Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Да запечаташ Варна с любов: Стела Веселинова за децата, фотографията и пощенските картички

18
Снимка: Стела Веселинова - Фейсбук

Варна, видяна през очите на децата. Варна, заснета и усетена от най-малките. Варна - различна и неподправена. Така изглежда морската столица, изобразена в тазгодишното издание на "Малка Варна". 


20 талантливи варненски деца взеха участие в инициативата. Те снимаха в рамките на две седмици своя поглед към града, а кадрите  запечатаха пътя към дома им, сградите, около които минават, докато стигнат до училище, дърветата по улиците, алеите, гледката през прозореца на детската стая... 

Във фото работилниците децата използваха аналогови фотоапарати за еднократна употреба, с филмова лента. В момента снимките на малките фотографи са подредени в изложба на улица "Охрид" 11 до 8 октомври. Витрините са отрупани с фотосите и описанията към тях, вдъхновени и измислени от своите автори. 

Децата, участвали в "Малка Варна", са между 9 и 15-годишни. В малък бележник те трябваше да напишат своите кратки бележки към снимките. Резултатът от тяхната работа е документиран и в пощенски картички, които всеки получава като спомен от дните, прекарани в снимане. 

олям фен съм на пощенските картички още от тийнейджър - за мен това беше съвършеният момент да направя нещо такова. С всяко издание на "Малка Варна" има комплект картички със снимки от изложбата", каза Стела Веселинова, вдъхновител и автор на идеите. Тя е архитектурен дизайнер и фотограф с дългогодишен опит в организацията на творчески и образователни проекти за деца и възрастни. 

"Малка Варна" започна през 2020 г., когато се върнах от Холандия, където живеех 25 години... За мен работата с деца е изключително интересна. Те също имат вътрешен свят, техният поглед е също много важен за нас, за да разберем света. Децата са също част от този свят. А резултатите са сами по себе си винаги уникални, защото всяко дете е различно", посочи Веселинова. 

Три бяха творческите работилници, в които твориха децата през лятото. "В началото им разказвах интересни неща за фотографията, какво е това аналогова фотография, показах им и първото направено фотографско изображение", поясни Веселинова. 

Според нея с децата трябва да се говори като с възрастни, по нормален начин. "Нещата не трябва да се сдъвкват. Децата са любознателни, разбират много сложни концепции и неща, за които ние си мислим, че  не биха имали интерес", допълни тя.

Аналоговата фотография: В "Малка Варна" децата снимаха с аналогов фотоапарат за еднократна употреба. "Този фотоапарат не е сложен за работа. Снимането с него е много различно от това с дигиталния - трябва да помислиш, преди да направиш снимката. Трябва да спреш на пауза, преди да снимаш нещо. Не снимаш това забързаното, където има поток от информация и ти само приемаш и кликаш. Без да се замислиш. Моето мнение е, че фотографията не се подчинява на правила - ако се подчиняваш само на правилата, губиш от поглед това, което искаш да покажеш. То е като рисуването", каза още Веселинова. 

Текстовете: Понякога самият текст е много по-интересен от снимката. Това прави интересна комбинацията -  има много снимки, които сами по себе си не са интересни за гледане, но когато прочетеш текста, цялата картинка става жива, поясни Веселинова. Един от участниците - Пресиян, дори е написал есе - дълъг текст с неговия маршрут към дома. трашно интересно е написано! Като го четеш, вървиш по неговите стъпки. Бяха свързани нещата, които беше снимал - беше мъничко предизвикателство за мен, защото трябваше да отделя текстовете, за да ги свържа към снимките. Хареса ми много, че децата имат свободата и успяват да направят нещо оригинално, нещо неочаквано", сподели Веселинова. 

Снимането на Варна възпитава в любов към града. "Аз самата снимам Варна - винаги съм снимала градовете, в които живея. За мен градът е един организъм, който е жив. Мисля, че във всекидневието има магия, която ние не виждаме, защото сме забързани. Тези неща изчезват, защото всичко тече и се променя. Фотографията ти дава възможност да го спреш, да го оставиш, да го има, да го запазиш", каза още Стела Веселинова.

Цялото интервю с нея чуйте в звуковия файл:

По публикацията работи: Олга Карова
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Правосъдие за всеки": Тридневен срок между четенията за промени в Конституцията ще бъде откровена гавра с обществото

Промените в Конституцията влизат в дневния ред на Парламента на 8 декември, като има надежди до тази дата да бъдат изчистени голяма част от въпросите. Това съобщи съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов. Решението е било взето на консултативна среща с председателя на НС Росен Желязков. Следващо четене е предвидено да се между 12 и 14 декември. Ако..

обновено на 07.12.23 в 15:47

Christian "Nash" Fritz (NASTY): "Една група трябва да прави турнета, за да се нарече истинска група"

Интервю с Christian "Nash" Fritz (NASTY) В края на тази седмица предстои поредният „Hardcore X-Mass 2023”. Положението телеграфично изглежда така – 2 дни, две сцени, 20 групи и големите хедлайнъри NASTY. Белгийската бийтдаун/хардкор/метълкор банда се събира през 2004. До тази година групата свири няколко пъти в България. Само след няколко..

публикувано на 07.12.23 в 15:44

Александър Кашъмов: Трябва да има сериозни дебати за промените в Конституцията, редакция да не се прави на коляно

Не е правилно да се опонира на необходимостта от промени в Конституцията и опозиционните партии трябва да се включат в дебатите, така че накрая да имаме най-качествените текстове. Така коментира Александър Кашъмов, изпълнителен директор на неправителствената организация Програма Достъп до Информация, темата за поправките в основния закон на страната. По..

публикувано на 07.12.23 в 09:58

Трифон Трифонов: Три места по Черноморието са свързани със Свети Николай

По Българското Черноморие има три знакови места, свързани със Свети Николай Чудотворец. Едното от тях е нос Калиакра, където, според народните поверия, е гробът на светеца. Другото е местността "Свети Николай" край Варна, където пък е имало манастир на името на светеца, който е съществувал до 1901 година. Третото е нос Бакарлъка над Созопол, където,..

обновено на 06.12.23 в 09:46

Стара Варна в картини – в Музея на Възраждането

Вече е факт дигиталният каталог "Стара Варна в картини – изобразителното изкуство във фондовете на Музея на Възраждането".  Проектът  има за цел да популяризира богатия фонд на музея. Над 160 творби на чуждестранни и български художници, рисувани през първата половина на ХХ век, показват една забравена и непозната Варна – старинен град, който..

публикувано на 05.12.23 в 09:15
Николай Василев

Николай Василев: Най-хубавото нещо за България би било да се раждат повече деца

Най-хубавото нещо за България е да се раждат повече деца и голяма част от българите, които са по света, да се върнат. Това каза Николай Василев, бивш вицепремиер и министър на икономиката. Българите зад граница, като едни от най-големите инвеститори в страната ни, могат да са успешни и у нас, смята той. Хората ако могат да изкарват пари в чужбина и тук..

обновено на 04.12.23 в 14:27

"Кръговрат" - изложба на Боряна Симеонова

Още седмица изложбата "Кръговрат" ще бъде достъпна в експозиционната зала на художествения музей "Георги Велчев" във Варна. Тя е на варненската авторка Боряна Симеонова, която представя пейзажи, създадени през последните две години. "Кръговрат"-ът за Боряна Симеонова е "един поглед, миг отделен, изваден от общата картина на природата, която е съвършена и..

публикувано на 04.12.23 в 09:10