Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

За мандата на ОбС - Балчик председателят Николай Колев: Успяхме заедно да работим в една спокойна среда

Община Балчик

845 решения е приел Общинският съвет в Балчик в последния мандат (2019-2023). 30 от тях са върнати от областния управител, в резултат на което четири са отменени, но за 26 от тях се водят дела, обобщи председателят на местния парламент Николай Колев в навечерието на новите избори.

За четирите години са проведени 47 заседания, последното – 48-мо се планира на 2 октомври.

Най-често областна управа стопира решения заради липса на мотиви към решенията за целесъобразност или заради изискването за провеждане на публични обсъждания за решенията, които касаят средства, незаложени в бюджета.

„Най-трудно беше в началото на мандата, когато трябваше да стиковаме комисии и правилника на Общински съвет. Искам да благодаря на всички съветници, които пренебрегнаха своите политически виждания и успяхме заедно да работим в една спокойна среда“ – е равносметката на Колев. Той признава, че не всичките 21 са били дисциплинирани. Като председател е санкционирал всеки, отсъствал по неуважителни причини повече от едно заседание, съгласно правилника.

Заслуга на този мандат според него е подобряване на диалога между местния парламент и Общинска администрация в името на общинската политика за цялостно развитие. „Дано следващият ОбС продължи така, за да се случват по-лесно решенията и да бъдат в интерес на гражданите на община Балчик“ – подчерта Колев, че най-важните точки за бюджетите са взимани с голямо мнозинство.

Както и на други места в страната, няколко са кризите, които бележат мандата – ковид, избори, война.

„В началото на мандата от месец март попаднахме в необичайна здравна криза – ковид пандемията, никой не знаеше какво да прави. Предизвикателството беше да не се спре работата на Общинска администрация с приемането на решения предвид забраната за събирания на хора“ – смята Колев, че са съумели да се справят. Най-силно обаче според него се е отразила политическата криза, която е забавила изпълнението на много проекти, като например този за асфалтиране пътя през местност Кулака, свързващ Двореца с международния път.

Задача за следващия Общински съвет ще остане оценяване въздействието на платената зона за паркиране край брега и как да се подобри, така че в пиковите моменти да се осигурят още паркоместа. А също и решения, свързани с ремонт на фасадата на болницата.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Отличиха доброволците на годината във Варна

16-годишната Антония Славова и 17-годишният Кристиян Георгиев станаха доброволци на годината на ежегодните награди за доброволци към дирекция "Превенции" на Община Варна. Отличията се връчват традиционно на Международния ден на доброволеца - 5 декември.  За първи път откакто се раздават тези награди се случва най-високото отличие да бъде връчено на..

обновено на 05.12.23 в 17:42

Румъния е много близо до безвизов режим със САЩ

Румънският премиер Марсел Чолаку заяви по време на работното си посещение в САЩ, че влизането на Румъния в програмата за безвизов режим ще бъде обявено през следващата година, като крайният срок е 2025 г. „Въз основа на това, което се споразумяхме днес, смятам, че официализирането ще бъде направено през следващата година. Ще има продължителни усилия..

публикувано на 05.12.23 в 17:42

МОН: Учениците, в чиито домове има повече от 16 книги, показват по-високи резултати

В следващите години ще се работи целенасочено за това българските ученици да могат да реализират уменията , свързани с овладените от тях знания. Тогава ще се повишат и резултатите при следващото изследване на PISА през 2025 г., и тези от нашите външни оценявания. Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков при представянето на..

публикувано на 05.12.23 в 15:17

PISA: Българските ученици са на последно място в ЕС

54 процента от българските ученици са под критичния минимум на знания и умения по математика, 53 на сто нямат елементарни четивни умения, а 48 процента са със сериозни дефицити по природни науки. Това сочат най-новите резултати от Програмата за международно оценяване на ученици ПИЗА (PISA) за 2022 година, предаде БНР.. Изследването се провежда сред..

публикувано на 05.12.23 в 15:12

При учение във Варна разиграха спасителна акция след сблъсък на цистерна с микробус с пътници (СНИМКИ)

Девет институции, включени в единната спасителна система, участваха  в учение за преодоляване на последиците от тежка катастрофа между цистерна с 20 тона гориво и микробус със 17 пътници. Двама от четиримата пострадали са в тежко състояние, според предварителния сценарий, има и теч на гориво.  Комисар Тихомир Тотев, директор на Регионалната..

обновено на 05.12.23 в 15:01

Варненската полиция задържа мъж за притежание на наркотици за 350 хиляди лева

35-годишен мъж е задържан във Варна за притежание на голямо количество различни наркотици. Тяхната стойност е около 350 хиляди лева.  Директорът на варненската полиция старши комисар Андрей Ангелов, съобщи че мъжът има богато криминално досие. Полицейската операция е извършена в понеделник около 13 часа. Имало е кратко преследване на мъжа,..

публикувано на 05.12.23 в 13:41

Повече от половината от населението на област Варна със собствен дом

Повече от половината от населението на област Варна обитава собствени жилища. Осигурени с дом са от 1 000 души  658, като в градовете  643, а в селата - 740.  По-голямата част от жилищата са с две и три стаи - 70.9% от всички жилища в областта, следвани от жилищата с четири и повече стаи - 22.4%, а едностайните са 6.7%. Това сочат данните на Териториално..

публикувано на 05.12.23 в 11:12