Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Портних, ГЕРБ: Строителни фирми, заедно с ПП, искат да превземат властта във Варна

Иван Портних

„Дългоочакваните ремонти на улици, планирани от нас още през 2021 година, се превръщат в оръжие за политически рекет заради предстоящите местни избори. Представители на мощни строителни и пътищарски холдинги скоро сигурно ще видите в конкретна листа за общински съветници“. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ кметът на Варна Иван Портних, който е кандидатът на ГЕРБ за следващ управленски мандат. Според Иван Портних: „Строителни фирми, заедно с „Продължаваме промяната“, се опитват да превземат властта във Варна, но заверата им няма да мине. Ние вече започнахме активен диалог с Камарата на архитектите и заедно с експертите ще направим анализ на ОУП и ще го променим, така че да е в полза на хората“. Кметът подчерта, че в понеделник общинската администрация ще сезира прокуратурата за откритите нередности при реализацията на строителни проекти.

„С назначаването на новия главен архитект дадохме заява, че ще работим за това Варна да е град за хората и да има нормална градска среда. Когато дадохме тази заявка, видяхме как изведнъж се надигна мощна вълна на реакция от страна на едрия бизнес. Отстраних предния главен архитект, не само заради презастрояването, а и защото беше издал незаконно документи на Благомир Коцев относно незаконните постройки на поляните в Морската градина“, заяви още Иван Портних.

„За този кметски мандат община Варна е изпълнила 47 проекта за над 260 милиона лева, въпреки саботажа от държавната власт през последните години. Подали сме проектни предложения за над 270 милиона лева. Сега, когато на държавно ниво има експертиза, се надявам да бъдат отворени оперативните програми и ние с летящ старт ще влезем в този процес“, каза още Иван Портних.

На въпрос: „Дали в един евентуален следващ мандат на ГЕРБ ще видим реализацията на проектите за лекото метро и новата страда на библиотеката?“, кандидатът за кмет отговори: „Ако всичко с ОП програми беше наред и бяхме разширили булевард „Цар Освободител“, както беше предвидено, вече щяхме да имаме връзка от летището до бул. „Васил Левски“ и от този булевард до курортните комплекси и то без светофари. Имаме ноебходимите проекти за това, но леката железница е безсмислена, ако нямаме нова Индурстриална зона. Тя обаче няма как да се случи, ако не се построи АМ „Хемус“. Държавата, през годините, ни спря и зоната, и магистралата“.

Още – чуйте в интервюто с кмета на Варна:ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна почете 146 години от Освобождението на България

Варна почете 146 години от Освобождението на България от турско робство. Десетки варненци и гости на града се включиха в събитията, посветени на националния празник във Варна,  които започнаха с вдигане на националния флаг пред катедралния храм "Свето успение Богородично". Кметът  на града Благомир Коцев, областният управител проф. Андрияна..

публикувано на 03.03.24 в 14:49

В Бяла честваха 146 години от Освобождението на България

С официално честване, тържество и културни прояви жители и гости на Бяла отбелязаха националния празник на България – 3 март. Десетки граждани се стекоха на централния площад в Черноморския град днес в 10:00 часа, за да се включат в церемонията по издигане на националното знаме на България пред Паметника на Щерион Певтичев и да отдадат почит на..

публикувано на 03.03.24 в 14:30

Хиляди се стекоха на връх Шипка на националния празник

Хиляди хора се събраха днес на националния празник 3 март на историческия връх Шипка и района около него, за да отдадат почит на загиналите за свободата на България, предаде БНР. Слово произнесе президентът Румен Радев, който посрещнат с ръкопляскания и одобрителни викове. Той заяви, че е горд да види толкова много родолюбиви българи на Шипка и..

публикувано на 03.03.24 в 14:13

Празник на свободата в Балчик

Всички сме прескъпо платени с кръвта на Бога и загиналите. Да тачим двата си най-големи дара – живота и свободата, заръча в заупокойната молитва, част от общоградското честване на националния празник Трети март в Балчик, отец Стратия Александров. След церемонията по издигане на знамената в центъра на града балчиклии сведоха чела в минута мълчание и..

публикувано на 03.03.24 в 13:58

61- ва Щафетна обиколка на Радио Варна (ВИДЕО и СНИМКИ)

Днес за 61-ви път се провежда традиционната Щафетна обиколка на Радио Варна, по случай Националния празник - 3 март. Това е най-голямата аматьорска проява в региона, както и с най-дълга история. Интересен факт е, че само веднъж от 1962 г. насам обиколката не се е състояла, въпреки че десетина атлети са дошли за бягането. Причината е много ниски..

публикувано на 03.03.24 в 11:58

Плувната щафета на Радио Варна (ВИДЕО и СНИМКИ)

Плувната щафета, част от спортния празник на Радио Варна, по случай 3 март, започна. Началото бе дадено от директора на Радио Варна Наталия Чешмеджиева. Благодаря, че сме заедно тук - от година на година ставаме все повече, в името на този прекрасен спорт плуването, каза тя. Тя отправи поздравления към родителите и треньорите, които мотивират децата да се..

публикувано на 03.03.24 в 11:00

40 участници се включиха в надпреварата на Радио Варна по спортно катерене (ВИДЕО и СНИМКИ)

40 участници се включиха в надпреварата по спортно катерене, част от 61-вата Щафетна обиколка на Радио Варна. Стартът бе даден от директора на Радио Варна Наталия Чешмеджиева. Тя пожела успех на участниците. Клубът по спортно и скално катерене "Варна клайминг"  участва за втора поредна година в  Щафетната обиколка на Радио Варна , която се провежда..

публикувано на 03.03.24 в 09:59