканът - от 35 до 40 лева за килограм. По-евтин е черноморският паламуд, който може да се намери за 12 лева за кило. Скумрията е по 8 лева, сьомговата пъстърва  - 18 лева.  По думите..

публикувано на 05.12.23 в 10:56

Безплатно тестване за контактен дерматит в УМБАЛ „Света Марина“-Варна

До края на тази седмица се провежда станалата традиционната десета Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания. Тази година темата на кампанията е „Контакта алергия на кожата при пациенти с и без атопичен дерматит“. Повече от 150 млн европейци страдат от хронични алергични заболявания и прогнозите..

публикувано на 05.12.23 в 10:39

Савинден е!

На 5 декември Православната църква отбелязва паметта на преподобни Сава Освещени. Историята на светеца тръгва от аристократичен род от Кападокия (Мала Азия). На 18 години Сава става монах и по-късно отшелник в пустинните местности край река Йордан. С наследството след смъртта на родителите си, той построява странноприемници, болници и един манастир до..

публикувано на 05.12.23 в 07:19